

Roláda
Popis
Táto roláda je jemná, hebká a ak je správne pripravená, narastie aj bez prášku do pečiva. Univerzálna pre akékoľvek plnenie. A aby nebola nudná, nájdete v nej jahodový džem, šľahačku a čokoládu.
Ingrediencie
Suroviny
- 40 g oleja
- 40 g plnotučného mlieka
- 4 vajcia
- 40 g hladkej múky
- ¼ ČL soli
- 40 g cukru krupica
Džem
- 250 g jahôd
- 150 g kryštálového cukru
- 6 g pektínu
- 1 ČL citrónovej šťavy
Dokončenie
- 300 ml smotany na šľahanie 40 %
- 250 g jahôd
- 50 g horkej čokolády
- 10 g práškového cukru
Postup
- Vymiešajte olej s mliekom.
- Pridajte múku.
- Pridajte žĺtky.
- Vyšľahajte bielky so soľou a cukrom do pevného snehu.
- Postupne vmiešajte bielky do žĺtkovej zmesi.
- Vylejte na plech s papierom na pečenie nastriekaný sprejom a pečte pri 150 °C s ventilátorom okolo 13 – 16 minút do zlatova.
- Očistené a pokrájané jahody povaríme cca 3–5 minút s prvou polovicou cukru, do ktorého sme pridali pektín.
- Pridáme druhú polovicu cukru, opäť povaríme.
- Nakoniec pridáme citrónovú šťavu.
- Vyšľahajte šľahačku do pevna.
- Nakrájajte jahody na drobné kúsky, 3 najmenšie si nechajte stranou.
- Po upečení roládu vyklopte na papier na pečenie posypaný 10 g práškového cukru a odstráňte pôvodný papier.
- Zarolujte dlhšiu stranu a nechajte vychladnúť.
- Rozpustite čokoládu.
- Potrite roládu rovnomerne džemom a 2/3 šľahačky.
- Urobte pás nakrájaných jahôd na dlhšej strane, aby po zarolovaní boli v strede. Pofŕkajte roztopenou čokoládou.
- Pevne zarolujte.
- Zvyškom čokolády pofŕkajte povrch rolády tenkými ťahmi.
- Odrežte konce tak, aby mala roláda 30 cm a preložte ju na podnos.
- Dozdobte zvyšnou šľahačkou pozdĺžne so špičkou 1M – vlnkovaním.
- 4 zostávajúce jahody rozrežte na štvrtiny a 10 kúskov naaranžujte striedavo pozdĺž šľahačky.
Suroviny
- 40 g oleja
- 40 g plnotučného mlieka
- 4 vajcia
- 40 g hladkej múky
- ¼ ČL soli
- 40 g cukru krupica
Džem
- 250 g jahôd
- 150 g kryštálového cukru
- 6 g pektínu
- 1 ČL citrónovej šťavy
Dokončenie
- 300 ml smotany na šľahanie 40 %
- 250 g jahôd
- 50 g horkej čokolády
- 10 g práškového cukru
- Vymiešajte olej s mliekom.
- Pridajte múku.
- Pridajte žĺtky.
- Vyšľahajte bielky so soľou a cukrom do pevného snehu.
- Postupne vmiešajte bielky do žĺtkovej zmesi.
- Vylejte na plech s papierom na pečenie nastriekaný sprejom a pečte pri 150 °C s ventilátorom okolo 13 – 16 minút do zlatova.
- Očistené a pokrájané jahody povaríme cca 3–5 minút s prvou polovicou cukru, do ktorého sme pridali pektín.
- Pridáme druhú polovicu cukru, opäť povaríme.
- Nakoniec pridáme citrónovú šťavu.
- Vyšľahajte šľahačku do pevna.
- Nakrájajte jahody na drobné kúsky, 3 najmenšie si nechajte stranou.
- Po upečení roládu vyklopte na papier na pečenie posypaný 10 g práškového cukru a odstráňte pôvodný papier.
- Zarolujte dlhšiu stranu a nechajte vychladnúť.
- Rozpustite čokoládu.
- Potrite roládu rovnomerne džemom a 2/3 šľahačky.
- Urobte pás nakrájaných jahôd na dlhšej strane, aby po zarolovaní boli v strede. Pofŕkajte roztopenou čokoládou.
- Pevne zarolujte.
- Zvyškom čokolády pofŕkajte povrch rolády tenkými ťahmi.
- Odrežte konce tak, aby mala roláda 30 cm a preložte ju na podnos.
- Dozdobte zvyšnou šľahačkou pozdĺžne so špičkou 1M – vlnkovaním.
- 4 zostávajúce jahody rozrežte na štvrtiny a 10 kúskov naaranžujte striedavo pozdĺž šľahačky.