Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Meninový box pre brata

Meninový box pre brata

Popis

Ingrediencie

Syrové praclíky
  • 250 g polohrubej múky
  • 100 g tvrdého syra (min. 40% tuku)
  • 125 g rastlinného tuku HERA
  • 15 g soli
  • 6 g prášku do pečiva
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • 1 vajíčko (na potretie)
  • 50 g strúhaného syra (40% tuku, na posyp)
Perníkový sirup
  • 500 ml vody
  • 250 g trstinového cukru
  • 200 g bieleho cukru
  • 50 g vanilkového cukru
  • 4 ks badiánu
  • 4 ks celej škorice
  • 5 ks klinčekov
  • 1 g sušenej citrónovej kôry
  • 1 g muškátového orieška
  • štipka čierneho korenia
  • 5 g zázvoru
Linecké koláče
  • 300 g hladkej múky
  • 200 g masla
  • 1 žĺtok
  • 100 g práškového cukru
  • 1/2 kôry z citróna
  • štipka soli
Džem z lesnej zmesi
  • 250 g mrazenej lesnej zmesi
  • 175 g kryštálového cukru
  • 7,5 g pektínu
  • 7,5 g citrónovej šťavy
Tabuľková čokoláda
  • 200 g horkej čokolády Callebaut 811 (54,5%)
  • 20 g zmesi orechov s brusnicami
  • 20 g kandizovaného zázvoru
  • 10 g sušených malín
  • 10 g kúskov horkej čokolády
  • 10 g pekanových orechov
Mandle v čokoláde
  • 50 g mandľových lupienkov
  • 100 g mliečnej čokolády
Orechy v čokoláde
  • 15 ks vlašských orechov
  • 40 g mliečnej čokolády
Brusnice v čokoláde
  • 10 g sušených brusníc
  • 50 g bielej čokolády

Postup

  1. Perníkový sirup: Všetky suroviny vložíme do hrnca, dobre premiešame a privedieme do varu. Necháme vychladnúť, prelejeme cez sitko do fliaš a skladujeme v chladničke.
  2. Syrové praclíky: Najemno nastrúhaný syr zmiešame s ostatnými surovinami a vypracujeme cesto. Necháme ho odležať v chladničke. Z vychladnutého a rozvaľkaného cesta vykrajujeme pomocou vykrajovátka praclíky a ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C približne 15 minút.
  3. Linecké cesto: Všetky suroviny spracujeme na cesto, ktoré necháme odležať v chladničke. Potom ho rozvaľkáme a vykrajujeme tvary, ktoré ukladáme na plech s papierom na pečenie. Pečieme pri 170 °C cca 10–15 minút a priebežne kontrolujeme.
  4. Džem z lesnej zmesi: Lesnú zmes, cukor a citrónovú šťavu privedieme do varu. Keď ovocie pustí šťavu a zmäkne, rozmixujeme ho ponorným mixérom. Pridáme pektín a ešte krátko povaríme do zhustnutia. Necháme vychladnúť a vychladnutým džemom plníme linecké koláčiky.
  5. Tabuľková čokoláda: Horkú čokoládu roztopíme v mikrovlnke. Časť nalejeme do formy, pridáme zmes orechov s brusnicami a zalejeme zvyšnou čokoládou. Vrch ozdobíme pekanovými orechmi, brusnicami, sušenými malinami a ďalšími prísadami. Dáme do chladničky stuhnúť.
  6. Mandle v čokoláde: Mliečnu čokoládu roztopíme, zmiešame s mandľovými lupienkami a tvarujeme do kruhov. Necháme stuhnúť.
  7. Orechy a brusnice v čokoláde: Vlašské orechy a sušené brusnice obaľujeme v roztopenej čokoláde (mliečna alebo biela podľa suroviny) a necháme stuhnúť.
Syrové praclíky
  • 250 g polohrubej múky
  • 100 g tvrdého syra (min. 40% tuku)
  • 125 g rastlinného tuku HERA
  • 15 g soli
  • 6 g prášku do pečiva
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • 1 vajíčko (na potretie)
  • 50 g strúhaného syra (40% tuku, na posyp)
Perníkový sirup
  • 500 ml vody
  • 250 g trstinového cukru
  • 200 g bieleho cukru
  • 50 g vanilkového cukru
  • 4 ks badiánu
  • 4 ks celej škorice
  • 5 ks klinčekov
  • 1 g sušenej citrónovej kôry
  • 1 g muškátového orieška
  • štipka čierneho korenia
  • 5 g zázvoru
Linecké koláče
  • 300 g hladkej múky
  • 200 g masla
  • 1 žĺtok
  • 100 g práškového cukru
  • 1/2 kôry z citróna
  • štipka soli
Džem z lesnej zmesi
  • 250 g mrazenej lesnej zmesi
  • 175 g kryštálového cukru
  • 7,5 g pektínu
  • 7,5 g citrónovej šťavy
Tabuľková čokoláda
  • 200 g horkej čokolády Callebaut 811 (54,5%)
  • 20 g zmesi orechov s brusnicami
  • 20 g kandizovaného zázvoru
  • 10 g sušených malín
  • 10 g kúskov horkej čokolády
  • 10 g pekanových orechov
Mandle v čokoláde
  • 50 g mandľových lupienkov
  • 100 g mliečnej čokolády
Orechy v čokoláde
  • 15 ks vlašských orechov
  • 40 g mliečnej čokolády
Brusnice v čokoláde
  • 10 g sušených brusníc
  • 50 g bielej čokolády
  1. Perníkový sirup: Všetky suroviny vložíme do hrnca, dobre premiešame a privedieme do varu. Necháme vychladnúť, prelejeme cez sitko do fliaš a skladujeme v chladničke.
  2. Syrové praclíky: Najemno nastrúhaný syr zmiešame s ostatnými surovinami a vypracujeme cesto. Necháme ho odležať v chladničke. Z vychladnutého a rozvaľkaného cesta vykrajujeme pomocou vykrajovátka praclíky a ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C približne 15 minút.
  3. Linecké cesto: Všetky suroviny spracujeme na cesto, ktoré necháme odležať v chladničke. Potom ho rozvaľkáme a vykrajujeme tvary, ktoré ukladáme na plech s papierom na pečenie. Pečieme pri 170 °C cca 10–15 minút a priebežne kontrolujeme.
  4. Džem z lesnej zmesi: Lesnú zmes, cukor a citrónovú šťavu privedieme do varu. Keď ovocie pustí šťavu a zmäkne, rozmixujeme ho ponorným mixérom. Pridáme pektín a ešte krátko povaríme do zhustnutia. Necháme vychladnúť a vychladnutým džemom plníme linecké koláčiky.
  5. Tabuľková čokoláda: Horkú čokoládu roztopíme v mikrovlnke. Časť nalejeme do formy, pridáme zmes orechov s brusnicami a zalejeme zvyšnou čokoládou. Vrch ozdobíme pekanovými orechmi, brusnicami, sušenými malinami a ďalšími prísadami. Dáme do chladničky stuhnúť.
  6. Mandle v čokoláde: Mliečnu čokoládu roztopíme, zmiešame s mandľovými lupienkami a tvarujeme do kruhov. Necháme stuhnúť.
  7. Orechy a brusnice v čokoláde: Vlašské orechy a sušené brusnice obaľujeme v roztopenej čokoláde (mliečna alebo biela podľa suroviny) a necháme stuhnúť.