Logo Pečie celé Slovensko

Popis

Ingrediencie

Cesto
  • 350 g kryštálového cukru
  • 300 g zrelých banánov
  • 15g masla
  • 3 vajcia
  • 250 ml rastlinného oleja
  • 220 g hladkej múky
  • 100 g špaldovej celozrnnej múky
  • 1 ČL mletej škorice
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 75 ml bieleho jogurtu 3%
  • Vanilková pasta
Banánový vklad
  • 3 banány
  • 2 ČL citrónovej šťavy
  • 1 a ½ PL medu
  • 2 ks plátkovej želatíny
Ganache z horkej čokolády
  • 250 g horkej čokolády
  • 200 g šľahačkovej smotany 33%
Lieskovcovo-čokoládový krém
  • 150 g mliečnej čokolády
  • 80 g lieskovcová pasta
  • 1 ČL kakaa
  • vanilková pasta
  • 200 g mascarpone
  • 300 g Créme Cheese
Chrumkavá vrstva
  • 35 g lieskovcové pasta
  • 50 g mliečna čokoláda
  • 50 g pražených lieskovcov
Krém na obtretie torty
  • 300 g masla
  • 300 g biela čokoláda
  • Žlté potravinárske farbivo
Ostatné suroviny
  • 300 g modelovacia hmota
  • Potravinárske gélové farby (žltá, modrá, hnedá, čierna)

