Logo Pečie celé Slovensko

Popis

Ingrediencie

Ingrediencie na cesto
  • 1 kg zemiakov
  • 300 g hladkej múky
  • štipka soli
  • 125 g masla
  • 84 g hladkej múky (na spracovanie a rozvaľkanie)
Maková plnka
  • 360 g mletého maku
  • 250 ml vody
  • 4 ks vanilkového cukru
  • 50 g masla
  • 200 g práškového cukru
  • 1 pohár višňového kompótu
  • rum (podľa chuti)
Dekorácia
  • 15 g práškového cukru
  • 15 g rozpusteného masla
  • 15 g mletého maku
  • višne (na ozdobu)

Postup

  1. Príprava cesta: Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť, ošúpeme a popučíme. Zmiešame s múkou a štipkou soli a vypracujeme hladké cesto. Z neho vytvarujeme valček a nakrájame ho na rovnaké kúsky.
  2. Vaľkanie a pečenie: Každý kúsok cesta rozvaľkáme do tvaru kruhu, pričom dosku aj cesto dobre podsypávame múkou, aby sa nelepilo. Lokše pečieme nasucho na rozohriatej panvici z oboch strán. Prípadnú múku z povrchu zotrieme servítkou. Po upečení každú lokšu dôkladne potrieme rozpusteným maslom z oboch strán.
  3. Maková plnka: Vodu s práškovým cukrom a maslom privedieme do varu. Mletý mak zmiešame s vanilkovým cukrom a zalejeme horúcou sladkou vodou. Premiešame na hustú plnku. Podľa chuti môžeme pridať trochu rumu. Do plnky môžeme pridať aj scedené višne z kompótu.
  4. Plnenie a podávanie: Lokše naplníme makovou plnkou, zrolujeme ako palacinky a uložíme na tanier. Pred servírovaním polejeme rozpusteným maslom, posypeme mletým makom a práškovým cukrom. Ozdobíme višňami.
Ingrediencie na cesto
  • 1 kg zemiakov
  • 300 g hladkej múky
  • štipka soli
  • 125 g masla
  • 84 g hladkej múky (na spracovanie a rozvaľkanie)
Maková plnka
  • 360 g mletého maku
  • 250 ml vody
  • 4 ks vanilkového cukru
  • 50 g masla
  • 200 g práškového cukru
  • 1 pohár višňového kompótu
  • rum (podľa chuti)
Dekorácia
  • 15 g práškového cukru
  • 15 g rozpusteného masla
  • 15 g mletého maku
  • višne (na ozdobu)
  1. Príprava cesta: Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť, ošúpeme a popučíme. Zmiešame s múkou a štipkou soli a vypracujeme hladké cesto. Z neho vytvarujeme valček a nakrájame ho na rovnaké kúsky.
  2. Vaľkanie a pečenie: Každý kúsok cesta rozvaľkáme do tvaru kruhu, pričom dosku aj cesto dobre podsypávame múkou, aby sa nelepilo. Lokše pečieme nasucho na rozohriatej panvici z oboch strán. Prípadnú múku z povrchu zotrieme servítkou. Po upečení každú lokšu dôkladne potrieme rozpusteným maslom z oboch strán.
  3. Maková plnka: Vodu s práškovým cukrom a maslom privedieme do varu. Mletý mak zmiešame s vanilkovým cukrom a zalejeme horúcou sladkou vodou. Premiešame na hustú plnku. Podľa chuti môžeme pridať trochu rumu. Do plnky môžeme pridať aj scedené višne z kompótu.
  4. Plnenie a podávanie: Lokše naplníme makovou plnkou, zrolujeme ako palacinky a uložíme na tanier. Pred servírovaním polejeme rozpusteným maslom, posypeme mletým makom a práškovým cukrom. Ozdobíme višňami.