Logo Pečie celé Slovensko

Popis

Ingrediencie

Plnka do lokší
  • 300 g oravskej slaniny
  • 1 kg kyslej kapusty
  • olej
  • mleté čierne korenie
  • mletá rasca
  • voda (na podlievanie)
Kačacie prsia
  • 3 ks kačacích pŕs (sous vide alebo čerstvé)
Marináda na kačicu
  • sójová omáčka
  • med
  • čerstvý rozmarín
  • čerstvý cesnak
Lokše
  • 800 g uvarených zemiakov
  • 240 g hladkej múky
  • 8 g soli
  • maslo (na potretie)
Karamelizovaná cibuľa
  • 200 g masla
  • 3 červené cibule
  • cukor
  • soľ
  • ocot (podľa chuti)
Na podávanie
  • poľníček
  • rukola

Postup

  1. Kapustová plnka: Slaninu nakrájame na pásiky a opečieme na oleji. Pridáme nakrájanú kyslú kapustu, mleté korenie a rascu. Podlievame trochou vody a dusíme domäkka.
  2. Kačacie prsia:
    • Čerstvé: Prsia ochutíme soľou, čiernym korením a rascou. Opečieme na panvici do zlatista, potom preložíme do rúry a pečieme 30–45 minút. Po upečení ich ešte raz opečieme na panvici a potrieme marinádou z medu, sójovej omáčky, rozmarínu a cesnaku.
    • Sous vide: Vložíme do rúry na 30 minút, následne ich zprudka opečieme na panvici a potrieme marinádou.
  3. Karamelizovaná cibuľa: Cibuľu nakrájame na krúžky, opečieme na masle, osolíme, pridáme cukor a na záver dochutíme octom. Restujeme, kým cibuľa nezmäkne a nezíska karamelovú farbu.
  4. Príprava cesta na lokše: Uvarené zemiaky ošúpeme a nastrúhame na jemno. Pridáme soľ a postupne prisypávame múku, kým nevznikne hladké cesto. Z cesta vytvarujeme valec a z neho odkrajujeme kúsky na jednotlivé lokše.
  5. Pečenie lokší: Každú lokšu rozvaľkáme na pomúčenej doske a upečieme nasucho na panvici z oboch strán. Hotové lokše potrieme maslom.
  6. Plnenie a podávanie: Na polovicu lokše navrstvíme kapustu so slaninkou, na ňu natrhané alebo nakrájané kačacie prsia a karamelizovanú cibuľu. Zavineme a ozdobíme lístkami poľníčka a rukoly. Podávame teplé.
Plnka do lokší
  • 300 g oravskej slaniny
  • 1 kg kyslej kapusty
  • olej
  • mleté čierne korenie
  • mletá rasca
  • voda (na podlievanie)
Kačacie prsia
  • 3 ks kačacích pŕs (sous vide alebo čerstvé)
Marináda na kačicu
  • sójová omáčka
  • med
  • čerstvý rozmarín
  • čerstvý cesnak
Lokše
  • 800 g uvarených zemiakov
  • 240 g hladkej múky
  • 8 g soli
  • maslo (na potretie)
Karamelizovaná cibuľa
  • 200 g masla
  • 3 červené cibule
  • cukor
  • soľ
  • ocot (podľa chuti)
Na podávanie
  • poľníček
  • rukola
  1. Kapustová plnka: Slaninu nakrájame na pásiky a opečieme na oleji. Pridáme nakrájanú kyslú kapustu, mleté korenie a rascu. Podlievame trochou vody a dusíme domäkka.
  2. Kačacie prsia:
    • Čerstvé: Prsia ochutíme soľou, čiernym korením a rascou. Opečieme na panvici do zlatista, potom preložíme do rúry a pečieme 30–45 minút. Po upečení ich ešte raz opečieme na panvici a potrieme marinádou z medu, sójovej omáčky, rozmarínu a cesnaku.
    • Sous vide: Vložíme do rúry na 30 minút, následne ich zprudka opečieme na panvici a potrieme marinádou.
  3. Karamelizovaná cibuľa: Cibuľu nakrájame na krúžky, opečieme na masle, osolíme, pridáme cukor a na záver dochutíme octom. Restujeme, kým cibuľa nezmäkne a nezíska karamelovú farbu.
  4. Príprava cesta na lokše: Uvarené zemiaky ošúpeme a nastrúhame na jemno. Pridáme soľ a postupne prisypávame múku, kým nevznikne hladké cesto. Z cesta vytvarujeme valec a z neho odkrajujeme kúsky na jednotlivé lokše.
  5. Pečenie lokší: Každú lokšu rozvaľkáme na pomúčenej doske a upečieme nasucho na panvici z oboch strán. Hotové lokše potrieme maslom.
  6. Plnenie a podávanie: Na polovicu lokše navrstvíme kapustu so slaninkou, na ňu natrhané alebo nakrájané kačacie prsia a karamelizovanú cibuľu. Zavineme a ozdobíme lístkami poľníčka a rukoly. Podávame teplé.