Logo Pečie celé Slovensko

Popis

Čučoriedkový cremeux

Čučoriedkový cremeux

  • 2 plátky želatíny
  • 90 g čučoriedkového pyré
  • 18 g mlieka
  • 63 g kryštálového cukru
  • 72 g žĺtok
  • 45 g bielkov
  • 0,3 g soli
  • 15 g kakaového masla
  • 126 g masla

Namelaka

  • 70 g yuzu pyré
  • 70 g čučoriedkového pyré
  • 10 g glukózy
  • 6 g jemne mletej želatíny
  • 190 g bielej čokolády
  • 265 g smotany na šľahanie

Vanilkový korpus a sponge

  • 40 g oleja
  • 40 g mlieka
  • 4 žĺtky
  • 40 g hladkej múky
  • 4 bielky
  • 40 g kryštálového cukru
  • soľ

Yuzu cremeux

  • 1 plátok želatíny
  • 45 g yuzu pyré
  • 9 g mlieka
  • 31 g kryštálového cukru
  • 36 g žĺtok
  • 24 g bielkov
  • 0,1 g soli
  • 7,5 g kakaového masla
  • 63 g masla

Čučoriedkový ganache

  • 100 g bielej čokolády
  • 100 g smotany na šľahanie
  • 50 g čučoriedkového pyré
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • 1 ČL citrónovej šťavy

Crumble

  • 100 g múky
  • 70 g studeného masla
  • 60 g kryštálového cukru
  • kôra z 1 citróna
  • soľ
  • 1–2 PL mletých mandlí

Yuzu gél

  • 42 g vody
  • 10 g kryštálového cukru
  • 32 g yuzu pyré
  • 0,5 g xantánu

Na ozdobu

  • čerstvé čučoriedky
  • jedlé kvety

Ingrediencie

Postup

Čučoriedkový cremeux: Želatínu namočíme. Ostatné suroviny okrem kakaového masla a masla zohrejeme do 84 °C. Pridáme kakaové maslo a želatínu a ochladíme na 40–50 °C. Pridáme maslo a ponorným mixérom rozmixujeme.

Namelaka: Zohrejeme pyré a glukózu, zalejeme nimi bielu čokoládu. Vlejeme smotanu a rozmixujeme ponorným mixérom. Necháme vychladiť.

Vanilkový korpus a sponge: Olej s mliekom zmiešame, pridáme múku a žĺtky. Bielky vyšľaháme s cukrom a soľou, spojíme s cestom. Cesto natrieme na papier a časť vlejeme do formy požadovanej veľkosti. Pečieme pri 150 °C cca 15 minút.

Yuzu cremeux: Príprava je rovnaká ako pri čučoriedkovom cremeux – želatínu namočíme, ostatné suroviny (okrem masla a kakaového masla) zohrejeme na 84 °C, potom pridáme kakaové maslo a želatínu, ochladíme na 40–50 °C, pridáme maslo a rozmixujeme.

Čučoriedkový ganache: Čučoriedky zohrejeme s cukrom a citrónovou šťavou. Smotanu zohrejeme a pridáme bielu čokoládu a pyré. Vymiešame do hladka.

Crumble: Zo surovín vymiešame cesto, ktoré upečieme na 180 °C cca 15 minút.

Yuzu gél: Vodu s cukrom zohrejeme, pridáme k yuzu pyré a xantánu a rozmixujeme. Necháme vychladnúť.

Záverečné zostavenie a ozdoba: Podľa želanej formy alebo taniera kombinujeme jednotlivé komponenty – korpus alebo crumble, crémeux, namelaku, ganache, gél, sponge a ozdobíme čerstvými čučoriedkami a jedlými kvetmi.

Postup

Postup

Čučoriedkový cremeux: Želatínu namočíme. Ostatné suroviny okrem kakaového masla a masla zohrejeme do 84 °C. Pridáme kakaové maslo a želatínu a ochladíme na 40–50 °C. Pridáme maslo a ponorným mixérom rozmixujeme.

Namelaka: Zohrejeme pyré a glukózu, zalejeme nimi bielu čokoládu. Vlejeme smotanu a rozmixujeme ponorným mixérom. Necháme vychladiť.

Vanilkový korpus a sponge: Olej s mliekom zmiešame, pridáme múku a žĺtky. Bielky vyšľaháme s cukrom a soľou, spojíme s cestom. Cesto natrieme na papier a časť vlejeme do formy požadovanej veľkosti. Pečieme pri 150 °C cca 15 minút.

Yuzu cremeux: Príprava je rovnaká ako pri čučoriedkovom cremeux – želatínu namočíme, ostatné suroviny (okrem masla a kakaového masla) zohrejeme na 84 °C, potom pridáme kakaové maslo a želatínu, ochladíme na 40–50 °C, pridáme maslo a rozmixujeme.

Čučoriedkový ganache: Čučoriedky zohrejeme s cukrom a citrónovou šťavou. Smotanu zohrejeme a pridáme bielu čokoládu a pyré. Vymiešame do hladka.

Crumble: Zo surovín vymiešame cesto, ktoré upečieme na 180 °C cca 15 minút.

Yuzu gél: Vodu s cukrom zohrejeme, pridáme k yuzu pyré a xantánu a rozmixujeme. Necháme vychladnúť.

Záverečné zostavenie a ozdoba: Podľa želanej formy alebo taniera kombinujeme jednotlivé komponenty – korpus alebo crumble, crémeux, namelaku, ganache, gél, sponge a ozdobíme čerstvými čučoriedkami a jedlými kvetmi.