Logo Pečie celé Slovensko

Popis

Ingrediencie

Korpus
  • 255 g mrkvy (nastrúhanej najemno)
  • 240 g vajec
  • 320 g kryštálového cukru
  • 280 g hladkej múky
  • 255 ml oleja
  • 53 ml vody
  • 80 g vlašských orechov (nahrubo nasekaných)
  • 5 g sódy bikarbóny
  • 7 g prášku do pečiva
  • 3,5 g soli
  • 5 g mletej škorice
Karamel
  • 330 g kryštálového cukru
  • 45 g glukózového sirupu
  • 90 ml vody
  • 105 g masla
  • 110 ml smotany na šľahanie
  • 110 ml pomarančovej šťavy
  • kôra z jedného pomaranča
Krém
  • 1000 g mascarpone
  • 500 ml smotany na šľahanie
  • 250 g práškového cukru
Ganáš
  • 500 g bielej čokolády
  • 500 g masla (82 %)
  • potravinárska farba podľa želania
Sirup
  • 200 ml vody
  • 100 g kryštálového cukru
  • aróma podľa chuti
Linecké cesto
  • 150 g hladkej múky
  • 100 g masla
  • 50 g práškového cukru
  • 1 žĺtok
Ozdoba
  • 1 bielok
  • 200 g práškového cukru
  • potravinárska farba
  • 100 g fondánu
  • zlatá farba
Chrumkavá zložka
  • 150 g para orechov
  • 200 g kryštálového cukru
  • 50 g vody
  • štipka soli
  • vanilka podľa chuti

Postup

  1. Korpus: Vajcia vyšľaháme s cukrom približne 10 minút. Pridáme olej a pomaly prilievame horúcu vodu. Pridáme nastrúhanú mrkvu a ručne vmiešame múku s práškom do pečiva, sódou, škoricou a soľou. Na záver pridáme nasekané orechy.
  2. Cesto rozdelíme do dvoch foriem s priemerom 24 cm a pečieme pri 170 °C približne 45 minút.
  3. Vychladnutý korpus rozrežeme na dve časti. Každý plát potrieme sirupom, natrieme krémom a karamelom. Postup opakujeme so všetkými štyrmi vrstvami. Tortu necháme v chladničke stuhnúť.
  4. Tortu potrieme ganášom – prvú vrstvu necháme bielu, druhú môžeme zafarbiť do modra. Na vrch pridáme linecké pečivo, zlaté guličky a ozdobný kruh.
  5. Karamel: V troch hrncoch si pripravíme jednotlivé zložky – do prvého smotanu, do druhého pomarančovú šťavu, do tretieho cukor s vodou a glukózovým sirupom. Cukor varíme do zlatista, pridáme maslo a postupne prilievame horúcu smotanu aj šťavu. Varíme ešte 5 minút, pridáme pomarančovú kôru a necháme vychladnúť.
  6. Sirup: Vodu, cukor a arómu uvaríme, necháme vychladnúť.
  7. Krém: Mascarpone, smotanu na šľahanie a práškový cukor vyšľaháme do hladkého krému.
  8. Ganáš: Maslo vyšľaháme do peny, pridáme rozpustenú bielu čokoládu a podľa potreby zafarbíme.
  9. Linecké cesto: Zo všetkých surovín vypracujeme hladké cesto, necháme 15–20 minút odpočívať v chladničke. Rozvaľkáme a vykrajujeme tvary (napr. kolieska alebo znamenia). Pečieme do zlatista a po vychladnutí zdobíme polevou.
  10. Chrumkavá zložka: Orechy opražíme a zalejeme sirupom uvareným z vody, cukru a vanilky. Necháme vychladnúť.
Korpus
  • 255 g mrkvy (nastrúhanej najemno)
  • 240 g vajec
  • 320 g kryštálového cukru
  • 280 g hladkej múky
  • 255 ml oleja
  • 53 ml vody
  • 80 g vlašských orechov (nahrubo nasekaných)
  • 5 g sódy bikarbóny
  • 7 g prášku do pečiva
  • 3,5 g soli
  • 5 g mletej škorice
Karamel
  • 330 g kryštálového cukru
  • 45 g glukózového sirupu
  • 90 ml vody
  • 105 g masla
  • 110 ml smotany na šľahanie
  • 110 ml pomarančovej šťavy
  • kôra z jedného pomaranča
Krém
  • 1000 g mascarpone
  • 500 ml smotany na šľahanie
  • 250 g práškového cukru
Ganáš
  • 500 g bielej čokolády
  • 500 g masla (82 %)
  • potravinárska farba podľa želania
Sirup
  • 200 ml vody
  • 100 g kryštálového cukru
  • aróma podľa chuti
Linecké cesto
  • 150 g hladkej múky
  • 100 g masla
  • 50 g práškového cukru
  • 1 žĺtok
Ozdoba
  • 1 bielok
  • 200 g práškového cukru
  • potravinárska farba
  • 100 g fondánu
  • zlatá farba
Chrumkavá zložka
  • 150 g para orechov
  • 200 g kryštálového cukru
  • 50 g vody
  • štipka soli
  • vanilka podľa chuti
  1. Korpus: Vajcia vyšľaháme s cukrom približne 10 minút. Pridáme olej a pomaly prilievame horúcu vodu. Pridáme nastrúhanú mrkvu a ručne vmiešame múku s práškom do pečiva, sódou, škoricou a soľou. Na záver pridáme nasekané orechy.
  2. Cesto rozdelíme do dvoch foriem s priemerom 24 cm a pečieme pri 170 °C približne 45 minút.
  3. Vychladnutý korpus rozrežeme na dve časti. Každý plát potrieme sirupom, natrieme krémom a karamelom. Postup opakujeme so všetkými štyrmi vrstvami. Tortu necháme v chladničke stuhnúť.
  4. Tortu potrieme ganášom – prvú vrstvu necháme bielu, druhú môžeme zafarbiť do modra. Na vrch pridáme linecké pečivo, zlaté guličky a ozdobný kruh.
  5. Karamel: V troch hrncoch si pripravíme jednotlivé zložky – do prvého smotanu, do druhého pomarančovú šťavu, do tretieho cukor s vodou a glukózovým sirupom. Cukor varíme do zlatista, pridáme maslo a postupne prilievame horúcu smotanu aj šťavu. Varíme ešte 5 minút, pridáme pomarančovú kôru a necháme vychladnúť.
  6. Sirup: Vodu, cukor a arómu uvaríme, necháme vychladnúť.
  7. Krém: Mascarpone, smotanu na šľahanie a práškový cukor vyšľaháme do hladkého krému.
  8. Ganáš: Maslo vyšľaháme do peny, pridáme rozpustenú bielu čokoládu a podľa potreby zafarbíme.
  9. Linecké cesto: Zo všetkých surovín vypracujeme hladké cesto, necháme 15–20 minút odpočívať v chladničke. Rozvaľkáme a vykrajujeme tvary (napr. kolieska alebo znamenia). Pečieme do zlatista a po vychladnutí zdobíme polevou.
  10. Chrumkavá zložka: Orechy opražíme a zalejeme sirupom uvareným z vody, cukru a vanilky. Necháme vychladnúť.