Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Sestrin sladký svet

Sestrin sladký svet

Popis

Ingrediencie

Cesto
  • 1 kg hladkej špaldovej múky
  • 300 g kokosového cukru
  • 200 g masla
  • 60 ml medu
  • 14 PL práškovej stévie
  • 8 PL vody
  • 2 vajcia
  • 2 vaječné žĺtka
  • 1 ČL sušeného zázvoru
  • 1 ČL jedlej sódy
  • 1 ČL klinčekového korenia
  • 1 ČL rozdrveného feniklu
Poleva
  • 4 bielky
  • 800 g práškového cukru
  • šťava z 1 citróna
  • ružová gélová farba
Pomôcky
  • vykrajovačka v tvare srdca
  • veľká tortová forma v tvare srdca
  • zdobiace vrecko
  • jemný štetec

Postup

  1. Cesto: Maslo, kokosový cukor, med a vodu zohrejeme na platni, kým sa suroviny nespoja. Necháme vychladnúť. Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme stéviu, zázvor, sódu, korenie a fenikel. Prilejeme vychladnutú zmes a pridáme vajcia a žĺtka. Vypracujeme kompaktné cesto, ktoré uložíme do vzduchotesnej nádoby a necháme na chladnom mieste odležať (ideálne cez noc).
  2. Cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 4 mm. Pomocou formičiek vykrajujeme malé srdiečka, zvyšné cesto použijeme na veľké diely (napr. 2 veľké srdcia ako základ a vrchnák krabičky). Pečieme pri 200 °C približne 4–6 minút. Po upečení môžeme vrch potrieť bielkami pre lesk.
  3. Poleva: Bielky vymiešame ručne s trikrát preosiatym práškovým cukrom do hustej polevy. Pridáme niekoľko kvapiek citrónovej šťavy. Časť polevy ponecháme bielu na kontúry a lepenie. Do zvyšnej polevy pridáme farbivo a ďalšie kvapky citrónovej šťavy, aby vznikla redšia poleva na vyplnenie plôch.
  4. Zdobenie: Vychladnuté medovníky najskôr obkreslíme hustou bielou polevou, potom vnútro vyplníme ružovou redšou polevou. Necháme zaschnúť (môžeme pomôcť sušením v rúre pri 40 °C). Po zaschnutí polevy pridáme kvety a detaily zdobiacim vreckom a štetcom.
  5. Zostavenie krabičky: Pomocou hustej bielej polevy zlepíme bočné časti srdcovej krabičky. Do vnútra vložíme malé zdobené srdiečka. Prikryjeme vrchným veľkým srdcom ako vekom. Krabička je pripravená na darovanie alebo servírovanie.
Cesto
  • 1 kg hladkej špaldovej múky
  • 300 g kokosového cukru
  • 200 g masla
  • 60 ml medu
  • 14 PL práškovej stévie
  • 8 PL vody
  • 2 vajcia
  • 2 vaječné žĺtka
  • 1 ČL sušeného zázvoru
  • 1 ČL jedlej sódy
  • 1 ČL klinčekového korenia
  • 1 ČL rozdrveného feniklu
Poleva
  • 4 bielky
  • 800 g práškového cukru
  • šťava z 1 citróna
  • ružová gélová farba
Pomôcky
  • vykrajovačka v tvare srdca
  • veľká tortová forma v tvare srdca
  • zdobiace vrecko
  • jemný štetec
  1. Cesto: Maslo, kokosový cukor, med a vodu zohrejeme na platni, kým sa suroviny nespoja. Necháme vychladnúť. Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme stéviu, zázvor, sódu, korenie a fenikel. Prilejeme vychladnutú zmes a pridáme vajcia a žĺtka. Vypracujeme kompaktné cesto, ktoré uložíme do vzduchotesnej nádoby a necháme na chladnom mieste odležať (ideálne cez noc).
  2. Cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 4 mm. Pomocou formičiek vykrajujeme malé srdiečka, zvyšné cesto použijeme na veľké diely (napr. 2 veľké srdcia ako základ a vrchnák krabičky). Pečieme pri 200 °C približne 4–6 minút. Po upečení môžeme vrch potrieť bielkami pre lesk.
  3. Poleva: Bielky vymiešame ručne s trikrát preosiatym práškovým cukrom do hustej polevy. Pridáme niekoľko kvapiek citrónovej šťavy. Časť polevy ponecháme bielu na kontúry a lepenie. Do zvyšnej polevy pridáme farbivo a ďalšie kvapky citrónovej šťavy, aby vznikla redšia poleva na vyplnenie plôch.
  4. Zdobenie: Vychladnuté medovníky najskôr obkreslíme hustou bielou polevou, potom vnútro vyplníme ružovou redšou polevou. Necháme zaschnúť (môžeme pomôcť sušením v rúre pri 40 °C). Po zaschnutí polevy pridáme kvety a detaily zdobiacim vreckom a štetcom.
  5. Zostavenie krabičky: Pomocou hustej bielej polevy zlepíme bočné časti srdcovej krabičky. Do vnútra vložíme malé zdobené srdiečka. Prikryjeme vrchným veľkým srdcom ako vekom. Krabička je pripravená na darovanie alebo servírovanie.