Logo Pečie celé Slovensko

Popis

Ingrediencie

Cesto na lokše
  • 600 g uvarených zemiakov
  • 150 g hladkej múky
  • štipka soli
  • maslo (na potretie)
  • práškový cukor (na posypanie)
  • 50 g pekanových orechov
Karamelizované hrušky
  • 200 g kryštálového cukru
  • 4 žlté zrelé hrušky
  • 4 klinčeky
  • ¼ ČL mletej škorice
  • 60 ml smotany na šľahanie
  • 40 g masla
Čokoládová poleva
  • 100 g horkej čokolády
  • 20 g masla
  • 50 ml smotany na šľahanie
  • mätový olej (niekoľko kvapiek)

Postup

  1. Príprava lokší: Uvarené zemiaky postrúhame najemno, pridáme hladkú múku a štipku soli. Vypracujeme hladké cesto, ktoré rozdelíme na 8 rovnakých dielov. Každý diel vyvaľkáme do tvaru kruhu a pečieme nasucho na panvici z oboch strán, až kým sa na povrchu neobjavia zlatohnedé miesta. Hotové lokše potrieme roztopeným maslom a posypeme práškovým cukrom.
  2. Karamelizované hrušky: Cukor nasypeme do malého hrnca a necháme na miernom ohni rozpustiť na karamel. Pridáme maslo, ošúpané a na mesiačiky nakrájané hrušky, škoricu a klinčeky. Spolu varíme, kým hrušky nezmäknú a nepreberú chuť korenín. Na záver pridáme smotanu na šľahanie a ešte krátko povaríme.
  3. Čokoládová poleva: Horkú čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli spolu s maslom. Prilejeme smotanu a pridáme niekoľko kvapiek mätového oleja. Miešame do hladkej a lesklej polevy.
  4. Praženie orechov: Pekanové orechy nasucho opražíme na panvici dozlatista, aby uvoľnili vôňu a chuť. Necháme ich vychladnúť a môžeme ich nasekať na väčšie kúsky.
  5. Servírovanie: Lokše naplníme karamelizovanými hruškami, prelejeme karamelovou omáčkou z hrušiek a čokoládovou polevou. Na záver posypeme praženými pekanovými orechmi. Podávame ešte teplé ako dezert.
Cesto na lokše
  • 600 g uvarených zemiakov
  • 150 g hladkej múky
  • štipka soli
  • maslo (na potretie)
  • práškový cukor (na posypanie)
  • 50 g pekanových orechov
Karamelizované hrušky
  • 200 g kryštálového cukru
  • 4 žlté zrelé hrušky
  • 4 klinčeky
  • ¼ ČL mletej škorice
  • 60 ml smotany na šľahanie
  • 40 g masla
Čokoládová poleva
  • 100 g horkej čokolády
  • 20 g masla
  • 50 ml smotany na šľahanie
  • mätový olej (niekoľko kvapiek)
  1. Príprava lokší: Uvarené zemiaky postrúhame najemno, pridáme hladkú múku a štipku soli. Vypracujeme hladké cesto, ktoré rozdelíme na 8 rovnakých dielov. Každý diel vyvaľkáme do tvaru kruhu a pečieme nasucho na panvici z oboch strán, až kým sa na povrchu neobjavia zlatohnedé miesta. Hotové lokše potrieme roztopeným maslom a posypeme práškovým cukrom.
  2. Karamelizované hrušky: Cukor nasypeme do malého hrnca a necháme na miernom ohni rozpustiť na karamel. Pridáme maslo, ošúpané a na mesiačiky nakrájané hrušky, škoricu a klinčeky. Spolu varíme, kým hrušky nezmäknú a nepreberú chuť korenín. Na záver pridáme smotanu na šľahanie a ešte krátko povaríme.
  3. Čokoládová poleva: Horkú čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli spolu s maslom. Prilejeme smotanu a pridáme niekoľko kvapiek mätového oleja. Miešame do hladkej a lesklej polevy.
  4. Praženie orechov: Pekanové orechy nasucho opražíme na panvici dozlatista, aby uvoľnili vôňu a chuť. Necháme ich vychladnúť a môžeme ich nasekať na väčšie kúsky.
  5. Servírovanie: Lokše naplníme karamelizovanými hruškami, prelejeme karamelovou omáčkou z hrušiek a čokoládovou polevou. Na záver posypeme praženými pekanovými orechmi. Podávame ešte teplé ako dezert.