Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Maková štrúdľa

Maková štrúdľa

Popis

Ingrediencie

Cesto
  • 250 g hladkej múky
  • 125 g vlažnej vody
  • 38 g bravčovej masti (sadla)
  • 3,8 g soli
  • 250 g hladkej múky (na posypanie obrusu)
  • 200 g sadla (na potieranie cesta)
  • 50 g trstinového cukru (na posypanie)
  • 20 g mletého maku (na posypanie)
Maková plnka
  • 200 g mletého maku
  • 170 g práškového cukru
  • 2 g mletej škorice
  • 3 g mletého badiánu
  • 1–1,5 pohára zaváraných višní (680 g)
  • 300 ml rumu
Maková plnka – zdobenie
  • 70 g mletého maku
  • 123 g bieleho jogurtu
  • 100 g mascarpone
  • 28 g práškového cukru
  • 1 g mletej škorice
  • 1 g mletého badiánu
Na dokončenie
  • 1 balíček celého badiánu
  • 1 balíček celej škorice
  • 50 g maku
  • 70 g lyofilizovaných višní

Postup

  1. Cesto: Bravčovú masť roztopíme. Hladkú múku, soľ, vlažnú vodu a masť spojíme do hladkého, kompaktného cesta. Potrieme ho masťou a necháme odpočívať 20–30 minút na teplom mieste (napr. na otvorených dvierkach vyhriatej rúry).
  2. Plnka: Mletý mak, práškový cukor, škoricu a badián premiešame. Višne zalejeme rumom a necháme macerovať aspoň 20 minút.
  3. Ťahanie cesta: Na stôl položíme pomúčený plátený obrus. Odpočinuté cesto vyvaľkáme na cca 40 cm kruh, hlavne s tenkými okrajmi. Vrch potrieme sadlom a začneme opatrne ťahať cesto do tenkej vrstvy – také, cez ktoré možno čítať noviny. Odrežeme hrubé okraje.
  4. Cesto štedro potrieme rozpusteným sadlom a na 2/3 plochy rovnomerne rozložíme makovú zmes. Znova potrieme sadlom. Višne scedíme a poukladáme ich na makovú vrstvu.
  5. Okraje prehneme a cesto zrolujeme od makovej časti po čistú časť. Roládu prenesieme na plech s papierom na pečenie, potrieme sadlom, posypeme trstinovým cukrom a makom.
  6. Pečieme v rúre predhriatej na 200 °C približne 20–30 minút dozlatista.
  7. Zdobenie: Makovú plnku na zdobenie pripravíme zmiešaním všetkých surovín. Prenesieme ju do zdobiaceho vrecka a ozdobíme vychladnutú štrúdľu. Nakoniec posypeme lyofilizovanými višňami a podľa chuti ozdobíme celou škoricou a badiánom.
Cesto
  • 250 g hladkej múky
  • 125 g vlažnej vody
  • 38 g bravčovej masti (sadla)
  • 3,8 g soli
  • 250 g hladkej múky (na posypanie obrusu)
  • 200 g sadla (na potieranie cesta)
  • 50 g trstinového cukru (na posypanie)
  • 20 g mletého maku (na posypanie)
Maková plnka
  • 200 g mletého maku
  • 170 g práškového cukru
  • 2 g mletej škorice
  • 3 g mletého badiánu
  • 1–1,5 pohára zaváraných višní (680 g)
  • 300 ml rumu
Maková plnka – zdobenie
  • 70 g mletého maku
  • 123 g bieleho jogurtu
  • 100 g mascarpone
  • 28 g práškového cukru
  • 1 g mletej škorice
  • 1 g mletého badiánu
Na dokončenie
  • 1 balíček celého badiánu
  • 1 balíček celej škorice
  • 50 g maku
  • 70 g lyofilizovaných višní
  1. Cesto: Bravčovú masť roztopíme. Hladkú múku, soľ, vlažnú vodu a masť spojíme do hladkého, kompaktného cesta. Potrieme ho masťou a necháme odpočívať 20–30 minút na teplom mieste (napr. na otvorených dvierkach vyhriatej rúry).
  2. Plnka: Mletý mak, práškový cukor, škoricu a badián premiešame. Višne zalejeme rumom a necháme macerovať aspoň 20 minút.
  3. Ťahanie cesta: Na stôl položíme pomúčený plátený obrus. Odpočinuté cesto vyvaľkáme na cca 40 cm kruh, hlavne s tenkými okrajmi. Vrch potrieme sadlom a začneme opatrne ťahať cesto do tenkej vrstvy – také, cez ktoré možno čítať noviny. Odrežeme hrubé okraje.
  4. Cesto štedro potrieme rozpusteným sadlom a na 2/3 plochy rovnomerne rozložíme makovú zmes. Znova potrieme sadlom. Višne scedíme a poukladáme ich na makovú vrstvu.
  5. Okraje prehneme a cesto zrolujeme od makovej časti po čistú časť. Roládu prenesieme na plech s papierom na pečenie, potrieme sadlom, posypeme trstinovým cukrom a makom.
  6. Pečieme v rúre predhriatej na 200 °C približne 20–30 minút dozlatista.
  7. Zdobenie: Makovú plnku na zdobenie pripravíme zmiešaním všetkých surovín. Prenesieme ju do zdobiaceho vrecka a ozdobíme vychladnutú štrúdľu. Nakoniec posypeme lyofilizovanými višňami a podľa chuti ozdobíme celou škoricou a badiánom.