Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Kytica vďaky pre ocka

Kytica vďaky pre ocka

Popis

 

Ingrediencie

Mrkvové muffiny
  • 150 g strúhanej mrkvy
  • 1 vajíčko
  • 70 ml rastlinného oleja
  • 100 g kryštálového cukru
  • 88 g polohrubej múky
  • 6 g kypriaceho prášku
  • 1/2 ČL mletej škorice
Mandarinkové coulis
  • 200 g mandarinkového pyré
  • 20 g kryštálového cukru
  • 5 g pektínu
Maslový krém na kvety
  • 300 g kryštálového cukru
  • 6 bielkov
  • 285 g masla
  • 1 ČL vanilkového extraktu
Ozdoba
  • zafarbený maslový krém (kvety)
  • plastové poháre
  • darčekový box
  • ozdobný papier a stuha

Postup

  1. Mrkvové muffiny – Rúru predhrejeme na 160 °C. Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny. Potom postupne primiešame olej, múku, kypriaci prášok, škoricu a nakoniec strúhanú mrkvu. Hotové cesto nalejeme do muffinových formičiek a pečieme cca 20 minút dozlatista. Priebežne kontrolujeme špajľou. Po upečení necháme muffiny úplne vychladnúť.
  2. Mandarinkové coulis – Mandarinkové pyré privedieme k varu. Cukor zmiešame s pektínom a za stáleho miešania prisypeme do pyré. Varíme cca 5–10 minút do zhustnutia. Necháme vychladnúť.
  3. Maslový krém – Bielka s cukrom zohrejeme nad parou na teplotu 80 °C, kým sa cukor úplne nerozpustí. Potom zmes prelejeme do mixéra a šľaháme na najvyšších otáčkach, kým hmota nie je pevná a lesklá. Postupne zašľaháme zmäknuté maslo a vanilkový extrakt, kým nevznikne jemný a nadýchaný krém.
  4. Plnenie a zdobenie – Do stredu vychladnutých muffinov urobíme malý otvor a naplníme ich mandarinkovým coulis pomocou cukrárskeho vrecka. Vrch muffinu zarovnáme nezafarbeným maslovým krémom. Zvyšok krému si zafarbíme podľa želania (napr. na kvety: ružová, fialová, žltá atď.) a pomocou zdobiacich špičiek nastriekame na muffiny kvety.
  5. Zostavenie kytice – Muffiny vkladáme do plastových pohárov, ktoré spojíme (napr. lepiacou páskou). Hotové „kvety“ vložíme do darčekového boxu. Ozdobíme papierom a previažeme ozdobnou stuhou, aby vznikla jedinečná muffinová kytica pre ocka.
Mrkvové muffiny
  • 150 g strúhanej mrkvy
  • 1 vajíčko
  • 70 ml rastlinného oleja
  • 100 g kryštálového cukru
  • 88 g polohrubej múky
  • 6 g kypriaceho prášku
  • 1/2 ČL mletej škorice
Mandarinkové coulis
  • 200 g mandarinkového pyré
  • 20 g kryštálového cukru
  • 5 g pektínu
Maslový krém na kvety
  • 300 g kryštálového cukru
  • 6 bielkov
  • 285 g masla
  • 1 ČL vanilkového extraktu
Ozdoba
  • zafarbený maslový krém (kvety)
  • plastové poháre
  • darčekový box
  • ozdobný papier a stuha
  1. Mrkvové muffiny – Rúru predhrejeme na 160 °C. Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny. Potom postupne primiešame olej, múku, kypriaci prášok, škoricu a nakoniec strúhanú mrkvu. Hotové cesto nalejeme do muffinových formičiek a pečieme cca 20 minút dozlatista. Priebežne kontrolujeme špajľou. Po upečení necháme muffiny úplne vychladnúť.
  2. Mandarinkové coulis – Mandarinkové pyré privedieme k varu. Cukor zmiešame s pektínom a za stáleho miešania prisypeme do pyré. Varíme cca 5–10 minút do zhustnutia. Necháme vychladnúť.
  3. Maslový krém – Bielka s cukrom zohrejeme nad parou na teplotu 80 °C, kým sa cukor úplne nerozpustí. Potom zmes prelejeme do mixéra a šľaháme na najvyšších otáčkach, kým hmota nie je pevná a lesklá. Postupne zašľaháme zmäknuté maslo a vanilkový extrakt, kým nevznikne jemný a nadýchaný krém.
  4. Plnenie a zdobenie – Do stredu vychladnutých muffinov urobíme malý otvor a naplníme ich mandarinkovým coulis pomocou cukrárskeho vrecka. Vrch muffinu zarovnáme nezafarbeným maslovým krémom. Zvyšok krému si zafarbíme podľa želania (napr. na kvety: ružová, fialová, žltá atď.) a pomocou zdobiacich špičiek nastriekame na muffiny kvety.
  5. Zostavenie kytice – Muffiny vkladáme do plastových pohárov, ktoré spojíme (napr. lepiacou páskou). Hotové „kvety“ vložíme do darčekového boxu. Ozdobíme papierom a previažeme ozdobnou stuhou, aby vznikla jedinečná muffinová kytica pre ocka.