Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Kaiserka s leberkäse

Kaiserka s leberkäse


Ikona tlačenia

Popis

Ingrediencie

Leberkäse je špeciálne mäsové jedlo, ktoré pochádza z juhu Nemecka – Bavorska a Rakúska. Skladá sa z dvoch druhov mäsa hovädzieho, bravčového, slaniny, korenín a rýchlo soli. Je to vlastne sekaná z veľmi jemno zomletého mäsa upečená v hranatej chlebíkovej forme. Na povrchu je typická chrumkavá kôrka. Servíruje sa pokrájaná na hrubšie plátky v bielom pečive, - rozkrojená kaiserka menšieho tvaru spolu s horčicou.

Kysnuté cesto – kaiserka
  • 500 g hladkej múky T 650
  • 21 g čerstvého droždia
  • 40 g masla
  • 180 ml plnotučného mlieka
  • 15 g kryštálového cukru
  • 15 g soli
  • 140 g vlažnej vody
Leberkäse – mäsová zmes na sekanú
  • 1000 g mletého bravčového a hovädzieho mäsa (mix)
  • 300 g ľadovej drte
  • 25 g dusitanovej soli
Zmes korenín
  • 1 ČL bieleho korenia
  • 1 ČL majoránu
  • 1 ČL tymianu
  • štipka mletého muškátového kvetu (macis)
  • ¼ ČL mletého zázvoru
  • 2 PL tuku na vymastenie formy
  • 100 g sladkej horčice

Postup

  1. Do misky dáme vlažnú vodu, pridáme cukor a rozdrobíme čerstvé droždie, necháme oživiť a pripravíme kvások.
  2. Prisypeme múku, vlažné mlieko, rozpustené maslo a pridáme soľ.
  3. Vymiesime hladké, nelepivé cesto.
  4. Cesto prikryjeme a necháme kysnúť cca 40 minút.
  5. Z cesta vytvarujeme 12 malých bochníkov (guličiek), ktoré necháme podkysnúť cca 15–20 minút.
  6. Tvarujeme kaiserky – malý bochník roztlačíme na placku, ľavým palcom preložíme časť cesta smerom do stredu, palec je schovaný a držíme ho vo vnútri cesta.
  7. Pravou rukou prekladáme zvyšné cesto smerom ku stredu, pri každom preložení cesto pritlačíme. Zatáčame kaiserku, poslednú časť cesta skryjeme pod cesto preložené ľavým palcom. Vznikne 5 častí, tvar kvetu.
  8. Opäť necháme 15–20 minút podkysnúť, zatočenou, tvarovanou časťou smerom dole.
  9. Vykysnuté kaiserky otočíme, poukladáme na plech pokrytý papierom, pokropíme vodou a pečieme pri 200–210 °C cca 20 minút.
  10. Po upečení opäť orosíme vodou.
  11. Zmiešame všetky koreniny.
  12. Pomleté mäso spolu s ľadovou drťou rýchlo rozmixujeme v mixéri na jemnú pastu.
  13. Do mäsovej pasty pridáme pripravenú soľ, koreniny a premiešame. Dáme na chvíľu schladiť.
  14. Formu dôkladne vymažeme masťou. Mäso pevne natlačíme do formy tak, aby v ňom nezostali vzduchové bubliny.
  15. Povrch zarovnáme navlhčenou stierkou a jemne do neho vtlačíme plytký vzor mriežky.
  16. Formu vložíme do rúry na strednú mriežku. Pod ňu umiestnime ohňovzdornú nádobu s vodou.
  17. Pečieme pri 150–160 °C (horný/dolný ohrev) približne 75–90 minút.
  18. Hotový leberkäse by mal mať na povrchu krásnu hnedú kôrku, no vo vnútri zostať šťavnatý. Ak je príliš bledý, posledných 5 minút zapneme gril.
  19. Po upečení vyklopíme z formy, nakrájame na plátky hrubé cca 1,5 cm (12 ks).
  20. Podávame v žemli so sladkou horčicou.

