Logo Pečie celé Slovensko

Popis

Ingrediencie

Piškótový korpus
  • 325 g masla (izbovej teploty)
  • 325 g práškového cukru
  • 5 vajíčok
  • 200 ml vlažného mlieka
  • 313 g hladkej múky
  • 63 g kukuričného škrobu
  • 3,75 ČL prášku do pečiva
  • 2 balíčky vanilkového cukru
Jahodový džem
  • 300 g mrazených jahôd
  • 150 g želírovacieho cukru
  • šťava z ½ citróna
Čokoládová poleva
  • 220 g čokolády (54 %)
  • 260 ml plnotučného mlieka
  • 50 g masla
  • 60 g trstinového cukru
  • 30 g kakaa
  • 160 g práškového cukru
Na obaľovanie
  • 350 g jemného strúhaného kokosu

Postup

  1. Piškótový korpus: Zmäknuté maslo vyšľaháme s práškovým cukrom do biela – hmota by mala zväčšiť objem. Postupne po jednom zašľahávame vajíčka. Prilievame vlažné mlieko a dobre premiešame. V inej miske preosejeme múku, škrob, prášok do pečiva a vanilkový cukor. Sypké suroviny primiešame k tekutej zmesi a vytvoríme hladké cesto. Cesto rozotrieme na plech 38 × 25 cm vystlaný papierom na pečenie a zarovnáme stierkou. Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 °C cca 30–35 minút, kým korpus nie je zlatistý a upečený. Necháme úplne vychladnúť.
  2. Jahodový džem: Mrazené jahody dáme do hrnca spolu so želírovacím cukrom. Varíme, kým zmes nezačne hustnúť. Odstavíme z ohňa, pridáme citrónovú šťavu a rozmixujeme dohladka. Necháme vychladnúť.
  3. Čokoládová poleva: Všetky suroviny (čokoládu, mlieko, maslo, trstinový a práškový cukor, kakao) dáme do hrnca a na miernom ohni zahrievame, kým sa nevytvorí hladká a lesklá poleva. Nevaríme. Odstavíme a necháme mierne vychladnúť.
  4. Plnenie a obaľovanie: Vychladnutý korpus pozdĺžne prerežeme na dve rovnaké časti. Spodnú časť natrieme vychladnutým jahodovým džemom a prikryjeme druhou časťou korpusu. Zatlačíme, zabalíme do fólie a dáme na chvíľu zatuhnúť do chladničky alebo mrazničky – uľahčí to krájanie.
  5. Stuhnutý korpus nakrájame na rovnaké kocky. Každú kocku namáčame do čokoládovej polevy (necháme jemne odkvapkať) a hneď obalíme v strúhanom kokose. Ukladáme na mriežku alebo papier na pečenie, kým poleva nestuhne.
  6. Servírovanie: Hotové lamingtony skladujeme v chlade a podávame ideálne na druhý deň, keď sa chute krásne prepoja.
Piškótový korpus
  • 325 g masla (izbovej teploty)
  • 325 g práškového cukru
  • 5 vajíčok
  • 200 ml vlažného mlieka
  • 313 g hladkej múky
  • 63 g kukuričného škrobu
  • 3,75 ČL prášku do pečiva
  • 2 balíčky vanilkového cukru
Jahodový džem
  • 300 g mrazených jahôd
  • 150 g želírovacieho cukru
  • šťava z ½ citróna
Čokoládová poleva
  • 220 g čokolády (54 %)
  • 260 ml plnotučného mlieka
  • 50 g masla
  • 60 g trstinového cukru
  • 30 g kakaa
  • 160 g práškového cukru
Na obaľovanie
  • 350 g jemného strúhaného kokosu
  1. Piškótový korpus: Zmäknuté maslo vyšľaháme s práškovým cukrom do biela – hmota by mala zväčšiť objem. Postupne po jednom zašľahávame vajíčka. Prilievame vlažné mlieko a dobre premiešame. V inej miske preosejeme múku, škrob, prášok do pečiva a vanilkový cukor. Sypké suroviny primiešame k tekutej zmesi a vytvoríme hladké cesto. Cesto rozotrieme na plech 38 × 25 cm vystlaný papierom na pečenie a zarovnáme stierkou. Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 °C cca 30–35 minút, kým korpus nie je zlatistý a upečený. Necháme úplne vychladnúť.
  2. Jahodový džem: Mrazené jahody dáme do hrnca spolu so želírovacím cukrom. Varíme, kým zmes nezačne hustnúť. Odstavíme z ohňa, pridáme citrónovú šťavu a rozmixujeme dohladka. Necháme vychladnúť.
  3. Čokoládová poleva: Všetky suroviny (čokoládu, mlieko, maslo, trstinový a práškový cukor, kakao) dáme do hrnca a na miernom ohni zahrievame, kým sa nevytvorí hladká a lesklá poleva. Nevaríme. Odstavíme a necháme mierne vychladnúť.
  4. Plnenie a obaľovanie: Vychladnutý korpus pozdĺžne prerežeme na dve rovnaké časti. Spodnú časť natrieme vychladnutým jahodovým džemom a prikryjeme druhou časťou korpusu. Zatlačíme, zabalíme do fólie a dáme na chvíľu zatuhnúť do chladničky alebo mrazničky – uľahčí to krájanie.
  5. Stuhnutý korpus nakrájame na rovnaké kocky. Každú kocku namáčame do čokoládovej polevy (necháme jemne odkvapkať) a hneď obalíme v strúhanom kokose. Ukladáme na mriežku alebo papier na pečenie, kým poleva nestuhne.
  6. Servírovanie: Hotové lamingtony skladujeme v chlade a podávame ideálne na druhý deň, keď sa chute krásne prepoja.