Cesto: maslo s cukrom vyšľaháme do peny. Postupne pridáme vajce a žĺtok, dobre premiešame.
Nakoniec pridáme múku, mleté orechy a korenie. Spracujeme cesto – len krátko.
Cesto rozdelíme na dve časti, rozvaľkáme medzi papierom a dáme schladiť aspoň na 30 minút.
Z časti cesta, ktorým budeme prekrývať koláč, odoberieme asi 2 polievkové lyžice cesta a zmiešame ich s čiernym kakaom. Tiež rozvaľkáme medzi papiermi a dáme zachladiť.
Náplň: ovocné pyré v hrnci ohrejeme a primiešame gelfix rozmiešaný v dvoch lyžiciach cukru. Povaríme asi 1 minútu a pridáme zvyšný cukor. Za stáleho miešania 4–5 minút varíme na požadovanú hustotu.
Nakoniec primiešame mleté klinčeky a kardamóm, dobre vychladíme.
Rozvaľkané cesto na základ prenesieme do formy a upravíme, prebytočné cesto orežeme.
Na dno nastrúhame marcipán a navrstvíme vychladený ríbezľový džem.
Vyrežeme cesto na ozdobu a opatrne prenesieme na vrch koláča.
Vrch potrieme rozšľahaným bielkom a pečieme v dobre vyhriatej rúre pri teplote 170 °C 30–40 minút.
Z kakaového cesta si vykrojíme ozdobu, ktorú potrieme bielkom a samostatne upečieme.
Koláč po upečení necháme vo forme vychladiť.
Vychladený koláč uvoľníme z formy a dozdobíme kakaovými kúskami.
Cesto: maslo s cukrom vyšľaháme do peny. Postupne pridáme vajce a žĺtok, dobre premiešame.
Nakoniec pridáme múku, mleté orechy a korenie. Spracujeme cesto – len krátko.
Cesto rozdelíme na dve časti, rozvaľkáme medzi papierom a dáme schladiť aspoň na 30 minút.
Z časti cesta, ktorým budeme prekrývať koláč, odoberieme asi 2 polievkové lyžice cesta a zmiešame ich s čiernym kakaom. Tiež rozvaľkáme medzi papiermi a dáme zachladiť.
Náplň: ovocné pyré v hrnci ohrejeme a primiešame gelfix rozmiešaný v dvoch lyžiciach cukru. Povaríme asi 1 minútu a pridáme zvyšný cukor. Za stáleho miešania 4–5 minút varíme na požadovanú hustotu.
Nakoniec primiešame mleté klinčeky a kardamóm, dobre vychladíme.
Rozvaľkané cesto na základ prenesieme do formy a upravíme, prebytočné cesto orežeme.
Na dno nastrúhame marcipán a navrstvíme vychladený ríbezľový džem.
Vyrežeme cesto na ozdobu a opatrne prenesieme na vrch koláča.
Vrch potrieme rozšľahaným bielkom a pečieme v dobre vyhriatej rúre pri teplote 170 °C 30–40 minút.
Z kakaového cesta si vykrojíme ozdobu, ktorú potrieme bielkom a samostatne upečieme.
Koláč po upečení necháme vo forme vychladiť.
Vychladený koláč uvoľníme z formy a dozdobíme kakaovými kúskami.