Logo Pečie celé Slovensko

Popis

Táto roláda je jemná, hebká a ak je správne pripravená, narastie aj bez prášku do pečiva. Univerzálna pre akékoľvek plnenie. A aby nebola nudná, nájdete v nej jahodový džem, šľahačku a čokoládu.

Ingrediencie

Suroviny
  • 40 g oleja
  • 40 g plnotučného mlieka
  • 4 vajcia
  • 40 g hladkej múky
  • ¼ ČL soli
  • 40 g cukru krupica
Džem
  • 250 g jahôd
  • 150 g kryštálového cukru
  • 6 g pektínu
  • 1 ČL citrónovej šťavy
Dokončenie
  • 300 ml smotany na šľahanie 40 %
  • 250 g jahôd
  • 50 g horkej čokolády
  • 10 g práškového cukru

Postup

  1. Vymiešajte olej s mliekom.
  2. Pridajte múku.
  3. Pridajte žĺtky.
  4. Vyšľahajte bielky so soľou a cukrom do pevného snehu.
  5. Postupne vmiešajte bielky do žĺtkovej zmesi.
  6. Vylejte na plech s papierom na pečenie nastriekaný sprejom a pečte pri 150 °C s ventilátorom okolo 13 – 16 minút do zlatova.
  7. Očistené a pokrájané jahody povaríme cca 3–5 minút s prvou polovicou cukru, do ktorého sme pridali pektín.
  8. Pridáme druhú polovicu cukru, opäť povaríme.
  9. Nakoniec pridáme citrónovú šťavu.
  10. Vyšľahajte šľahačku do pevna.
  11. Nakrájajte jahody na drobné kúsky, 3 najmenšie si nechajte stranou.
  12. Po upečení roládu vyklopte na papier na pečenie posypaný 10 g práškového cukru a odstráňte pôvodný papier.
  13. Zarolujte dlhšiu stranu a nechajte vychladnúť.
  14. Rozpustite čokoládu.
  15. Potrite roládu rovnomerne džemom a 2/3 šľahačky.
  16. Urobte pás nakrájaných jahôd na dlhšej strane, aby po zarolovaní boli v strede. Pofŕkajte roztopenou čokoládou.
  17. Pevne zarolujte.
  18. Zvyškom čokolády pofŕkajte povrch rolády tenkými ťahmi.
  19. Odrežte konce tak, aby mala roláda 30 cm a preložte ju na podnos.
  20. Dozdobte zvyšnou šľahačkou pozdĺžne so špičkou 1M – vlnkovaním.
  21. 4 zostávajúce jahody rozrežte na štvrtiny a 10 kúskov naaranžujte striedavo pozdĺž šľahačky.
Suroviny
  • 40 g oleja
  • 40 g plnotučného mlieka
  • 4 vajcia
  • 40 g hladkej múky
  • ¼ ČL soli
  • 40 g cukru krupica
Džem
  • 250 g jahôd
  • 150 g kryštálového cukru
  • 6 g pektínu
  • 1 ČL citrónovej šťavy
Dokončenie
  • 300 ml smotany na šľahanie 40 %
  • 250 g jahôd
  • 50 g horkej čokolády
  • 10 g práškového cukru
  1. Vymiešajte olej s mliekom.
  2. Pridajte múku.
  3. Pridajte žĺtky.
  4. Vyšľahajte bielky so soľou a cukrom do pevného snehu.
  5. Postupne vmiešajte bielky do žĺtkovej zmesi.
  6. Vylejte na plech s papierom na pečenie nastriekaný sprejom a pečte pri 150 °C s ventilátorom okolo 13 – 16 minút do zlatova.
  7. Očistené a pokrájané jahody povaríme cca 3–5 minút s prvou polovicou cukru, do ktorého sme pridali pektín.
  8. Pridáme druhú polovicu cukru, opäť povaríme.
  9. Nakoniec pridáme citrónovú šťavu.
  10. Vyšľahajte šľahačku do pevna.
  11. Nakrájajte jahody na drobné kúsky, 3 najmenšie si nechajte stranou.
  12. Po upečení roládu vyklopte na papier na pečenie posypaný 10 g práškového cukru a odstráňte pôvodný papier.
  13. Zarolujte dlhšiu stranu a nechajte vychladnúť.
  14. Rozpustite čokoládu.
  15. Potrite roládu rovnomerne džemom a 2/3 šľahačky.
  16. Urobte pás nakrájaných jahôd na dlhšej strane, aby po zarolovaní boli v strede. Pofŕkajte roztopenou čokoládou.
  17. Pevne zarolujte.
  18. Zvyškom čokolády pofŕkajte povrch rolády tenkými ťahmi.
  19. Odrežte konce tak, aby mala roláda 30 cm a preložte ju na podnos.
  20. Dozdobte zvyšnou šľahačkou pozdĺžne so špičkou 1M – vlnkovaním.
  21. 4 zostávajúce jahody rozrežte na štvrtiny a 10 kúskov naaranžujte striedavo pozdĺž šľahačky.