Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Pichľavá krása

Pichľavá krása

Popis

 

Ingrediencie

Vanilkové cesto
  • 200 g polohrubej múky
  • 1 ČL jedlej sódy
  • 2 vajcia
  • 150 g krupicového cukru
  • 80 g oleja
  • 200 g smotanového jogurtu (10 %)
  • 1 ČL vanilkovej pasty
  • kôra z 1 BIO citróna
Jahodový džem s bazalkou
  • 300 g mrazených jahôd
  • 6 g čerstvej bazalky
  • 150 g želírovacieho cukru
  • šťava z 1/2 citróna
Maslový krém na kvety
  • 900 g masla (10 °C)
  • 140 g smotany na šľahanie 33 % (10 °C)
  • 240 g kukuričného sirupu
  • 130 g kondenzovaného mlieka (10 °C)
  • 2 ČL vanilkovej esencie
  • potravinárske farby na tukovej báze (napr. na čokoládu)
Ozdoba
  • 100 g kokosového cukru (na ilúziu zeminy)
  • zdobiace špičky (sukulenty, kaktusy, lupene)

Postup

  1. Vanilkové cesto – Vajcia vyšľaháme s cukrom do peny. Postupne zašľaháme olej, vanilkovú pastu, jogurt a citrónovú kôru. V osobitnej miske zmiešame preosiatu múku s jedlou sódou a opatrne vmiešame do cesta. Plníme papierové košíčky do 2/3 a pečieme na 170 °C 18–20 minút (horný + dolný ohrev). Po upečení necháme muffiny vychladnúť.
  2. Jahodový džem s bazalkou – Mrazené jahody premiešame so želírovacím cukrom a varíme, kým sa vytvorí hustý rôsol. Odstavíme z ohňa, pridáme nasekanú čerstvú bazalku a citrónovú šťavu. Rozmixujeme ponorným mixérom a necháme vychladnúť.
  3. Maslový krém – Všetky suroviny musia mať teplotu 10 °C. Maslo vyšľaháme metlou do krémovej konzistencie. Pridáme smotanu, následne kondenzované mlieko a kukuričný sirup. Krém sa môže dočasne zraziť (vytvára kvapky vody), no pokračujeme v šľahaní, kým nebude opäť hladký. Nakoniec pridáme vanilkovú esenciu a krém si zafarbíme podľa želaného efektu. Krém rozdelíme do vreciek so zdobiacimi špičkami.
  4. Plnenie a zdobenie – Do vychladnutých cupcakov pomocou jadrovníka vytvoríme otvor, ktorý naplníme jahodovým džemom. Otvory uzavrieme „čiapočkou“ z pôvodného korpusu. Povrch cupcakov zdobíme maslovým krémom – pomocou rôznych špičiek vytvárame motívy sukulentov a kaktusov. Na ilúziu zeminy posypeme kokosovým cukrom.
Vanilkové cesto
  • 200 g polohrubej múky
  • 1 ČL jedlej sódy
  • 2 vajcia
  • 150 g krupicového cukru
  • 80 g oleja
  • 200 g smotanového jogurtu (10 %)
  • 1 ČL vanilkovej pasty
  • kôra z 1 BIO citróna
Jahodový džem s bazalkou
  • 300 g mrazených jahôd
  • 6 g čerstvej bazalky
  • 150 g želírovacieho cukru
  • šťava z 1/2 citróna
Maslový krém na kvety
  • 900 g masla (10 °C)
  • 140 g smotany na šľahanie 33 % (10 °C)
  • 240 g kukuričného sirupu
  • 130 g kondenzovaného mlieka (10 °C)
  • 2 ČL vanilkovej esencie
  • potravinárske farby na tukovej báze (napr. na čokoládu)
Ozdoba
  • 100 g kokosového cukru (na ilúziu zeminy)
  • zdobiace špičky (sukulenty, kaktusy, lupene)
  1. Vanilkové cesto – Vajcia vyšľaháme s cukrom do peny. Postupne zašľaháme olej, vanilkovú pastu, jogurt a citrónovú kôru. V osobitnej miske zmiešame preosiatu múku s jedlou sódou a opatrne vmiešame do cesta. Plníme papierové košíčky do 2/3 a pečieme na 170 °C 18–20 minút (horný + dolný ohrev). Po upečení necháme muffiny vychladnúť.
  2. Jahodový džem s bazalkou – Mrazené jahody premiešame so želírovacím cukrom a varíme, kým sa vytvorí hustý rôsol. Odstavíme z ohňa, pridáme nasekanú čerstvú bazalku a citrónovú šťavu. Rozmixujeme ponorným mixérom a necháme vychladnúť.
  3. Maslový krém – Všetky suroviny musia mať teplotu 10 °C. Maslo vyšľaháme metlou do krémovej konzistencie. Pridáme smotanu, následne kondenzované mlieko a kukuričný sirup. Krém sa môže dočasne zraziť (vytvára kvapky vody), no pokračujeme v šľahaní, kým nebude opäť hladký. Nakoniec pridáme vanilkovú esenciu a krém si zafarbíme podľa želaného efektu. Krém rozdelíme do vreciek so zdobiacimi špičkami.
  4. Plnenie a zdobenie – Do vychladnutých cupcakov pomocou jadrovníka vytvoríme otvor, ktorý naplníme jahodovým džemom. Otvory uzavrieme „čiapočkou“ z pôvodného korpusu. Povrch cupcakov zdobíme maslovým krémom – pomocou rôznych špičiek vytvárame motívy sukulentov a kaktusov. Na ilúziu zeminy posypeme kokosovým cukrom.