Logo Pečie celé Slovensko

Popis

Ingrediencie

Cesto
  • 250 g hladkej múky
  • 200 g masla
  • 125 g krupicového cukru
  • 150 g mletých pekanových orechov
  • 1 vajce
  • 1 žĺtok
  • 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice
  • 1 čajová lyžička mletého kardamómu
  • 1 čajová lyžička čierneho kakaa
  • soľ
Náplň
  • 350 g pyré z čiernych ríbezlí
  • 100 g kryštálového cukru
  • 7,5 g gelfixu
  • 1/2 čajovej lyžičky mletých klinčekov
  • 1/2 čajovej lyžičky mletého kardamómu
  • 150 g marcipánu
Na potretie
  • 1 bielok

Postup

  1. Cesto: maslo s cukrom vyšľaháme do peny. Postupne pridáme vajce a žĺtok, dobre premiešame.
  2. Nakoniec pridáme múku, mleté orechy a korenie. Spracujeme cesto – len krátko.
  3. Cesto rozdelíme na dve časti, rozvaľkáme medzi papierom a dáme schladiť aspoň na 30 minút.
  4. Z časti cesta, ktorým budeme prekrývať koláč, odoberieme asi 2 polievkové lyžice cesta a zmiešame ich s čiernym kakaom. Tiež rozvaľkáme medzi papiermi a dáme zachladiť.
  5. Náplň: ovocné pyré v hrnci ohrejeme a primiešame gelfix rozmiešaný v dvoch lyžiciach cukru. Povaríme asi 1 minútu a pridáme zvyšný cukor. Za stáleho miešania 4–5 minút varíme na požadovanú hustotu.
  6. Nakoniec primiešame mleté klinčeky a kardamóm, dobre vychladíme.
  7. Rozvaľkané cesto na základ prenesieme do formy a upravíme, prebytočné cesto orežeme.
  8. Na dno nastrúhame marcipán a navrstvíme vychladený ríbezľový džem.
  9. Vyrežeme cesto na ozdobu a opatrne prenesieme na vrch koláča.
  10. Vrch potrieme rozšľahaným bielkom a pečieme v dobre vyhriatej rúre pri teplote 170 °C 30–40 minút.
  11. Z kakaového cesta si vykrojíme ozdobu, ktorú potrieme bielkom a samostatne upečieme.
  12. Koláč po upečení necháme vo forme vychladiť.
  13. Vychladený koláč uvoľníme z formy a dozdobíme kakaovými kúskami.
  14. Môžeme posypať práškovým cukrom.
Cesto
  • 250 g hladkej múky
  • 200 g masla
  • 125 g krupicového cukru
  • 150 g mletých pekanových orechov
  • 1 vajce
  • 1 žĺtok
  • 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice
  • 1 čajová lyžička mletého kardamómu
  • 1 čajová lyžička čierneho kakaa
  • soľ
Náplň
  • 350 g pyré z čiernych ríbezlí
  • 100 g kryštálového cukru
  • 7,5 g gelfixu
  • 1/2 čajovej lyžičky mletých klinčekov
  • 1/2 čajovej lyžičky mletého kardamómu
  • 150 g marcipánu
Na potretie
  • 1 bielok
  1. Cesto: maslo s cukrom vyšľaháme do peny. Postupne pridáme vajce a žĺtok, dobre premiešame.
  2. Nakoniec pridáme múku, mleté orechy a korenie. Spracujeme cesto – len krátko.
  3. Cesto rozdelíme na dve časti, rozvaľkáme medzi papierom a dáme schladiť aspoň na 30 minút.
  4. Z časti cesta, ktorým budeme prekrývať koláč, odoberieme asi 2 polievkové lyžice cesta a zmiešame ich s čiernym kakaom. Tiež rozvaľkáme medzi papiermi a dáme zachladiť.
  5. Náplň: ovocné pyré v hrnci ohrejeme a primiešame gelfix rozmiešaný v dvoch lyžiciach cukru. Povaríme asi 1 minútu a pridáme zvyšný cukor. Za stáleho miešania 4–5 minút varíme na požadovanú hustotu.
  6. Nakoniec primiešame mleté klinčeky a kardamóm, dobre vychladíme.
  7. Rozvaľkané cesto na základ prenesieme do formy a upravíme, prebytočné cesto orežeme.
  8. Na dno nastrúhame marcipán a navrstvíme vychladený ríbezľový džem.
  9. Vyrežeme cesto na ozdobu a opatrne prenesieme na vrch koláča.
  10. Vrch potrieme rozšľahaným bielkom a pečieme v dobre vyhriatej rúre pri teplote 170 °C 30–40 minút.
  11. Z kakaového cesta si vykrojíme ozdobu, ktorú potrieme bielkom a samostatne upečieme.
  12. Koláč po upečení necháme vo forme vychladiť.
  13. Vychladený koláč uvoľníme z formy a dozdobíme kakaovými kúskami.
  14. Môžeme posypať práškovým cukrom.