Leberkäse je špeciálne mäsové jedlo, ktoré pochádza z juhu Nemecka – Bavorska a Rakúska. Skladá sa z dvoch druhov mäsa hovädzieho, bravčového, slaniny, korenín a rýchlo soli. Je to vlastne sekaná z veľmi jemno zomletého mäsa upečená v hranatej chlebíkovej forme. Na povrchu je typická chrumkavá kôrka. Servíruje sa pokrájaná na hrubšie plátky v bielom pečive, - rozkrojená kaiserka menšieho tvaru spolu s horčicou.

Kysnuté cesto – kaiserka
  • 500 g hladkej múky T 650
  • 21 g čerstvého droždia
  • 40 g masla
  • 180 ml plnotučného mlieka
  • 15 g kryštálového cukru
  • 15 g soli
  • 140 g vlažnej vody
Leberkäse – mäsová zmes na sekanú
  • 1000 g mletého bravčového a hovädzieho mäsa (mix)
  • 300 g ľadovej drte
  • 25 g dusitanovej soli
Zmes korenín
  • 1 ČL bieleho korenia
  • 1 ČL majoránu
  • 1 ČL tymianu
  • štipka mletého muškátového kvetu (macis)
  • ¼ ČL mletého zázvoru
  • 2 PL tuku na vymastenie formy
  • 100 g sladkej horčice
  1. Do misky dáme vlažnú vodu, pridáme cukor a rozdrobíme čerstvé droždie, necháme oživiť a pripravíme kvások.
  2. Prisypeme múku, vlažné mlieko, rozpustené maslo a pridáme soľ.
  3. Vymiesime hladké, nelepivé cesto.
  4. Cesto prikryjeme a necháme kysnúť cca 40 minút.
  5. Z cesta vytvarujeme 12 malých bochníkov (guličiek), ktoré necháme podkysnúť cca 15–20 minút.
  6. Tvarujeme kaiserky – malý bochník roztlačíme na placku, ľavým palcom preložíme časť cesta smerom do stredu, palec je schovaný a držíme ho vo vnútri cesta.
  7. Pravou rukou prekladáme zvyšné cesto smerom ku stredu, pri každom preložení cesto pritlačíme. Zatáčame kaiserku, poslednú časť cesta skryjeme pod cesto preložené ľavým palcom. Vznikne 5 častí, tvar kvetu.
  8. Opäť necháme 15–20 minút podkysnúť, zatočenou, tvarovanou časťou smerom dole.
  9. Vykysnuté kaiserky otočíme, poukladáme na plech pokrytý papierom, pokropíme vodou a pečieme pri 200–210 °C cca 20 minút.
  10. Po upečení opäť orosíme vodou.
  11. Zmiešame všetky koreniny.
  12. Pomleté mäso spolu s ľadovou drťou rýchlo rozmixujeme v mixéri na jemnú pastu.
  13. Do mäsovej pasty pridáme pripravenú soľ, koreniny a premiešame. Dáme na chvíľu schladiť.
  14. Formu dôkladne vymažeme masťou. Mäso pevne natlačíme do formy tak, aby v ňom nezostali vzduchové bubliny.
  15. Povrch zarovnáme navlhčenou stierkou a jemne do neho vtlačíme plytký vzor mriežky.
  16. Formu vložíme do rúry na strednú mriežku. Pod ňu umiestnime ohňovzdornú nádobu s vodou.
  17. Pečieme pri 150–160 °C (horný/dolný ohrev) približne 75–90 minút.
  18. Hotový leberkäse by mal mať na povrchu krásnu hnedú kôrku, no vo vnútri zostať šťavnatý. Ak je príliš bledý, posledných 5 minút zapneme gril.
  19. Po upečení vyklopíme z formy, nakrájame na plátky hrubé cca 1,5 cm (12 ks).
  20. Podávame v žemli so sladkou horčicou.