Logo Pečie celé Slovensko

Popis

Ingrediencie

Korpus
  • 5 vajec
  • 200 g kryštálový cukor
  • 100 ml mlieka
  • 100 ml slnečnicového oleja
  • 250 g polohrubá múka
  • 10 g kypriaci prášok
  • ½ ČL soli
  • potrebujeme pripraviť 2-krát
Domáci punč
  • 400 ml červené víno
  • 180 g kryštálový cukor
  • 400 ml čerstvá pomarančová šťava
  • šťava z 3 citrónov
  • 150 g čerstvé alebo mrazené maliny
  • 80 ml tuzemský rum
  • kôra z 1 citróna
  • kôra z 1 pomaranča
  • 4 celé škorice
Malinový džem
  • 500 g malinové pyré
  • 50 g kryštálový cukor
  • 12,5 g pektín
  • šťava z 1 citróna
Poleva
  • 600 g práškový cukor
  • 6 PL punču (60 ml)
  • 6 PL citrónovej šťavy (60 ml)
Taliansky sneh
  • 250 g kryštálový cukor
  • 100 ml voda
  • 5 bielkov
  • 50 g kryštálový cukor
  • 500 g maslo
Na zdobenie
  • 100 g mliečna čokoláda (50 %)

Postup

POSTUP
  1. Príprava korpusu: Rúru predhrejeme na 180 °C a pripravíme plech, ktorý postriekame olejovým sprejom. Celé vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny. Za stáleho miešania opatrne prilievame olej a mlieko. Prisypeme preosiatu múku s kypriacim práškom a soľou, pár ťahmi spojíme. Cesto rovnomerne rozdelíme do dvoch foriem a pečieme asi 30 minút (skúšame špajdľou).
  2. Domáci punč: Všetky ingrediencie vložíme do hrnca a varíme približne 30 minút, kým sa cukor rozpustí a chute sa spoja. Punč necháme vychladnúť. Podľa chuti môžeme pridať aj klinčeky.
  3. Malinový džem: Maliny s cukrom varíme 10–15 minút, potom rozmixujeme tyčovým mixérom a prepasírujeme cez jemné sitko. Pridáme pektín a citrónovú šťavu, premiešame a necháme vychladnúť v chladničke.
  4. Vrstvenie koláča: Vychladnuté korpusy rozrežeme na polovice. Spodný korpus potrieme džemom a položíme druhý plát. Naň nalejeme polovicu punču, potrieme džemom a uložíme ďalší korpus. Nalejeme zvyšok punču (6 lyžíc si odložíme na polevu), potrieme džemom a uzavrieme posledným korpusom. Ak sa punč nevpije naraz, nalievame ho postupne. Koláč zaťažíme a necháme v chladničke, aby sa vrstvy spojili.
  5. Poleva: Cukor, citrónovú šťavu a odložený punč vymiešame do hladka. Ak je hustá, pridáme trochu vody. Polevu vylejeme na koláč, uhladíme a necháme stuhnúť v chlade.
  6. Zdobenie čokoládou: Čokoládu rozpustíme nad parou a ozdobíme ňou vrch koláča. Necháme vychladiť.
  7. Taliansky sneh: 250 g cukru s vodou varíme na 120 °C. Bielky vyšľaháme s 50 g cukru do peny a pomaly do nich zašľahávame horúci cukrový sirup. Šľaháme, kým sa misa neochladí a sneh je lesklý a pevný. Hotový sneh nanášame cukrárskym vreckom s rovnou špičkou na vychladenú tortu.
Korpus
  • 5 vajec
  • 200 g kryštálový cukor
  • 100 ml mlieka
  • 100 ml slnečnicového oleja
  • 250 g polohrubá múka
  • 10 g kypriaci prášok
  • ½ ČL soli
  • potrebujeme pripraviť 2-krát
Domáci punč
  • 400 ml červené víno
  • 180 g kryštálový cukor
  • 400 ml čerstvá pomarančová šťava
  • šťava z 3 citrónov
  • 150 g čerstvé alebo mrazené maliny
  • 80 ml tuzemský rum
  • kôra z 1 citróna
  • kôra z 1 pomaranča
  • 4 celé škorice
Malinový džem
  • 500 g malinové pyré
  • 50 g kryštálový cukor
  • 12,5 g pektín
  • šťava z 1 citróna
Poleva
  • 600 g práškový cukor
  • 6 PL punču (60 ml)
  • 6 PL citrónovej šťavy (60 ml)
Taliansky sneh
  • 250 g kryštálový cukor
  • 100 ml voda
  • 5 bielkov
  • 50 g kryštálový cukor
  • 500 g maslo
Na zdobenie
  • 100 g mliečna čokoláda (50 %)
POSTUP
  1. Príprava korpusu: Rúru predhrejeme na 180 °C a pripravíme plech, ktorý postriekame olejovým sprejom. Celé vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny. Za stáleho miešania opatrne prilievame olej a mlieko. Prisypeme preosiatu múku s kypriacim práškom a soľou, pár ťahmi spojíme. Cesto rovnomerne rozdelíme do dvoch foriem a pečieme asi 30 minút (skúšame špajdľou).
  2. Domáci punč: Všetky ingrediencie vložíme do hrnca a varíme približne 30 minút, kým sa cukor rozpustí a chute sa spoja. Punč necháme vychladnúť. Podľa chuti môžeme pridať aj klinčeky.
  3. Malinový džem: Maliny s cukrom varíme 10–15 minút, potom rozmixujeme tyčovým mixérom a prepasírujeme cez jemné sitko. Pridáme pektín a citrónovú šťavu, premiešame a necháme vychladnúť v chladničke.
  4. Vrstvenie koláča: Vychladnuté korpusy rozrežeme na polovice. Spodný korpus potrieme džemom a položíme druhý plát. Naň nalejeme polovicu punču, potrieme džemom a uložíme ďalší korpus. Nalejeme zvyšok punču (6 lyžíc si odložíme na polevu), potrieme džemom a uzavrieme posledným korpusom. Ak sa punč nevpije naraz, nalievame ho postupne. Koláč zaťažíme a necháme v chladničke, aby sa vrstvy spojili.
  5. Poleva: Cukor, citrónovú šťavu a odložený punč vymiešame do hladka. Ak je hustá, pridáme trochu vody. Polevu vylejeme na koláč, uhladíme a necháme stuhnúť v chlade.
  6. Zdobenie čokoládou: Čokoládu rozpustíme nad parou a ozdobíme ňou vrch koláča. Necháme vychladiť.
  7. Taliansky sneh: 250 g cukru s vodou varíme na 120 °C. Bielky vyšľaháme s 50 g cukru do peny a pomaly do nich zašľahávame horúci cukrový sirup. Šľaháme, kým sa misa neochladí a sneh je lesklý a pevný. Hotový sneh nanášame cukrárskym vreckom s rovnou špičkou na vychladenú tortu.