Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Kvet vo váze

Kvet vo váze

Popis

Ingrediencie

Matcha váza
  • 260 g hladkej múky
  • 34 g mandľovej múky
  • 105 g práškového cukru
  • 10 g matcha prášku
  • 135 g masla
  • 2,25 g soli
  • 60 g vajíčka
  • 200 g isomaltu
Modelovanie kvetu
  • 100 g červenej hmoty na kvety
  • 30 g zelenej hmoty na kvety
  • Podložka
  • Okrúhla kostička
  • Pena
  • Lepidlo a štetec
  • Floristická páska
  • Srdiečko s drôtikom a drôtiky na listy
  • Vykrajovátka na lupene a list
  • Jemný nožík

Postup

Postup – Matcha váza
  1. Zmiešajte hladkú múku, mandľovú múku, matcha prášok, práškový cukor a soľ spolu s maslom na piesok.
  2. Pridajte vajíčko a vymiešajte hladké cesto.
  3. Cesto vyvaľkajte na 5 mm medzi dva papiere na pečenie.
  4. Cesto dostatočne zachlaďte, minimálne 20 minút.
  5. Po zachladení si vykrojte 2 kúsky s rozmerom 4 × 20 cm a 2 kúsky s rozmerom 3 × 20 cm. Vykrojte si aj podstavec na vázu o rozmere 6,5 × 6,5 cm a 3 väčšie listy.
  6. Pečte na 160 °C s ventilátorom na perforovanej podložke.
  7. Vychladnuté sušienky spojte pomocou roztopeného isomaltu do tvaru vázy.
Postup – Modelovanie kvetu
  1. Z natenko vyvaľkanej červenej hmoty si vykrojte 4 lupene.
  2. Na podložke kostičkou jemne stenčite okraje.
  3. Lupeň potrite lepidlom približne do polovice.
  4. Prvý lupeň zaviňte tesne okolo srdiečka na stopke.
  5. Tri zvyšné lupene potrite lepidlom do polovice a poukladajte rovnomerne okolo stredu tak, aby sa prekrývali.
  6. Rovnakým spôsobom vykrojte ďalších 5 lupeňov, kostičkou stenčite okraje do jemných vlniek a vytvarujte záhyby pomocou špáradla.
  7. Nechajte vyschnúť do polotuha a zatiaľ si pripravte listy.
  8. Zo zelenej hmoty menším vykrajovátkom vykrojte 3 listy a kostičkou stenčite okraje. Malý kúsok hmoty umiestnite na koniec tenšieho drôtika (12 cm) a prilepte list. Nechajte vyschnúť.
  9. Päť polovyschnutých lupeňov potrite lepidlom v spodnej tretine a prilepte rovnomerne okolo stredu.
  10. Zo zelenej hmoty vyvaľkajte malý kúsok, vykrojte päťcípu hviezdu a prilepte ju na spodok kvetu.
  11. Tri zelené listy spojte floristickou páskou a pripojte ich k stopke kvetu.
  12. Vytvarujte a nechajte zaschnúť dole hlavou.
Matcha váza
  • 260 g hladkej múky
  • 34 g mandľovej múky
  • 105 g práškového cukru
  • 10 g matcha prášku
  • 135 g masla
  • 2,25 g soli
  • 60 g vajíčka
  • 200 g isomaltu
Modelovanie kvetu
  • 100 g červenej hmoty na kvety
  • 30 g zelenej hmoty na kvety
  • Podložka
  • Okrúhla kostička
  • Pena
  • Lepidlo a štetec
  • Floristická páska
  • Srdiečko s drôtikom a drôtiky na listy
  • Vykrajovátka na lupene a list
  • Jemný nožík
Postup – Matcha váza
  1. Zmiešajte hladkú múku, mandľovú múku, matcha prášok, práškový cukor a soľ spolu s maslom na piesok.
  2. Pridajte vajíčko a vymiešajte hladké cesto.
  3. Cesto vyvaľkajte na 5 mm medzi dva papiere na pečenie.
  4. Cesto dostatočne zachlaďte, minimálne 20 minút.
  5. Po zachladení si vykrojte 2 kúsky s rozmerom 4 × 20 cm a 2 kúsky s rozmerom 3 × 20 cm. Vykrojte si aj podstavec na vázu o rozmere 6,5 × 6,5 cm a 3 väčšie listy.
  6. Pečte na 160 °C s ventilátorom na perforovanej podložke.
  7. Vychladnuté sušienky spojte pomocou roztopeného isomaltu do tvaru vázy.
Postup – Modelovanie kvetu
  1. Z natenko vyvaľkanej červenej hmoty si vykrojte 4 lupene.
  2. Na podložke kostičkou jemne stenčite okraje.
  3. Lupeň potrite lepidlom približne do polovice.
  4. Prvý lupeň zaviňte tesne okolo srdiečka na stopke.
  5. Tri zvyšné lupene potrite lepidlom do polovice a poukladajte rovnomerne okolo stredu tak, aby sa prekrývali.
  6. Rovnakým spôsobom vykrojte ďalších 5 lupeňov, kostičkou stenčite okraje do jemných vlniek a vytvarujte záhyby pomocou špáradla.
  7. Nechajte vyschnúť do polotuha a zatiaľ si pripravte listy.
  8. Zo zelenej hmoty menším vykrajovátkom vykrojte 3 listy a kostičkou stenčite okraje. Malý kúsok hmoty umiestnite na koniec tenšieho drôtika (12 cm) a prilepte list. Nechajte vyschnúť.
  9. Päť polovyschnutých lupeňov potrite lepidlom v spodnej tretine a prilepte rovnomerne okolo stredu.
  10. Zo zelenej hmoty vyvaľkajte malý kúsok, vykrojte päťcípu hviezdu a prilepte ju na spodok kvetu.
  11. Tri zelené listy spojte floristickou páskou a pripojte ich k stopke kvetu.
  12. Vytvarujte a nechajte zaschnúť dole hlavou.