Cesto: V mise zmiešame cukor, vajcia, med, sódu bikarbónu a perníkové korenie. Pridáme roztopený tuk a nakoniec aj preosiatu múku. Vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a uložíme do chladničky aspoň na 15 minút (ideálne 24 hodín pred pečením).
Vykrajovanie: Cesto po odležaní vyvaľkáme na pomúčenej podložke na hrúbku cca 3 mm a vykrajujeme požadované tvary.
Pečenie: Vykrojené medovníky preložíme na plech s papierom na pečenie a pečieme pri 180 °C približne 8 minút, kým nezačnú intenzívne voňať.
Potieranie: Ihneď po vytiahnutí z rúry potrieme horúce medovníky zmesou žĺtka a mlieka. Dosiahneme tým lesklý povrch.
Poleva: Bielka vyšľaháme s cukrom a pár kvapkami citrónovej šťavy ručným mixérom (metličky na kysnuté cesto). Preložíme do zdobiaceho vrecka a používame na dekorovanie – či už jemné vzory, alebo plné plošné zabielenie.
Sušenie a zdobenie: Zabielené medovníky sušíme v rúre na 40 °C s ventilátorom cca 20 minút. Po zaschnutí môžeme na bielkový povrch kresliť ornamenty pomocou pierka a potravinárskej farby (napr. „cibulákový“ motív).
Cesto: V mise zmiešame cukor, vajcia, med, sódu bikarbónu a perníkové korenie. Pridáme roztopený tuk a nakoniec aj preosiatu múku. Vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a uložíme do chladničky aspoň na 15 minút (ideálne 24 hodín pred pečením).
Vykrajovanie: Cesto po odležaní vyvaľkáme na pomúčenej podložke na hrúbku cca 3 mm a vykrajujeme požadované tvary.
Pečenie: Vykrojené medovníky preložíme na plech s papierom na pečenie a pečieme pri 180 °C približne 8 minút, kým nezačnú intenzívne voňať.
Potieranie: Ihneď po vytiahnutí z rúry potrieme horúce medovníky zmesou žĺtka a mlieka. Dosiahneme tým lesklý povrch.
Poleva: Bielka vyšľaháme s cukrom a pár kvapkami citrónovej šťavy ručným mixérom (metličky na kysnuté cesto). Preložíme do zdobiaceho vrecka a používame na dekorovanie – či už jemné vzory, alebo plné plošné zabielenie.
Sušenie a zdobenie: Zabielené medovníky sušíme v rúre na 40 °C s ventilátorom cca 20 minút. Po zaschnutí môžeme na bielkový povrch kresliť ornamenty pomocou pierka a potravinárskej farby (napr. „cibulákový“ motív).