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 180 °C, 2 ks formy/rafiky s priemerom 20 cm vystelieme papierom na pečenie/alobalom.
  2. Cesto: Banány pokrájame na 2 cm kúsky. Do menšieho hrnca dáme 200 g cukru, 30 ml vody a dáme variť. Nemiešame, iba občas pohýbeme hrncom. Keď sa cukor zmení na karamel, pridáme maslo, premiešame vareškou a pridáme banány. Necháme ich spolu prevariť, aby zmäkli a dáme vychladnúť. V mise zmiešame obe múky, škoricu, prášok do pečiva a sódu bikarbónu. Vajíčka a 150g cukru vyšľaháme do peny, pomaly pridáme olej a karamelizované banány. Prisypeme suchú zmes a dobre premiešame šľahačom. Na záver pridáme jogurt. Cesto vylejeme do foriem a pečieme 45 - 50 minút.
  3. Banánový vklad: plátkovú želatínu namočíme do vody. 3 banány rozmixujeme ponorným mixérom a pridáme citrónovú šťavu a med a opäť premixujeme. Plátkovú želatínu dáme do malého hrnčeka a na miernom ohni ohrievame, kým sa nerozpustí. Pridáme 2 lyžice banánového pyré, dobre premiešame a pridáme za stáleho miešania do zbytku banánového pyré. Rovnomerne nalejeme do 2 silikónových foriem s priemerom 14 cm a dáme do mrazničky.
  4. Lieskovcovo-čokoládový krém: čokoládu roztopíme nad parou, pridáme lieskovcovú pastu, kakao a vanilkovú pastu. Všetko spolu premiešame. Mascarpone s cukrom vyšľaháme, pridáme Créme Cheese a nakoniec pastu. Vymiešame mixérom hladký krém.
  5. Ganache z horkej čokolády: horkú čokoládu nalámeme do misky a zalejeme ½ množstva šľahačkovej smotany, ktorú sme zohriali tesne pod bod varu. Premiešame a pridáme zvyšnú časť studenej šľahačkovej smotany. Premixujeme ponorným mixérom a necháme prikryté potravinárskou fóliou odpočívať.
  6. Chrumkavá vrstva: čokoládu roztopíme a zmiešame spolu všetky suroviny.
  7. Krém na obtretie torty: Čokoládu roztopíme, necháme ju chvíľu postáť, vyšľaháme mäkké maslo a spojíme šľahaním s čokoládou.
  8. Skladanie torty: korpusy prekrojíme na polovicu. Prvý plát potrieme ganache, na to poukladáme chrumkavú vrstvu, lieskovcovo-čokoládový krém a prikryjeme druhým plátom. Ten potrieme ganache, banánový vklad, lieskovcovo-čokoládový krém a položíme tretí plát cesta. Postup zopakujeme.
  9. Tortu dáme zachladnúť a na záver potrieme krémom na obtretie torty a dozdobíme.
Cesto
  • 350 g kryštálového cukru
  • 300 g zrelých banánov
  • 15g masla
  • 3 vajcia
  • 250 ml rastlinného oleja
  • 220 g hladkej múky
  • 100 g špaldovej celozrnnej múky
  • 1 ČL mletej škorice
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 75 ml bieleho jogurtu 3%
  • Vanilková pasta
Banánový vklad
  • 3 banány
  • 2 ČL citrónovej šťavy
  • 1 a ½ PL medu
  • 2 ks plátkovej želatíny
Ganache z horkej čokolády
  • 250 g horkej čokolády
  • 200 g šľahačkovej smotany 33%
Lieskovcovo-čokoládový krém
  • 150 g mliečnej čokolády
  • 80 g lieskovcová pasta
  • 1 ČL kakaa
  • vanilková pasta
  • 200 g mascarpone
  • 300 g Créme Cheese
Chrumkavá vrstva
  • 35 g lieskovcové pasta
  • 50 g mliečna čokoláda
  • 50 g pražených lieskovcov
Krém na obtretie torty
  • 300 g masla
  • 300 g biela čokoláda
  • Žlté potravinárske farbivo
Ostatné suroviny
  • 300 g modelovacia hmota
  • Potravinárske gélové farby (žltá, modrá, hnedá, čierna)
  1. Rúru predhrejeme na 180 °C, 2 ks formy/rafiky s priemerom 20 cm vystelieme papierom na pečenie/alobalom.
  2. Cesto: Banány pokrájame na 2 cm kúsky. Do menšieho hrnca dáme 200 g cukru, 30 ml vody a dáme variť. Nemiešame, iba občas pohýbeme hrncom. Keď sa cukor zmení na karamel, pridáme maslo, premiešame vareškou a pridáme banány. Necháme ich spolu prevariť, aby zmäkli a dáme vychladnúť. V mise zmiešame obe múky, škoricu, prášok do pečiva a sódu bikarbónu. Vajíčka a 150g cukru vyšľaháme do peny, pomaly pridáme olej a karamelizované banány. Prisypeme suchú zmes a dobre premiešame šľahačom. Na záver pridáme jogurt. Cesto vylejeme do foriem a pečieme 45 - 50 minút.
  3. Banánový vklad: plátkovú želatínu namočíme do vody. 3 banány rozmixujeme ponorným mixérom a pridáme citrónovú šťavu a med a opäť premixujeme. Plátkovú želatínu dáme do malého hrnčeka a na miernom ohni ohrievame, kým sa nerozpustí. Pridáme 2 lyžice banánového pyré, dobre premiešame a pridáme za stáleho miešania do zbytku banánového pyré. Rovnomerne nalejeme do 2 silikónových foriem s priemerom 14 cm a dáme do mrazničky.
  4. Lieskovcovo-čokoládový krém: čokoládu roztopíme nad parou, pridáme lieskovcovú pastu, kakao a vanilkovú pastu. Všetko spolu premiešame. Mascarpone s cukrom vyšľaháme, pridáme Créme Cheese a nakoniec pastu. Vymiešame mixérom hladký krém.
  5. Ganache z horkej čokolády: horkú čokoládu nalámeme do misky a zalejeme ½ množstva šľahačkovej smotany, ktorú sme zohriali tesne pod bod varu. Premiešame a pridáme zvyšnú časť studenej šľahačkovej smotany. Premixujeme ponorným mixérom a necháme prikryté potravinárskou fóliou odpočívať.
  6. Chrumkavá vrstva: čokoládu roztopíme a zmiešame spolu všetky suroviny.
  7. Krém na obtretie torty: Čokoládu roztopíme, necháme ju chvíľu postáť, vyšľaháme mäkké maslo a spojíme šľahaním s čokoládou.
  8. Skladanie torty: korpusy prekrojíme na polovicu. Prvý plát potrieme ganache, na to poukladáme chrumkavú vrstvu, lieskovcovo-čokoládový krém a prikryjeme druhým plátom. Ten potrieme ganache, banánový vklad, lieskovcovo-čokoládový krém a položíme tretí plát cesta. Postup zopakujeme.
  9. Tortu dáme zachladnúť a na záver potrieme krémom na obtretie torty a dozdobíme.