Logo Pečie celé Slovensko

Popis

Ingrediencie

Cesto
  • 160 g práškového cukru
  • 2 vajcia
  • 120 g medu
  • 1 KL sódy bikarbóny
  • 1 PL perníkového korenia
  • 60 g Palmarínu
  • 500 g hladkej múky T650
Na potretie
  • 1 žĺtok
  • 1–2 PL mlieka
Poleva
  • 30 g bielka
  • 150 g práškového púdrového cukru (Považský cukor)
  • citrónová šťava (pár kvapiek)

Postup

  1. Cesto: V mise zmiešame cukor, vajcia, med, sódu bikarbónu a perníkové korenie. Pridáme roztopený tuk a nakoniec aj preosiatu múku. Vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a uložíme do chladničky aspoň na 15 minút (ideálne 24 hodín pred pečením).
  2. Vykrajovanie: Cesto po odležaní vyvaľkáme na pomúčenej podložke na hrúbku cca 3 mm a vykrajujeme požadované tvary.
  3. Pečenie: Vykrojené medovníky preložíme na plech s papierom na pečenie a pečieme pri 180 °C približne 8 minút, kým nezačnú intenzívne voňať.
  4. Potieranie: Ihneď po vytiahnutí z rúry potrieme horúce medovníky zmesou žĺtka a mlieka. Dosiahneme tým lesklý povrch.
  5. Poleva: Bielka vyšľaháme s cukrom a pár kvapkami citrónovej šťavy ručným mixérom (metličky na kysnuté cesto). Preložíme do zdobiaceho vrecka a používame na dekorovanie – či už jemné vzory, alebo plné plošné zabielenie.
  6. Sušenie a zdobenie: Zabielené medovníky sušíme v rúre na 40 °C s ventilátorom cca 20 minút. Po zaschnutí môžeme na bielkový povrch kresliť ornamenty pomocou pierka a potravinárskej farby (napr. „cibulákový“ motív).
Cesto
  • 160 g práškového cukru
  • 2 vajcia
  • 120 g medu
  • 1 KL sódy bikarbóny
  • 1 PL perníkového korenia
  • 60 g Palmarínu
  • 500 g hladkej múky T650
Na potretie
  • 1 žĺtok
  • 1–2 PL mlieka
Poleva
  • 30 g bielka
  • 150 g práškového púdrového cukru (Považský cukor)
  • citrónová šťava (pár kvapiek)
  1. Cesto: V mise zmiešame cukor, vajcia, med, sódu bikarbónu a perníkové korenie. Pridáme roztopený tuk a nakoniec aj preosiatu múku. Vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a uložíme do chladničky aspoň na 15 minút (ideálne 24 hodín pred pečením).
  2. Vykrajovanie: Cesto po odležaní vyvaľkáme na pomúčenej podložke na hrúbku cca 3 mm a vykrajujeme požadované tvary.
  3. Pečenie: Vykrojené medovníky preložíme na plech s papierom na pečenie a pečieme pri 180 °C približne 8 minút, kým nezačnú intenzívne voňať.
  4. Potieranie: Ihneď po vytiahnutí z rúry potrieme horúce medovníky zmesou žĺtka a mlieka. Dosiahneme tým lesklý povrch.
  5. Poleva: Bielka vyšľaháme s cukrom a pár kvapkami citrónovej šťavy ručným mixérom (metličky na kysnuté cesto). Preložíme do zdobiaceho vrecka a používame na dekorovanie – či už jemné vzory, alebo plné plošné zabielenie.
  6. Sušenie a zdobenie: Zabielené medovníky sušíme v rúre na 40 °C s ventilátorom cca 20 minút. Po zaschnutí môžeme na bielkový povrch kresliť ornamenty pomocou pierka a potravinárskej farby (napr. „cibulákový“ motív).