Kaiserka s leberkäse
Jozefína
Popis
Ingrediencie
Leberkäse je špeciálne mäsové jedlo, ktoré pochádza z juhu Nemecka – Bavorska a Rakúska. Skladá sa z dvoch druhov mäsa hovädzieho, bravčového, slaniny, korenín a rýchlo soli. Je to vlastne sekaná z veľmi jemno zomletého mäsa upečená v hranatej chlebíkovej forme. Na povrchu je typická chrumkavá kôrka. Servíruje sa pokrájaná na hrubšie plátky v bielom pečive, - rozkrojená kaiserka menšieho tvaru spolu s horčicou.
Kysnuté cesto – kaiserka
- 500 g hladkej múky T 650
- 21 g čerstvého droždia
- 40 g masla
- 180 ml plnotučného mlieka
- 15 g kryštálového cukru
- 15 g soli
- 140 g vlažnej vody
Leberkäse – mäsová zmes na sekanú
- 1000 g mletého bravčového a hovädzieho mäsa (mix)
- 300 g ľadovej drte
- 25 g dusitanovej soli
Zmes korenín
- 1 ČL bieleho korenia
- 1 ČL majoránu
- 1 ČL tymianu
- štipka mletého muškátového kvetu (macis)
- ¼ ČL mletého zázvoru
- 2 PL tuku na vymastenie formy
- 100 g sladkej horčice
Postup
- Do misky dáme vlažnú vodu, pridáme cukor a rozdrobíme čerstvé droždie, necháme oživiť a pripravíme kvások.
- Prisypeme múku, vlažné mlieko, rozpustené maslo a pridáme soľ.
- Vymiesime hladké, nelepivé cesto.
- Cesto prikryjeme a necháme kysnúť cca 40 minút.
- Z cesta vytvarujeme 12 malých bochníkov (guličiek), ktoré necháme podkysnúť cca 15–20 minút.
- Tvarujeme kaiserky – malý bochník roztlačíme na placku, ľavým palcom preložíme časť cesta smerom do stredu, palec je schovaný a držíme ho vo vnútri cesta.
- Pravou rukou prekladáme zvyšné cesto smerom ku stredu, pri každom preložení cesto pritlačíme. Zatáčame kaiserku, poslednú časť cesta skryjeme pod cesto preložené ľavým palcom. Vznikne 5 častí, tvar kvetu.
- Opäť necháme 15–20 minút podkysnúť, zatočenou, tvarovanou časťou smerom dole.
- Vykysnuté kaiserky otočíme, poukladáme na plech pokrytý papierom, pokropíme vodou a pečieme pri 200–210 °C cca 20 minút.
- Po upečení opäť orosíme vodou.
- Zmiešame všetky koreniny.
- Pomleté mäso spolu s ľadovou drťou rýchlo rozmixujeme v mixéri na jemnú pastu.
- Do mäsovej pasty pridáme pripravenú soľ, koreniny a premiešame. Dáme na chvíľu schladiť.
- Formu dôkladne vymažeme masťou. Mäso pevne natlačíme do formy tak, aby v ňom nezostali vzduchové bubliny.
- Povrch zarovnáme navlhčenou stierkou a jemne do neho vtlačíme plytký vzor mriežky.
- Formu vložíme do rúry na strednú mriežku. Pod ňu umiestnime ohňovzdornú nádobu s vodou.
- Pečieme pri 150–160 °C (horný/dolný ohrev) približne 75–90 minút.
- Hotový leberkäse by mal mať na povrchu krásnu hnedú kôrku, no vo vnútri zostať šťavnatý. Ak je príliš bledý, posledných 5 minút zapneme gril.
- Po upečení vyklopíme z formy, nakrájame na plátky hrubé cca 1,5 cm (12 ks).
- Podávame v žemli so sladkou horčicou.
Leberkäse je špeciálne mäsové jedlo, ktoré pochádza z juhu Nemecka – Bavorska a Rakúska. Skladá sa z dvoch druhov mäsa hovädzieho, bravčového, slaniny, korenín a rýchlo soli. Je to vlastne sekaná z veľmi jemno zomletého mäsa upečená v hranatej chlebíkovej forme. Na povrchu je typická chrumkavá kôrka. Servíruje sa pokrájaná na hrubšie plátky v bielom pečive, - rozkrojená kaiserka menšieho tvaru spolu s horčicou.
Kysnuté cesto – kaiserka
- 500 g hladkej múky T 650
- 21 g čerstvého droždia
- 40 g masla
- 180 ml plnotučného mlieka
- 15 g kryštálového cukru
- 15 g soli
- 140 g vlažnej vody
Leberkäse – mäsová zmes na sekanú
- 1000 g mletého bravčového a hovädzieho mäsa (mix)
- 300 g ľadovej drte
- 25 g dusitanovej soli
Zmes korenín
- 1 ČL bieleho korenia
- 1 ČL majoránu
- 1 ČL tymianu
- štipka mletého muškátového kvetu (macis)
- ¼ ČL mletého zázvoru
- 2 PL tuku na vymastenie formy
- 100 g sladkej horčice
- Do misky dáme vlažnú vodu, pridáme cukor a rozdrobíme čerstvé droždie, necháme oživiť a pripravíme kvások.
- Prisypeme múku, vlažné mlieko, rozpustené maslo a pridáme soľ.
- Vymiesime hladké, nelepivé cesto.
- Cesto prikryjeme a necháme kysnúť cca 40 minút.
- Z cesta vytvarujeme 12 malých bochníkov (guličiek), ktoré necháme podkysnúť cca 15–20 minút.
- Tvarujeme kaiserky – malý bochník roztlačíme na placku, ľavým palcom preložíme časť cesta smerom do stredu, palec je schovaný a držíme ho vo vnútri cesta.
- Pravou rukou prekladáme zvyšné cesto smerom ku stredu, pri každom preložení cesto pritlačíme. Zatáčame kaiserku, poslednú časť cesta skryjeme pod cesto preložené ľavým palcom. Vznikne 5 častí, tvar kvetu.
- Opäť necháme 15–20 minút podkysnúť, zatočenou, tvarovanou časťou smerom dole.
- Vykysnuté kaiserky otočíme, poukladáme na plech pokrytý papierom, pokropíme vodou a pečieme pri 200–210 °C cca 20 minút.
- Po upečení opäť orosíme vodou.
- Zmiešame všetky koreniny.
- Pomleté mäso spolu s ľadovou drťou rýchlo rozmixujeme v mixéri na jemnú pastu.
- Do mäsovej pasty pridáme pripravenú soľ, koreniny a premiešame. Dáme na chvíľu schladiť.
- Formu dôkladne vymažeme masťou. Mäso pevne natlačíme do formy tak, aby v ňom nezostali vzduchové bubliny.
- Povrch zarovnáme navlhčenou stierkou a jemne do neho vtlačíme plytký vzor mriežky.
- Formu vložíme do rúry na strednú mriežku. Pod ňu umiestnime ohňovzdornú nádobu s vodou.
- Pečieme pri 150–160 °C (horný/dolný ohrev) približne 75–90 minút.
- Hotový leberkäse by mal mať na povrchu krásnu hnedú kôrku, no vo vnútri zostať šťavnatý. Ak je príliš bledý, posledných 5 minút zapneme gril.
- Po upečení vyklopíme z formy, nakrájame na plátky hrubé cca 1,5 cm (12 ks).
- Podávame v žemli so sladkou horčicou.