Príprava cesta: Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť, ošúpeme a popučíme. Zmiešame s múkou a štipkou soli a vypracujeme hladké cesto. Z neho vytvarujeme valček a nakrájame ho na rovnaké kúsky.
Vaľkanie a pečenie: Každý kúsok cesta rozvaľkáme do tvaru kruhu, pričom dosku aj cesto dobre podsypávame múkou, aby sa nelepilo. Lokše pečieme nasucho na rozohriatej panvici z oboch strán. Prípadnú múku z povrchu zotrieme servítkou. Po upečení každú lokšu dôkladne potrieme rozpusteným maslom z oboch strán.
Maková plnka: Vodu s práškovým cukrom a maslom privedieme do varu. Mletý mak zmiešame s vanilkovým cukrom a zalejeme horúcou sladkou vodou. Premiešame na hustú plnku. Podľa chuti môžeme pridať trochu rumu. Do plnky môžeme pridať aj scedené višne z kompótu.
Plnenie a podávanie: Lokše naplníme makovou plnkou, zrolujeme ako palacinky a uložíme na tanier. Pred servírovaním polejeme rozpusteným maslom, posypeme mletým makom a práškovým cukrom. Ozdobíme višňami.
Príprava cesta: Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť, ošúpeme a popučíme. Zmiešame s múkou a štipkou soli a vypracujeme hladké cesto. Z neho vytvarujeme valček a nakrájame ho na rovnaké kúsky.
Vaľkanie a pečenie: Každý kúsok cesta rozvaľkáme do tvaru kruhu, pričom dosku aj cesto dobre podsypávame múkou, aby sa nelepilo. Lokše pečieme nasucho na rozohriatej panvici z oboch strán. Prípadnú múku z povrchu zotrieme servítkou. Po upečení každú lokšu dôkladne potrieme rozpusteným maslom z oboch strán.
Maková plnka: Vodu s práškovým cukrom a maslom privedieme do varu. Mletý mak zmiešame s vanilkovým cukrom a zalejeme horúcou sladkou vodou. Premiešame na hustú plnku. Podľa chuti môžeme pridať trochu rumu. Do plnky môžeme pridať aj scedené višne z kompótu.
Plnenie a podávanie: Lokše naplníme makovou plnkou, zrolujeme ako palacinky a uložíme na tanier. Pred servírovaním polejeme rozpusteným maslom, posypeme mletým makom a práškovým cukrom. Ozdobíme višňami.