Opera
Jozefína
Popis
Ingrediencie
Joconde – mandľové cesto
- 3 vajcia (izbovej teploty)
- 85 g mandľovej múky
- 85 g práškového cukru
- 20 g hladkej múky
- 20 g roztopeného masla
- 3 bielky
- 30 g kryštálového cukru
- štipka soli
Kávový sirup
- 100 ml vody
- 60 g kryštálového cukru
- 1½ ČL instantnej kávy
Chrumkavá zložka
- 50 g horkej čokolády (54 %)
- 50 g upečenej rozdrvenej sušienky
Sušienka
- 30 g hladkej múky
- 20 g masla
- 20 g práškového cukru
Čokoládový krém
- 100 g horkej čokolády (54 %)
- 100 g šľahačkovej smotany (35 %)
Kávový krém
- 3 žĺtky
- 90 g kryštálového cukru
- 30 ml vody
- 1 ČL instantnej kávy
- 170 g zmäknutého masla
Čokoládová poleva
- 100 g horkej čokolády
- 15 g oleja
Na dokončenie
- 50 g horkej čokolády (54 %)
- 24-karátové jedlé zlato
- nápis „Opéra“ z horkej čokolády
Postup
- Joconde – mandľové cesto: Mandľovú múku s práškovým cukrom vyšľahajte spolu s 3 vajíčkami do hustej peny, krémovej farby. Potom primiešajte hladkú múku. Bielka, cukor kryštálový, soľ vyšľaháme na tuhý sneh, ktorý zľahka primiešajte k múčno-vajíčkovej zmesi. Pridajte rozpustené maslo. Hotovú hmotu rovnomerne rozdelíme na plech veľkosti 40 × 30 cm. Pečieme 10–15 minút pri teplote 180 °C do zlatistej farby. Necháme vychladnúť. Po vychladnutí plát rozdelíme na 2 časti 20 × 20 cm, tretí plát poskladáme 10 × 20 cm, vzniknú 3 pláty veľkosti 20 × 20 cm.
- Kávový sirup: Vodu, cukor a kávu pri strednej teplote priveďte do varu. Potom zložíme a necháme vychladnúť.
- Chrumkavá zložka: Múku, práškový cukor a maslo spolu zmiesime, rozdrvíme na plech a upečieme pri teplote 180–200 °C do karamelovej farby. Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli. Pridáme rozdrvenú sušienku. Hotovú zmes natrite na jeden zo štvorcov. Môžeme ho prikryť papierom na pečenie. Zaťažíme a dáme do chladničky stuhnúť.
- Čokoládový krém: Smotanu zohrejeme (ale len pod bod varu) a zalejeme ňou čokoládu. Po minúte začnite zmes miešať do hladka. Potom ju nechajte vychladnúť.
- Kávový krém: Žĺtky, cukor, vodu a instantnú kávu rozmiešame. Pri strednej teplote zmes zohrejeme na 90 °C, hneď odstavíme, aby sa nepripálila, pozor na hrudky! Kávovú zmes miešame do vychladnutia. Postupne primiešame zmäknuté maslo. Vyšľaháme hladký kávový krém.
- Čokoládová poleva: Čokoládu a olej rozpustíme vo vodnom kúpeli. Zohrejeme na teplotu 35–40 °C. Teplú čokoládu nalejeme na vychladnuté rezy, aby sa vytvorila jednoliata vrstva. Dáme stuhnúť. Po stuhnutí nakrájame na 12 rezov rozmeru 3 × 9 cm. Každý rez ozdobíme 24-karátovým zlatom a nápisom „Opéra“.
- Skladanie: Plát s čokoládovou medzivrstvou položíme do formy 20 × 20 cm tak, aby smeroval dolu, vnútorný okraj vyložíme fóliou. Mandľový plát potrieme kávovým sirupom. Potom rozotrieme polovicu kávového krému, priložíme druhý mandľový plát. Potrieme kávovým sirupom a rozotrieme vychladnutú čokoládovú ganache. Položíme mandľový plát, dáme opäť kávový sirup. Rozotrieme zvyšný kávový krém. Necháme stuhnúť. Po stuhnutí polejeme čokoládou. Horúcim nožom nakrájame na 12 rezov. Každý rez ozdobíme 24-karátovým zlatom a nápisom „Opéra“ z roztopenej horkej čokolády.
