Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Proteinový uzlík

Proteinový uzlík

Popis

Ingrediencie

Uzlíky
  • 100 g cottage syra (izbovej teploty)
  • 160 ml vlažnej vody
  • 15 ml extra panenského olivového oleja
  • 375 g chlebovej múky (hladkej T650)
  • 5 ml sušeného oregána (1 ČL)
  • 6–7 g soli
  • 7,5 ml kryštálového cukru (1 a 1/2 ČL)
  • 20 g čerstvého droždia alebo 5 ml (1 ČL) sušeného droždia
  • 25 g nadrobno nakrájanej papriky (voliteľné)
  • 1 jarná cibuľka, nasekaná (voliteľné)
  • mleté čierne korenie (na posypanie)
  • 1 žĺtok (na potretie)
Mrkvová pomazánka
  • 3 mrkvy
  • 1 menšia cibuľa
  • 2–3 strúčiky cesnaku
  • 30 ml olivového oleja
  • 150 g jemného hrudkovitého tvarohu
  • 2–3 PL neochutenej smotanovej nátierky
  • soľ
  • mleté čierne korenie, koriander (voliteľné), kurkuma
  • citrónová šťava na dochutenie
Na dokončenie
  • 1 vajce uvarené na tvrdo
  • zelený šalát (rukola) a zelenina podľa chuti
Čokoládová bodka
  • 50 g horkej čokolády 74 %
  • 50 g kešu alebo makadamiových orechov
  • 50 g sušených višní

Postup

  1. Kvások a cesto: Do vlažnej vody rozmiešame cukor a čerstvé droždie a necháme vzísť (ak používame sušené, primiešame ho priamo k múke). Múku preosejeme, pridáme soľ a oregáno. Pridáme kvások, cottage syr a olej a vypracujeme kompaktné cesto (3–5 minút v mixéri s hákom). Na záver, ak chceme, zľahka vmiešame papriku a jarnú cibuľku.
  2. Cesto krátko prehnetieme rukou, vložíme do vyolejovanej misy, prikryjeme a necháme 20 minút podkysnúť.
  3. Vyklopíme, ľahko prehnetieme a rozdelíme na 6 rovnakých kúskov. Z každého vyvaľkáme cca 20 cm dlhý valček a uviažeme uzlík.
  4. Preložíme na plech s papierom na pečenie, prikryjeme a necháme ešte 20 minút podkysnúť. Medzitým rúru predhrejeme na 180–200 °C.
  5. Uzlíky potrieme rozšľahaným žĺtkom, posypeme mletým čiernym korením a pečieme 15–18 minút do zlatohneda. Necháme vychladnúť na mriežke.
  6. Mrkvová pomazánka: Mrkvu ošúpeme a nastrúhame na hrubšie slížiky. Cibuľu a cesnak nasekáme najemno, na oleji orestujeme dosklovita, pridáme mrkvu a krátko opekáme do polomäkka (podlejeme troškou vody podľa potreby). Dochutíme koriandrom a kurkumou, odstavíme a necháme vychladnúť. Zmes rozmixujeme s tvarohom a smotanovou nátierkou, osolíme, okoreníme a zjemníme citrónovou šťavou.
  7. Plnenie: Vychladený uzlík prekrojíme, obe časti natrieme pomazánkou, pridáme na plátky vajíčko a listy šalátu/zeleninu. Vhodne zabalíme na desiatu.
  8. Čokoládová bodka: Čokoládu rozpustíme. Na papier na pečenie lyžicou robíme tenké placky, posypeme nasekanými orechmi a nakrájanými sušenými višňami. Necháme stuhnúť, odlepíme a vložíme do desiatnika.
Uzlíky
  • 100 g cottage syra (izbovej teploty)
  • 160 ml vlažnej vody
  • 15 ml extra panenského olivového oleja
  • 375 g chlebovej múky (hladkej T650)
  • 5 ml sušeného oregána (1 ČL)
  • 6–7 g soli
  • 7,5 ml kryštálového cukru (1 a 1/2 ČL)
  • 20 g čerstvého droždia alebo 5 ml (1 ČL) sušeného droždia
  • 25 g nadrobno nakrájanej papriky (voliteľné)
  • 1 jarná cibuľka, nasekaná (voliteľné)
  • mleté čierne korenie (na posypanie)
  • 1 žĺtok (na potretie)
Mrkvová pomazánka
  • 3 mrkvy
  • 1 menšia cibuľa
  • 2–3 strúčiky cesnaku
  • 30 ml olivového oleja
  • 150 g jemného hrudkovitého tvarohu
  • 2–3 PL neochutenej smotanovej nátierky
  • soľ
  • mleté čierne korenie, koriander (voliteľné), kurkuma
  • citrónová šťava na dochutenie
Na dokončenie
  • 1 vajce uvarené na tvrdo
  • zelený šalát (rukola) a zelenina podľa chuti
Čokoládová bodka
  • 50 g horkej čokolády 74 %
  • 50 g kešu alebo makadamiových orechov
  • 50 g sušených višní
  1. Kvások a cesto: Do vlažnej vody rozmiešame cukor a čerstvé droždie a necháme vzísť (ak používame sušené, primiešame ho priamo k múke). Múku preosejeme, pridáme soľ a oregáno. Pridáme kvások, cottage syr a olej a vypracujeme kompaktné cesto (3–5 minút v mixéri s hákom). Na záver, ak chceme, zľahka vmiešame papriku a jarnú cibuľku.
  2. Cesto krátko prehnetieme rukou, vložíme do vyolejovanej misy, prikryjeme a necháme 20 minút podkysnúť.
  3. Vyklopíme, ľahko prehnetieme a rozdelíme na 6 rovnakých kúskov. Z každého vyvaľkáme cca 20 cm dlhý valček a uviažeme uzlík.
  4. Preložíme na plech s papierom na pečenie, prikryjeme a necháme ešte 20 minút podkysnúť. Medzitým rúru predhrejeme na 180–200 °C.
  5. Uzlíky potrieme rozšľahaným žĺtkom, posypeme mletým čiernym korením a pečieme 15–18 minút do zlatohneda. Necháme vychladnúť na mriežke.
  6. Mrkvová pomazánka: Mrkvu ošúpeme a nastrúhame na hrubšie slížiky. Cibuľu a cesnak nasekáme najemno, na oleji orestujeme dosklovita, pridáme mrkvu a krátko opekáme do polomäkka (podlejeme troškou vody podľa potreby). Dochutíme koriandrom a kurkumou, odstavíme a necháme vychladnúť. Zmes rozmixujeme s tvarohom a smotanovou nátierkou, osolíme, okoreníme a zjemníme citrónovou šťavou.
  7. Plnenie: Vychladený uzlík prekrojíme, obe časti natrieme pomazánkou, pridáme na plátky vajíčko a listy šalátu/zeleninu. Vhodne zabalíme na desiatu.
  8. Čokoládová bodka: Čokoládu rozpustíme. Na papier na pečenie lyžicou robíme tenké placky, posypeme nasekanými orechmi a nakrájanými sušenými višňami. Necháme stuhnúť, odlepíme a vložíme do desiatnika.