Potravinárske gélové farby (žltá, modrá, hnedá, čierna)
Postup
Rúru predhrejeme na 180 °C, 2 ks formy/rafiky s priemerom 20 cm vystelieme papierom na pečenie/alobalom.
Cesto: Banány pokrájame na 2 cm kúsky. Do menšieho hrnca dáme 200 g cukru, 30 ml vody a dáme variť. Nemiešame, iba občas pohýbeme hrncom. Keď sa cukor zmení na karamel, pridáme maslo, premiešame vareškou a pridáme banány. Necháme ich spolu prevariť, aby zmäkli a dáme vychladnúť. V mise zmiešame obe múky, škoricu, prášok do pečiva a sódu bikarbónu. Vajíčka a 150g cukru vyšľaháme do peny, pomaly pridáme olej a karamelizované banány. Prisypeme suchú zmes a dobre premiešame šľahačom. Na záver pridáme jogurt. Cesto vylejeme do foriem a pečieme 45 - 50 minút.
Banánový vklad: plátkovú želatínu namočíme do vody. 3 banány rozmixujeme ponorným mixérom a pridáme citrónovú šťavu a med a opäť premixujeme. Plátkovú želatínu dáme do malého hrnčeka a na miernom ohni ohrievame, kým sa nerozpustí. Pridáme 2 lyžice banánového pyré, dobre premiešame a pridáme za stáleho miešania do zbytku banánového pyré. Rovnomerne nalejeme do 2 silikónových foriem s priemerom 14 cm a dáme do mrazničky.
Lieskovcovo-čokoládový krém: čokoládu roztopíme nad parou, pridáme lieskovcovú pastu, kakao a vanilkovú pastu. Všetko spolu premiešame. Mascarpone s cukrom vyšľaháme, pridáme Créme Cheese a nakoniec pastu. Vymiešame mixérom hladký krém.
Ganache z horkej čokolády: horkú čokoládu nalámeme do misky a zalejeme ½ množstva šľahačkovej smotany, ktorú sme zohriali tesne pod bod varu. Premiešame a pridáme zvyšnú časť studenej šľahačkovej smotany. Premixujeme ponorným mixérom a necháme prikryté potravinárskou fóliou odpočívať.
Chrumkavá vrstva: čokoládu roztopíme a zmiešame spolu všetky suroviny.
Krém na obtretie torty: Čokoládu roztopíme, necháme ju chvíľu postáť, vyšľaháme mäkké maslo a spojíme šľahaním s čokoládou.
Skladanie torty: korpusy prekrojíme na polovicu. Prvý plát potrieme ganache, na to poukladáme chrumkavú vrstvu, lieskovcovo-čokoládový krém a prikryjeme druhým plátom. Ten potrieme ganache, banánový vklad, lieskovcovo-čokoládový krém a položíme tretí plát cesta. Postup zopakujeme.
Tortu dáme zachladnúť a na záver potrieme krémom na obtretie torty a dozdobíme.
Potravinárske gélové farby (žltá, modrá, hnedá, čierna)
Rúru predhrejeme na 180 °C, 2 ks formy/rafiky s priemerom 20 cm vystelieme papierom na pečenie/alobalom.
Cesto: Banány pokrájame na 2 cm kúsky. Do menšieho hrnca dáme 200 g cukru, 30 ml vody a dáme variť. Nemiešame, iba občas pohýbeme hrncom. Keď sa cukor zmení na karamel, pridáme maslo, premiešame vareškou a pridáme banány. Necháme ich spolu prevariť, aby zmäkli a dáme vychladnúť. V mise zmiešame obe múky, škoricu, prášok do pečiva a sódu bikarbónu. Vajíčka a 150g cukru vyšľaháme do peny, pomaly pridáme olej a karamelizované banány. Prisypeme suchú zmes a dobre premiešame šľahačom. Na záver pridáme jogurt. Cesto vylejeme do foriem a pečieme 45 - 50 minút.
Banánový vklad: plátkovú želatínu namočíme do vody. 3 banány rozmixujeme ponorným mixérom a pridáme citrónovú šťavu a med a opäť premixujeme. Plátkovú želatínu dáme do malého hrnčeka a na miernom ohni ohrievame, kým sa nerozpustí. Pridáme 2 lyžice banánového pyré, dobre premiešame a pridáme za stáleho miešania do zbytku banánového pyré. Rovnomerne nalejeme do 2 silikónových foriem s priemerom 14 cm a dáme do mrazničky.
Lieskovcovo-čokoládový krém: čokoládu roztopíme nad parou, pridáme lieskovcovú pastu, kakao a vanilkovú pastu. Všetko spolu premiešame. Mascarpone s cukrom vyšľaháme, pridáme Créme Cheese a nakoniec pastu. Vymiešame mixérom hladký krém.
Ganache z horkej čokolády: horkú čokoládu nalámeme do misky a zalejeme ½ množstva šľahačkovej smotany, ktorú sme zohriali tesne pod bod varu. Premiešame a pridáme zvyšnú časť studenej šľahačkovej smotany. Premixujeme ponorným mixérom a necháme prikryté potravinárskou fóliou odpočívať.
Chrumkavá vrstva: čokoládu roztopíme a zmiešame spolu všetky suroviny.
Krém na obtretie torty: Čokoládu roztopíme, necháme ju chvíľu postáť, vyšľaháme mäkké maslo a spojíme šľahaním s čokoládou.
Skladanie torty: korpusy prekrojíme na polovicu. Prvý plát potrieme ganache, na to poukladáme chrumkavú vrstvu, lieskovcovo-čokoládový krém a prikryjeme druhým plátom. Ten potrieme ganache, banánový vklad, lieskovcovo-čokoládový krém a položíme tretí plát cesta. Postup zopakujeme.
Tortu dáme zachladnúť a na záver potrieme krémom na obtretie torty a dozdobíme.