Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Medovníkové prekvapenie

Medovníkové prekvapenie

Popis

Ingrediencie

Medovníkové cesto
  • 500 g hladkej múky
  • 250 g práškového cukru
  • 30 g kakaa
  • 1 ČL prášku do perníka
  • 1 PL perníkového korenia
  • 140 g vajec (cca 2–3 ks)
  • 100 g tekutého Palmarínu
  • 50 g medu
  • 100 g izomaltu
Snehová poleva (A)
  • 3 bielky
  • 600 g práškového cukru (pudrového typu)
  • 4 kvapky citrónovej šťavy

Postup

  1. Medovníkové cesto: V mise zmiešame všetky preosiate suché suroviny (múku, cukor, kakao, prášok do perníka a perníkové korenie). Pridáme rozšľahané vajcia, tekutý Palmarín a med. Vypracujeme tuhšie, hladké cesto. Zabalíme ho do fólie a necháme aspoň 30 minút odpočívať v chladničke (ideálne cez noc).
  2. Cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 3 mm. Vykrojíme 4 obdĺžniky s rozmerom 9 × 15 cm a 2 veľké štvorce s rozmerom 18 × 18 cm. Zvyšné cesto použijeme na malé medovníčky podľa formičiek.
  3. Pečieme na plechu s papierom na pečenie v rúre predhriatej na 150 °C približne 8 minút. Necháme úplne vychladnúť.
  4. Snehová poleva: Bielky vyšľaháme s práškovým cukrom do tuhého snehu. Pridáme citrónovú šťavu a premiešame. Hmotu preložíme do cukrárskeho vrecka so špičkou.
  5. Medovníky zdobíme snehovou polevou a sušíme v rúre pri 50 °C s ventilátorom, kým nie sú polevy suché a pevné.
  6. Zostavenie kazety: Pomocou roztopeného izomaltu zlepíme upečené diely do tvaru kazety. Dozdobíme podľa fantázie zvyšnou snehovou polevou. Do kazety vložíme malé zdobené medovníčky a môžeme servírovať alebo darovať.
Medovníkové cesto
  • 500 g hladkej múky
  • 250 g práškového cukru
  • 30 g kakaa
  • 1 ČL prášku do perníka
  • 1 PL perníkového korenia
  • 140 g vajec (cca 2–3 ks)
  • 100 g tekutého Palmarínu
  • 50 g medu
  • 100 g izomaltu
Snehová poleva (A)
  • 3 bielky
  • 600 g práškového cukru (pudrového typu)
  • 4 kvapky citrónovej šťavy
  1. Medovníkové cesto: V mise zmiešame všetky preosiate suché suroviny (múku, cukor, kakao, prášok do perníka a perníkové korenie). Pridáme rozšľahané vajcia, tekutý Palmarín a med. Vypracujeme tuhšie, hladké cesto. Zabalíme ho do fólie a necháme aspoň 30 minút odpočívať v chladničke (ideálne cez noc).
  2. Cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 3 mm. Vykrojíme 4 obdĺžniky s rozmerom 9 × 15 cm a 2 veľké štvorce s rozmerom 18 × 18 cm. Zvyšné cesto použijeme na malé medovníčky podľa formičiek.
  3. Pečieme na plechu s papierom na pečenie v rúre predhriatej na 150 °C približne 8 minút. Necháme úplne vychladnúť.
  4. Snehová poleva: Bielky vyšľaháme s práškovým cukrom do tuhého snehu. Pridáme citrónovú šťavu a premiešame. Hmotu preložíme do cukrárskeho vrecka so špičkou.
  5. Medovníky zdobíme snehovou polevou a sušíme v rúre pri 50 °C s ventilátorom, kým nie sú polevy suché a pevné.
  6. Zostavenie kazety: Pomocou roztopeného izomaltu zlepíme upečené diely do tvaru kazety. Dozdobíme podľa fantázie zvyšnou snehovou polevou. Do kazety vložíme malé zdobené medovníčky a môžeme servírovať alebo darovať.