Maslo s práškovým cukrom vyšľaháme do hladkej nadýchanej peny. Pridáme vajce, žĺtok, mletú škoricu, citrónovú kôru, hladkú múku, mandľovú múku, štipku soli a opäť šľaháme.
Cesto preložíme na pracovnú dosku a zabalíme do potravinovej fólie. Necháme v chladničke zachladiť 30 minút.
Zachladené cesto rozdelíme tak, že 1/3 odoberieme z neho a odložíme do chladničky – toto cesto bude slúžiť na vrchnú časť. 2/3 cesta rozvaľkáme alebo potlačíme ručne do formy na koláč.
Džem: Lesnú zmes s cukrom a s citrónovou šťavou privedieme do varu, necháme rozpustiť cukor a následne ponorným mixérom pomixujeme. Vrátime na oheň a za stáleho miešania primiešame pektín, varíme 5 minút a necháme trošku vychladnúť.
Zapneme rúru na 170 °C.
Plnka: vymiešame maslo s cukrom do peny, potom po jednom vmiešame vajíčka a nakoniec mandľovú múku.
Do cesta rozotrieme plnku, na to dáme džem a rovnomerne ho rozotrieme. Z odloženého cesta bude ozdoba na koláč – rozvaľkáme cesto a zakryjeme s ním celý koláč. Vykrojíme tvary podľa želania alebo urobíme mriežku. Zvyšné cesto rozvaľkáme a nakrájame na tenké pásky, ktoré položíme po okrajoch koláča ako X-ka.
Vrch koláča potrieme jemne našľahaným bielkom a obvod posypeme mandľovými lupienkami.
Pečieme pri teplote 170 °C 40 – 50 minút.
Po upečení necháme vychladnúť. Pred podávaním môžeme poprášiť práškovým cukrom.
Maslo s práškovým cukrom vyšľaháme do hladkej nadýchanej peny. Pridáme vajce, žĺtok, mletú škoricu, citrónovú kôru, hladkú múku, mandľovú múku, štipku soli a opäť šľaháme.
Cesto preložíme na pracovnú dosku a zabalíme do potravinovej fólie. Necháme v chladničke zachladiť 30 minút.
Zachladené cesto rozdelíme tak, že 1/3 odoberieme z neho a odložíme do chladničky – toto cesto bude slúžiť na vrchnú časť. 2/3 cesta rozvaľkáme alebo potlačíme ručne do formy na koláč.
Džem: Lesnú zmes s cukrom a s citrónovou šťavou privedieme do varu, necháme rozpustiť cukor a následne ponorným mixérom pomixujeme. Vrátime na oheň a za stáleho miešania primiešame pektín, varíme 5 minút a necháme trošku vychladnúť.
Zapneme rúru na 170 °C.
Plnka: vymiešame maslo s cukrom do peny, potom po jednom vmiešame vajíčka a nakoniec mandľovú múku.
Do cesta rozotrieme plnku, na to dáme džem a rovnomerne ho rozotrieme. Z odloženého cesta bude ozdoba na koláč – rozvaľkáme cesto a zakryjeme s ním celý koláč. Vykrojíme tvary podľa želania alebo urobíme mriežku. Zvyšné cesto rozvaľkáme a nakrájame na tenké pásky, ktoré položíme po okrajoch koláča ako X-ka.
Vrch koláča potrieme jemne našľahaným bielkom a obvod posypeme mandľovými lupienkami.
Pečieme pri teplote 170 °C 40 – 50 minút.
Po upečení necháme vychladnúť. Pred podávaním môžeme poprášiť práškovým cukrom.