Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Shrekové palacinky

Shrekové palacinky

Popis

Ingrediencie

Cesto
  • 2 vajcia
  • 500 ml plnotučného mlieka
  • 160 g hladkej múky
  • 100 g špenátového pretlaku
  • štipka soli
  • 50 g rozpusteného masla (na potieranie panvice)
  • zelené potravinárske farbivo (podľa potreby)
Plnka
  • 250 g plnotučného hladkého tvarohu
  • 250 g mascarpone
  • 2 PL kvetového medu
Na ozdobu
  • 250 g čerstvých jahôd
  • 125 g čerstvých čučoriedok
Rýchly ovocný džem (na vrstvenie)
  • zvyšné ovocie (jahody/čučoriedky)
  • kryštálový cukor (podľa chuti)
  • pektín (podľa potreby)
Pomôcky
  • plniace vrecko
  • cukrárenská špička

Postup

  1. Cesto: V odmerke ponorným mixérom rozšľaháme vajcia, špenátový pretlak, mlieko a múku so štipkou soli. Podľa odtieňa pridáme (alebo vynecháme) zelené farbivo. Cesto necháme odpočívať aspoň 30 minút.
  2. Plnka: Tvaroh, mascarpone a med vyšľaháme do hladkého krému a dáme chladiť.
  3. Jahody nakrájame nadrobno. Maslo rozpustíme a rozohrejeme panvicu.
  4. Panvicu zľahka potrieme rozpusteným maslom, nalejeme cesto a tvarujeme do siluety Shrekovej hlavy. Opečieme z oboch strán. Takto pripravíme aspoň štyri palacinky.
  5. Rýchly džem: Zvyšné ovocie dáme na panvicu, pridáme cukor a pektín a krátko povaríme do zahustenia. Necháme vychladnúť.
  6. Vrstvenie: Palacinku naplníme krémom, nasekanými jahodami a džemom. Prikryjeme druhou palacinkou a postup zopakujeme ešte dvakrát.
  7. Ozdoba: Krém preložíme do vrecka so špičkou a vytvarujeme oči, uši a ústa. Dozdobíme čučoriedkami a jahodami.
  8. Tip do boxu: Zvyšné čučoriedky premiešame s lyžicou krému na rýchly „jogurtový“ pohárik a priložíme k palacinkám.
Cesto
  • 2 vajcia
  • 500 ml plnotučného mlieka
  • 160 g hladkej múky
  • 100 g špenátového pretlaku
  • štipka soli
  • 50 g rozpusteného masla (na potieranie panvice)
  • zelené potravinárske farbivo (podľa potreby)
Plnka
  • 250 g plnotučného hladkého tvarohu
  • 250 g mascarpone
  • 2 PL kvetového medu
Na ozdobu
  • 250 g čerstvých jahôd
  • 125 g čerstvých čučoriedok
Rýchly ovocný džem (na vrstvenie)
  • zvyšné ovocie (jahody/čučoriedky)
  • kryštálový cukor (podľa chuti)
  • pektín (podľa potreby)
Pomôcky
  • plniace vrecko
  • cukrárenská špička
  1. Cesto: V odmerke ponorným mixérom rozšľaháme vajcia, špenátový pretlak, mlieko a múku so štipkou soli. Podľa odtieňa pridáme (alebo vynecháme) zelené farbivo. Cesto necháme odpočívať aspoň 30 minút.
  2. Plnka: Tvaroh, mascarpone a med vyšľaháme do hladkého krému a dáme chladiť.
  3. Jahody nakrájame nadrobno. Maslo rozpustíme a rozohrejeme panvicu.
  4. Panvicu zľahka potrieme rozpusteným maslom, nalejeme cesto a tvarujeme do siluety Shrekovej hlavy. Opečieme z oboch strán. Takto pripravíme aspoň štyri palacinky.
  5. Rýchly džem: Zvyšné ovocie dáme na panvicu, pridáme cukor a pektín a krátko povaríme do zahustenia. Necháme vychladnúť.
  6. Vrstvenie: Palacinku naplníme krémom, nasekanými jahodami a džemom. Prikryjeme druhou palacinkou a postup zopakujeme ešte dvakrát.
  7. Ozdoba: Krém preložíme do vrecka so špičkou a vytvarujeme oči, uši a ústa. Dozdobíme čučoriedkami a jahodami.
  8. Tip do boxu: Zvyšné čučoriedky premiešame s lyžicou krému na rýchly „jogurtový“ pohárik a priložíme k palacinkám.