Logo Pečie celé Slovensko

Popis

Ingrediencie

Orechový korpus
  • 480 g bielky
  • 420 g kryštálový cukor
  • 200 g žĺtka
  • 340 g hladká múka
  • 220 g múka z lieskových orechov
  • 40 g plnotučné mlieko
  • 45 g olej
Karamel
  • 500 g kryštálový cukor
  • 225 g maslo
  • 300 ml smotana na šľahanie
Karamelový krém
  • 800 g mascarpone
  • 200 g polotučný tvaroh
  • 170 g smotana na šľahanie 33%
  • 400 g karamel
Jablkové compotée
  • 100 g kocky jabĺk
  • 200 g jablkové pyré
  • 20 g kryštálový cukor
  • 4 g pektín NH
Maslový krém
  • 360 g bielky
  • 360 g kryštálový cukor
  • 750 g maslo
  • modré farbivo olejové
  • fialové farbivo olejové
Ozdoba
  • kvet z jedlého papiera
  • postavičky z fondánu
  • maketa

Postup

  1. Orechový korpus: Zmiešame suché suroviny – preosiatu múku, na jemno pomleté vlašské orechy a kypriaci prášok. Zmiešame tekuté suroviny izbovej teploty – olej a mlieko. Začneme šľahať bielky, postupne pridávame cukor a vyšľaháme do pevného snehu. Nalejeme žĺtka a na veľmi krátku dobu – cca 5 sekúnd – všetko spolu premiešame. Do pripraveného snehu pridáme suché suroviny, následne tekutiny a zľahka zamiešame už len pomocou stierky. Hmotu rozdelíme na polovicu a vylejeme do troch vopred pripravených ráfikov o priemere 16, 18, 18 cm. Pečieme pri teplote 160 °C s ventilátorom po dobu 35–40 minút.
  2. Karamel: Rozpustíme cukor, primiešame maslo a smotanu, následne precedíme.
  3. Karamelový krém: Všetky ingrediencie spolu vyšľaháme.
  4. Jablkové compotée: Osobitne zmiešame pektín NH spolu s cukrom a pridáme do hrnca k pyré. Varíme do zovretia. Pridáme jablká nakrájané na kocky. Pripravené compotée dáme do mrazničky.
  5. Maslový krém: Nad vodným kúpeľom miešame cukor s bielkami, kým nedosiahneme teplotu 55 °C. Začneme šľahať. Do vyšľahaného snehu primiešame maslo izbovej teploty, farbu a šľaháme ďalších 5 minút.
  6. Vrstvenie: Na prvú časť orechového korpusu natrieme krém. Dnu vložíme jablkové compotée, ktoré obmažeme krémom. Na krém položíme ďalšiu časť korpusu, natrieme krémom, urobíme hrany, vylejeme karamel a prikryjeme posledným korpusom. Tortu dáme chladiť. Obtrieme maslovým krémom a dozdobíme.
Orechový korpus
  • 480 g bielky
  • 420 g kryštálový cukor
  • 200 g žĺtka
  • 340 g hladká múka
  • 220 g múka z lieskových orechov
  • 40 g plnotučné mlieko
  • 45 g olej
Karamel
  • 500 g kryštálový cukor
  • 225 g maslo
  • 300 ml smotana na šľahanie
Karamelový krém
  • 800 g mascarpone
  • 200 g polotučný tvaroh
  • 170 g smotana na šľahanie 33%
  • 400 g karamel
Jablkové compotée
  • 100 g kocky jabĺk
  • 200 g jablkové pyré
  • 20 g kryštálový cukor
  • 4 g pektín NH
Maslový krém
  • 360 g bielky
  • 360 g kryštálový cukor
  • 750 g maslo
  • modré farbivo olejové
  • fialové farbivo olejové
Ozdoba
  • kvet z jedlého papiera
  • postavičky z fondánu
  • maketa
  1. Orechový korpus: Zmiešame suché suroviny – preosiatu múku, na jemno pomleté vlašské orechy a kypriaci prášok. Zmiešame tekuté suroviny izbovej teploty – olej a mlieko. Začneme šľahať bielky, postupne pridávame cukor a vyšľaháme do pevného snehu. Nalejeme žĺtka a na veľmi krátku dobu – cca 5 sekúnd – všetko spolu premiešame. Do pripraveného snehu pridáme suché suroviny, následne tekutiny a zľahka zamiešame už len pomocou stierky. Hmotu rozdelíme na polovicu a vylejeme do troch vopred pripravených ráfikov o priemere 16, 18, 18 cm. Pečieme pri teplote 160 °C s ventilátorom po dobu 35–40 minút.
  2. Karamel: Rozpustíme cukor, primiešame maslo a smotanu, následne precedíme.
  3. Karamelový krém: Všetky ingrediencie spolu vyšľaháme.
  4. Jablkové compotée: Osobitne zmiešame pektín NH spolu s cukrom a pridáme do hrnca k pyré. Varíme do zovretia. Pridáme jablká nakrájané na kocky. Pripravené compotée dáme do mrazničky.
  5. Maslový krém: Nad vodným kúpeľom miešame cukor s bielkami, kým nedosiahneme teplotu 55 °C. Začneme šľahať. Do vyšľahaného snehu primiešame maslo izbovej teploty, farbu a šľaháme ďalších 5 minút.
  6. Vrstvenie: Na prvú časť orechového korpusu natrieme krém. Dnu vložíme jablkové compotée, ktoré obmažeme krémom. Na krém položíme ďalšiu časť korpusu, natrieme krémom, urobíme hrany, vylejeme karamel a prikryjeme posledným korpusom. Tortu dáme chladiť. Obtrieme maslovým krémom a dozdobíme.