Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Moderná Linzer Torte

Moderná Linzer Torte

Popis

Ingrediencie

Džem
  • 500 g jahôd
  • 200 g ružového šumivého sektu
  • 200 g kryštálového cukru
  • 1 ČL kyseliny citrónovej
  • 2 ČL pektínu
Cesto
  • 150 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 100 g pistáciovej múky
  • 50 g mandľovej múky
  • 1 vajce veľkosti M
  • ½ ČL kardamómu
  • 150 g hladkej múky
  • štipka soli
Pistáciové praliné
  • 250 g kryštálového cukru
  • 125 g vody
  • 20 g glukózového sirupu
  • ½ vanilkového struku
  • 180 g pistácií
Pistáciová šľahaná ganache
  • 340 g smotany na šľahanie
  • 140 g bielej čokolády
  • 60 g pistáciovej pasty
  • štipka soli

Postup

  1. Džem: Jahody nakrájame na malé kocky, zmiešame všetky suroviny v hrnci a varíme do zhustnutia aspoň 15 minút. Nakoniec pridáme pektín.
  2. Korpus: Maslo rozpustíme a zmiešame všetky ingrediencie v robote na cesto. Cesto zabalíme do fólie a necháme vychladiť v chladničke. Po vychladnutí vyvaľkáme na hrúbku 3 mm a vložíme do formy.
  3. Pistáciové praliné: Pistácie dáme do rúry na 180 °C na 10 minút. Uvaríme karamel z cukru, vody, glukózy a vanilky. Pistácie polejeme karamelom a po vychladnutí rozmixujeme na praliné.
  4. Pistáciová šľahaná ganache: Polovicu smotany privedieme k varu. Do misky vložíme čokoládu a pistáciovú pastu, zalejeme horúcou smotanou, dolejeme zvyšok studenej smotany a rozmixujeme tyčovým mixérom do jemnej ganache. Prikryjeme fóliou a dáme vychladiť do chladničky.
  5. Skladanie: Do korpusu vo forme pridáme džem, prikryjeme zvyšným cestom v požadovanom tvare a pečieme v rúre pri 180 °C 30–35 minút.
  6. Dozdobenie: Tortu dozdobíme pistáciovým praliné, pistáciovou šľahanou ganache, čerstvými jahodami a drvenými pistáciami.
Džem
  • 500 g jahôd
  • 200 g ružového šumivého sektu
  • 200 g kryštálového cukru
  • 1 ČL kyseliny citrónovej
  • 2 ČL pektínu
Cesto
  • 150 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 100 g pistáciovej múky
  • 50 g mandľovej múky
  • 1 vajce veľkosti M
  • ½ ČL kardamómu
  • 150 g hladkej múky
  • štipka soli
Pistáciové praliné
  • 250 g kryštálového cukru
  • 125 g vody
  • 20 g glukózového sirupu
  • ½ vanilkového struku
  • 180 g pistácií
Pistáciová šľahaná ganache
  • 340 g smotany na šľahanie
  • 140 g bielej čokolády
  • 60 g pistáciovej pasty
  • štipka soli
  1. Džem: Jahody nakrájame na malé kocky, zmiešame všetky suroviny v hrnci a varíme do zhustnutia aspoň 15 minút. Nakoniec pridáme pektín.
  2. Korpus: Maslo rozpustíme a zmiešame všetky ingrediencie v robote na cesto. Cesto zabalíme do fólie a necháme vychladiť v chladničke. Po vychladnutí vyvaľkáme na hrúbku 3 mm a vložíme do formy.
  3. Pistáciové praliné: Pistácie dáme do rúry na 180 °C na 10 minút. Uvaríme karamel z cukru, vody, glukózy a vanilky. Pistácie polejeme karamelom a po vychladnutí rozmixujeme na praliné.
  4. Pistáciová šľahaná ganache: Polovicu smotany privedieme k varu. Do misky vložíme čokoládu a pistáciovú pastu, zalejeme horúcou smotanou, dolejeme zvyšok studenej smotany a rozmixujeme tyčovým mixérom do jemnej ganache. Prikryjeme fóliou a dáme vychladiť do chladničky.
  5. Skladanie: Do korpusu vo forme pridáme džem, prikryjeme zvyšným cestom v požadovanom tvare a pečieme v rúre pri 180 °C 30–35 minút.
  6. Dozdobenie: Tortu dozdobíme pistáciovým praliné, pistáciovou šľahanou ganache, čerstvými jahodami a drvenými pistáciami.