Logo Pečie celé Slovensko

Popis

Ingrediencie

Ingrediencie
  • 200 g masla izbovej teploty
  • 125 g práškového cukru
  • 1 celé vajce
  • 1 žĺtok
  • 2 čajové lyžičky mletej škorice
  • kôra z 1 citróna
  • 250 g hladkej špaldovej múky
  • 150 g múky z mandlí
  • štipka soli
  • 1 bielko na potretie
  • 50 g mandľových lupienkov (posyp na okraj)
Džem
  • 500 g mrazenej lesnej zmesi
  • 350 g kryštálového cukru
  • 15 g pektínu
  • 15 g citrónovej šťavy
Plnka
  • 100 g masla izbovej teploty
  • 80 g krupicového cukru
  • 100 g múky z mandlí
  • 2 vajcia

Postup

  1. Maslo s práškovým cukrom vyšľaháme do hladkej nadýchanej peny. Pridáme vajce, žĺtok, mletú škoricu, citrónovú kôru, hladkú múku, mandľovú múku, štipku soli a opäť šľaháme.
  2. Cesto preložíme na pracovnú dosku a zabalíme do potravinovej fólie. Necháme v chladničke zachladiť 30 minút.
  3. Zachladené cesto rozdelíme tak, že 1/3 odoberieme z neho a odložíme do chladničky – toto cesto bude slúžiť na vrchnú časť. 2/3 cesta rozvaľkáme alebo potlačíme ručne do formy na koláč.
  4. Džem: Lesnú zmes s cukrom a s citrónovou šťavou privedieme do varu, necháme rozpustiť cukor a následne ponorným mixérom pomixujeme. Vrátime na oheň a za stáleho miešania primiešame pektín, varíme 5 minút a necháme trošku vychladnúť.
  5. Zapneme rúru na 170 °C.
  6. Plnka: vymiešame maslo s cukrom do peny, potom po jednom vmiešame vajíčka a nakoniec mandľovú múku.
  7. Do cesta rozotrieme plnku, na to dáme džem a rovnomerne ho rozotrieme. Z odloženého cesta bude ozdoba na koláč – rozvaľkáme cesto a zakryjeme s ním celý koláč. Vykrojíme tvary podľa želania alebo urobíme mriežku. Zvyšné cesto rozvaľkáme a nakrájame na tenké pásky, ktoré položíme po okrajoch koláča ako X-ka.
  8. Vrch koláča potrieme jemne našľahaným bielkom a obvod posypeme mandľovými lupienkami.
  9. Pečieme pri teplote 170 °C 40 – 50 minút.
  10. Po upečení necháme vychladnúť. Pred podávaním môžeme poprášiť práškovým cukrom.
Ingrediencie
  • 200 g masla izbovej teploty
  • 125 g práškového cukru
  • 1 celé vajce
  • 1 žĺtok
  • 2 čajové lyžičky mletej škorice
  • kôra z 1 citróna
  • 250 g hladkej špaldovej múky
  • 150 g múky z mandlí
  • štipka soli
  • 1 bielko na potretie
  • 50 g mandľových lupienkov (posyp na okraj)
Džem
  • 500 g mrazenej lesnej zmesi
  • 350 g kryštálového cukru
  • 15 g pektínu
  • 15 g citrónovej šťavy
Plnka
  • 100 g masla izbovej teploty
  • 80 g krupicového cukru
  • 100 g múky z mandlí
  • 2 vajcia
  1. Maslo s práškovým cukrom vyšľaháme do hladkej nadýchanej peny. Pridáme vajce, žĺtok, mletú škoricu, citrónovú kôru, hladkú múku, mandľovú múku, štipku soli a opäť šľaháme.
  2. Cesto preložíme na pracovnú dosku a zabalíme do potravinovej fólie. Necháme v chladničke zachladiť 30 minút.
  3. Zachladené cesto rozdelíme tak, že 1/3 odoberieme z neho a odložíme do chladničky – toto cesto bude slúžiť na vrchnú časť. 2/3 cesta rozvaľkáme alebo potlačíme ručne do formy na koláč.
  4. Džem: Lesnú zmes s cukrom a s citrónovou šťavou privedieme do varu, necháme rozpustiť cukor a následne ponorným mixérom pomixujeme. Vrátime na oheň a za stáleho miešania primiešame pektín, varíme 5 minút a necháme trošku vychladnúť.
  5. Zapneme rúru na 170 °C.
  6. Plnka: vymiešame maslo s cukrom do peny, potom po jednom vmiešame vajíčka a nakoniec mandľovú múku.
  7. Do cesta rozotrieme plnku, na to dáme džem a rovnomerne ho rozotrieme. Z odloženého cesta bude ozdoba na koláč – rozvaľkáme cesto a zakryjeme s ním celý koláč. Vykrojíme tvary podľa želania alebo urobíme mriežku. Zvyšné cesto rozvaľkáme a nakrájame na tenké pásky, ktoré položíme po okrajoch koláča ako X-ka.
  8. Vrch koláča potrieme jemne našľahaným bielkom a obvod posypeme mandľovými lupienkami.
  9. Pečieme pri teplote 170 °C 40 – 50 minút.
  10. Po upečení necháme vychladnúť. Pred podávaním môžeme poprášiť práškovým cukrom.