Logo Pečie celé Slovensko

Popis

Ingrediencie

Medovníkové cesto
  • 1/2 ČL sóda bikarbóna
  • 8 vrchovatých PL perníkové korenie
  • 200 g kakao
  • 900 g práškový cukor (múčka)
  • 970 g hladká múka
  • 350 g med
  • 6 vajec
Bielková poleva
  • 3 bielky
  • 450 g super jemný práškový cukor
Na dekorovanie
  • 500 g isomalt
  • práškové farbivo – biele
  • gélové farby – modrá, červená, čierna
  • zlatý sprej

Postup

  1. Rúra: Predhrejeme na 180 °C a plechy vystelieme papierom na pečenie.
  2. Cesto: Zo všetkých surovín vypracujeme hladké cesto. Vyvaľkáme na 0,5 cm, vykrojíme časti kazety a pečieme 8–10 minút. Zvyšné cesto rozvaľkáme na 1 cm a vykrojíme „medaile“, ktoré pečieme 10–12 minút. Ešte horúce potrieme zmesou žĺtka s mliekom. Bielky si odložíme na polevu.
  3. Poleva: Bielko (bez končeka) zmiešame s preosiatym cukrom a pomaly miešame vareškou alebo habarkou, kým poleva nezíska lesk a požadovanú konzistenciu (trvá to 1–2 minúty). Poleva by sa mala skôr „trhať“ než liať. V prípade potreby zriedime bielkom alebo zahustíme cukrom.
  4. Ľadová plocha: V hrnci na miernom ohni rozpustíme isomalt, pridáme biele práškové farbivo a premiešame do „mliečnej“ farby. Hmotu nalejeme na plech (28×48 cm) a necháme vychladiť. Na stuhnutú plochu namaľujeme obrysy hokejového ihriska a iné prvky, necháme zaschnúť.
  5. Lepenie a zdobenie: Medovníkovú kazetu ozdobíme slovenskými ľudovými vzormi a zlepíme. Medaile dozdobíme cukrovou polevou, necháme zaschnúť a prestriekame zlatým sprejom. Doplníme stužky ako na ozajstné medaile.
  6. Finalizácia: Do stredu ľadovej plochy uložíme kazetu a naplníme ju medailami.
Medovníkové cesto
  • 1/2 ČL sóda bikarbóna
  • 8 vrchovatých PL perníkové korenie
  • 200 g kakao
  • 900 g práškový cukor (múčka)
  • 970 g hladká múka
  • 350 g med
  • 6 vajec
Bielková poleva
  • 3 bielky
  • 450 g super jemný práškový cukor
Na dekorovanie
  • 500 g isomalt
  • práškové farbivo – biele
  • gélové farby – modrá, červená, čierna
  • zlatý sprej
  1. Rúra: Predhrejeme na 180 °C a plechy vystelieme papierom na pečenie.
  2. Cesto: Zo všetkých surovín vypracujeme hladké cesto. Vyvaľkáme na 0,5 cm, vykrojíme časti kazety a pečieme 8–10 minút. Zvyšné cesto rozvaľkáme na 1 cm a vykrojíme „medaile“, ktoré pečieme 10–12 minút. Ešte horúce potrieme zmesou žĺtka s mliekom. Bielky si odložíme na polevu.
  3. Poleva: Bielko (bez končeka) zmiešame s preosiatym cukrom a pomaly miešame vareškou alebo habarkou, kým poleva nezíska lesk a požadovanú konzistenciu (trvá to 1–2 minúty). Poleva by sa mala skôr „trhať“ než liať. V prípade potreby zriedime bielkom alebo zahustíme cukrom.
  4. Ľadová plocha: V hrnci na miernom ohni rozpustíme isomalt, pridáme biele práškové farbivo a premiešame do „mliečnej“ farby. Hmotu nalejeme na plech (28×48 cm) a necháme vychladiť. Na stuhnutú plochu namaľujeme obrysy hokejového ihriska a iné prvky, necháme zaschnúť.
  5. Lepenie a zdobenie: Medovníkovú kazetu ozdobíme slovenskými ľudovými vzormi a zlepíme. Medaile dozdobíme cukrovou polevou, necháme zaschnúť a prestriekame zlatým sprejom. Doplníme stužky ako na ozajstné medaile.
  6. Finalizácia: Do stredu ľadovej plochy uložíme kazetu a naplníme ju medailami.