Joconde – mandľové cesto
- 3 vajcia (izbovej teploty)
- 85 g mandľovej múky
- 85 g práškového cukru
- 20 g hladkej múky
- 20 g roztopeného masla
- 3 bielky
- 30 g kryštálového cukru
- štipka soli
Kávový sirup
- 100 ml vody
- 60 g kryštálového cukru
- 1½ ČL instantnej kávy
Chrumkavá zložka
- 50 g horkej čokolády (54 %)
- 50 g upečenej rozdrvenej sušienky
Sušienka
- 30 g hladkej múky
- 20 g masla
- 20 g práškového cukru
Čokoládový krém
- 100 g horkej čokolády (54 %)
- 100 g šľahačkovej smotany (35 %)
Kávový krém
- 3 žĺtky
- 90 g kryštálového cukru
- 30 ml vody
- 1 ČL instantnej kávy
- 170 g zmäknutého masla
Čokoládová poleva
- 100 g horkej čokolády
- 15 g oleja
Na dokončenie
- 50 g horkej čokolády (54 %)
- 24-karátové jedlé zlato
- nápis „Opéra“ z horkej čokolády
- Joconde – mandľové cesto: Mandľovú múku s práškovým cukrom vyšľahajte spolu s 3 vajíčkami do hustej peny, krémovej farby. Potom primiešajte hladkú múku. Bielka, cukor kryštálový, soľ vyšľaháme na tuhý sneh, ktorý zľahka primiešajte k múčno-vajíčkovej zmesi. Pridajte rozpustené maslo. Hotovú hmotu rovnomerne rozdelíme na plech veľkosti 40 × 30 cm. Pečieme 10–15 minút pri teplote 180 °C do zlatistej farby. Necháme vychladnúť. Po vychladnutí plát rozdelíme na 2 časti 20 × 20 cm, tretí plát poskladáme 10 × 20 cm, vzniknú 3 pláty veľkosti 20 × 20 cm.
- Kávový sirup: Vodu, cukor a kávu pri strednej teplote priveďte do varu. Potom zložíme a necháme vychladnúť.
- Chrumkavá zložka: Múku, práškový cukor a maslo spolu zmiesime, rozdrvíme na plech a upečieme pri teplote 180–200 °C do karamelovej farby. Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli. Pridáme rozdrvenú sušienku. Hotovú zmes natrite na jeden zo štvorcov. Môžeme ho prikryť papierom na pečenie. Zaťažíme a dáme do chladničky stuhnúť.
- Čokoládový krém: Smotanu zohrejeme (ale len pod bod varu) a zalejeme ňou čokoládu. Po minúte začnite zmes miešať do hladka. Potom ju nechajte vychladnúť.
- Kávový krém: Žĺtky, cukor, vodu a instantnú kávu rozmiešame. Pri strednej teplote zmes zohrejeme na 90 °C, hneď odstavíme, aby sa nepripálila, pozor na hrudky! Kávovú zmes miešame do vychladnutia. Postupne primiešame zmäknuté maslo. Vyšľaháme hladký kávový krém.
- Čokoládová poleva: Čokoládu a olej rozpustíme vo vodnom kúpeli. Zohrejeme na teplotu 35–40 °C. Teplú čokoládu nalejeme na vychladnuté rezy, aby sa vytvorila jednoliata vrstva. Dáme stuhnúť. Po stuhnutí nakrájame na 12 rezov rozmeru 3 × 9 cm. Každý rez ozdobíme 24-karátovým zlatom a nápisom „Opéra“.
- Skladanie: Plát s čokoládovou medzivrstvou položíme do formy 20 × 20 cm tak, aby smeroval dolu, vnútorný okraj vyložíme fóliou. Mandľový plát potrieme kávovým sirupom. Potom rozotrieme polovicu kávového krému, priložíme druhý mandľový plát. Potrieme kávovým sirupom a rozotrieme vychladnutú čokoládovú ganache. Položíme mandľový plát, dáme opäť kávový sirup. Rozotrieme zvyšný kávový krém. Necháme stuhnúť. Po stuhnutí polejeme čokoládou. Horúcim nožom nakrájame na 12 rezov. Každý rez ozdobíme 24-karátovým zlatom a nápisom „Opéra“ z roztopenej horkej čokolády.