Logo Pečie celé Slovensko

Popis

Ingrediencie

Medovníkové cesto
  • 1300 g hladkej pšeničnej múky (T-650, chlebová)
  • 520 g práškového cukru (Považský!)
  • 195 g tekutého medu (ak je skryštalizovaný, rozpustíme)
  • 455 g vajec (cca 9 ks M)
  • 1 ⅓ balenia kypriaceho prášku do perníkov
  • ¾ ČL sódy bikarbóny
  • 3–4 ČL perníkového korenia
  • 2–3 ČL mletej škorice
Krakelovanie
  • tekutá beloba
  • vodka
  • krakelovací prášok
Bielková poleva
  • 2 bielky
  • 20–30 kvapiek citrónovej šťavy
  • 700 g práškového cukru (Považský!)
Vitrážová poleva
  • 150 g práškového cukru (Považský!)
  • 1 ČL zlatej jedlej farby
  • vodka
Na farbenie
  • glukóza
  • gélové farby: žltá, hnedá, fialová, zelená, červená
  • lieh 80 %

Postup

  1. Cesto: V mise zmiešame práškový cukor, med, vajcia, perníkové korenie, sódu a kypriaci prášok. Vznikne riedka zmes, do ktorej postupne zapracujeme preosiatu múku. Vypracujeme hladké cesto, zabalíme ho do fólie a necháme minimálne 15 minút odpočívať v chladničke (ideálne dlhšie).
  2. Cesto vyvaľkáme na hrúbku 4–5 mm, vykrojíme potrebné tvary a prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri 180 °C približne 7–10 minút.
  3. Krakelovanie: Ak chceme krakelovací efekt, medovníky ešte pred pečením potrieme tekutou belobou. Ak ju nemáme, zmiešame práškovú belobu s alkoholom a troškou krakelovacieho prášku. Takto upravené medovníky upečieme bežným spôsobom.
  4. Bielková poleva: Zvážime si bielky a pridáme 10–15 kvapiek citrónovej šťavy. K nim pridáme 5- až 5,3-násobok ich hmotnosti preosiaty Považský cukor. Miešame pomocou hnetacích hákov na rôznych rýchlostiach cca 10–12 minút. Hotovú polevu udržiavame prikrytú, aby neoschla. Riedime citrónovou šťavou, prípadne zhustíme ďalším cukrom.
  5. Vitrážová zlatá poleva: Zmiešame preosiaty cukor so zlatou farbou a pridáme pár kvapiek alkoholu na požadovanú hustotu. Touto polevou kreslíme kontúry na vychladnuté medovníky. Po zaschnutí ich vyplníme glukózou zriedenou s alkoholom a zafarbenou gélovými farbami podľa potreby.
Medovníkové cesto
  • 1300 g hladkej pšeničnej múky (T-650, chlebová)
  • 520 g práškového cukru (Považský!)
  • 195 g tekutého medu (ak je skryštalizovaný, rozpustíme)
  • 455 g vajec (cca 9 ks M)
  • 1 ⅓ balenia kypriaceho prášku do perníkov
  • ¾ ČL sódy bikarbóny
  • 3–4 ČL perníkového korenia
  • 2–3 ČL mletej škorice
Krakelovanie
  • tekutá beloba
  • vodka
  • krakelovací prášok
Bielková poleva
  • 2 bielky
  • 20–30 kvapiek citrónovej šťavy
  • 700 g práškového cukru (Považský!)
Vitrážová poleva
  • 150 g práškového cukru (Považský!)
  • 1 ČL zlatej jedlej farby
  • vodka
Na farbenie
  • glukóza
  • gélové farby: žltá, hnedá, fialová, zelená, červená
  • lieh 80 %
  1. Cesto: V mise zmiešame práškový cukor, med, vajcia, perníkové korenie, sódu a kypriaci prášok. Vznikne riedka zmes, do ktorej postupne zapracujeme preosiatu múku. Vypracujeme hladké cesto, zabalíme ho do fólie a necháme minimálne 15 minút odpočívať v chladničke (ideálne dlhšie).
  2. Cesto vyvaľkáme na hrúbku 4–5 mm, vykrojíme potrebné tvary a prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri 180 °C približne 7–10 minút.
  3. Krakelovanie: Ak chceme krakelovací efekt, medovníky ešte pred pečením potrieme tekutou belobou. Ak ju nemáme, zmiešame práškovú belobu s alkoholom a troškou krakelovacieho prášku. Takto upravené medovníky upečieme bežným spôsobom.
  4. Bielková poleva: Zvážime si bielky a pridáme 10–15 kvapiek citrónovej šťavy. K nim pridáme 5- až 5,3-násobok ich hmotnosti preosiaty Považský cukor. Miešame pomocou hnetacích hákov na rôznych rýchlostiach cca 10–12 minút. Hotovú polevu udržiavame prikrytú, aby neoschla. Riedime citrónovou šťavou, prípadne zhustíme ďalším cukrom.
  5. Vitrážová zlatá poleva: Zmiešame preosiaty cukor so zlatou farbou a pridáme pár kvapiek alkoholu na požadovanú hustotu. Touto polevou kreslíme kontúry na vychladnuté medovníky. Po zaschnutí ich vyplníme glukózou zriedenou s alkoholom a zafarbenou gélovými farbami podľa potreby.