Kvások a cesto: Do vlažnej vody rozmiešame cukor a čerstvé droždie a necháme vzísť (ak používame sušené, primiešame ho priamo k múke). Múku preosejeme, pridáme soľ a oregáno. Pridáme kvások, cottage syr a olej a vypracujeme kompaktné cesto (3–5 minút v mixéri s hákom). Na záver, ak chceme, zľahka vmiešame papriku a jarnú cibuľku.
Cesto krátko prehnetieme rukou, vložíme do vyolejovanej misy, prikryjeme a necháme 20 minút podkysnúť.
Vyklopíme, ľahko prehnetieme a rozdelíme na 6 rovnakých kúskov. Z každého vyvaľkáme cca 20 cm dlhý valček a uviažeme uzlík.
Preložíme na plech s papierom na pečenie, prikryjeme a necháme ešte 20 minút podkysnúť. Medzitým rúru predhrejeme na 180–200 °C.
Uzlíky potrieme rozšľahaným žĺtkom, posypeme mletým čiernym korením a pečieme 15–18 minút do zlatohneda. Necháme vychladnúť na mriežke.
Mrkvová pomazánka: Mrkvu ošúpeme a nastrúhame na hrubšie slížiky. Cibuľu a cesnak nasekáme najemno, na oleji orestujeme dosklovita, pridáme mrkvu a krátko opekáme do polomäkka (podlejeme troškou vody podľa potreby). Dochutíme koriandrom a kurkumou, odstavíme a necháme vychladnúť. Zmes rozmixujeme s tvarohom a smotanovou nátierkou, osolíme, okoreníme a zjemníme citrónovou šťavou.
Plnenie: Vychladený uzlík prekrojíme, obe časti natrieme pomazánkou, pridáme na plátky vajíčko a listy šalátu/zeleninu. Vhodne zabalíme na desiatu.
Čokoládová bodka: Čokoládu rozpustíme. Na papier na pečenie lyžicou robíme tenké placky, posypeme nasekanými orechmi a nakrájanými sušenými višňami. Necháme stuhnúť, odlepíme a vložíme do desiatnika.
Kvások a cesto: Do vlažnej vody rozmiešame cukor a čerstvé droždie a necháme vzísť (ak používame sušené, primiešame ho priamo k múke). Múku preosejeme, pridáme soľ a oregáno. Pridáme kvások, cottage syr a olej a vypracujeme kompaktné cesto (3–5 minút v mixéri s hákom). Na záver, ak chceme, zľahka vmiešame papriku a jarnú cibuľku.
Cesto krátko prehnetieme rukou, vložíme do vyolejovanej misy, prikryjeme a necháme 20 minút podkysnúť.
Vyklopíme, ľahko prehnetieme a rozdelíme na 6 rovnakých kúskov. Z každého vyvaľkáme cca 20 cm dlhý valček a uviažeme uzlík.
Preložíme na plech s papierom na pečenie, prikryjeme a necháme ešte 20 minút podkysnúť. Medzitým rúru predhrejeme na 180–200 °C.
Uzlíky potrieme rozšľahaným žĺtkom, posypeme mletým čiernym korením a pečieme 15–18 minút do zlatohneda. Necháme vychladnúť na mriežke.
Mrkvová pomazánka: Mrkvu ošúpeme a nastrúhame na hrubšie slížiky. Cibuľu a cesnak nasekáme najemno, na oleji orestujeme dosklovita, pridáme mrkvu a krátko opekáme do polomäkka (podlejeme troškou vody podľa potreby). Dochutíme koriandrom a kurkumou, odstavíme a necháme vychladnúť. Zmes rozmixujeme s tvarohom a smotanovou nátierkou, osolíme, okoreníme a zjemníme citrónovou šťavou.
Plnenie: Vychladený uzlík prekrojíme, obe časti natrieme pomazánkou, pridáme na plátky vajíčko a listy šalátu/zeleninu. Vhodne zabalíme na desiatu.
Čokoládová bodka: Čokoládu rozpustíme. Na papier na pečenie lyžicou robíme tenké placky, posypeme nasekanými orechmi a nakrájanými sušenými višňami. Necháme stuhnúť, odlepíme a vložíme do desiatnika.