Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Jesenné Petit-four

Jesenné Petit-four

Popis

Ingrediencie

Pekanový korpus
  • 90 g nesoleného masla
  • 2 vajcia
  • 70 g trstinového cukru
  • 35 g medu
  • 100 g hladkej múky
  • 2 čl prášku do pečiva
  • 1 čl škorice
  • štipka soli
  • 80 g pekanových orechov
Ganache z bielej čokolády
  • 150 g bielej čokolády
  • 115 ml šľahačky (33 %)
Pekanová chrumkavosť
  • 75 g pekanových orechov
  • 75 g kryštálového cukru
  • 38 g vody
Černicový mousse
  • 250 g mrazených černíc
  • 2–3 PL kryštálového cukru
  • 1 čl citrónovej šťavy
  • 1 čl vanilkového extraktu
  • 200 ml šľahačky (33 %)
  • 1 čl želatíny v prášku (alebo 2 plátky)
  • 2 PL vody (ak používate práškovú želatínu)
Černicové coulis
  • 200 g černicového pyré
  • 20 g kryštálového cukru
  • 5 g pektínu
Maslová sušienka
  • 85 g hladkej múky
  • 12 g mandľovej múky
  • 35 g práškového cukru
  • 20 g vajíčka
  • 45 g masla
  • 0,75 g soli
Karamel
  • 200 g kryštálového cukru
  • 90 g šľahačkovej smotany (33 %)
  • 55 g želatíny (4 a ½ plátku)
Jablkové compotée
  • 335 g červených jabĺk
  • 125 g zelených jabĺk (Granny Smith)
  • 35 g hnedého cukru
  • 35 g masla
Neutrálna poleva
  • 250 g vody
  • 15 g citrónovej šťavy
  • 50 g glukózy
  • 130 g kryštálového cukru
  • 50 g kryštálového cukru
  • 5 g pektínu

Postup

  1. Pekanový korpus: Opečte pekanové orechy na suchej panvici 5 minút. Maslo zhnednite na miernom ohni, nechajte vychladnúť. Vajcia s cukrom vyšľahajte, pridajte med. Primiešajte preosiatu múku, škoricu, prášok do pečiva a soľ. Jemne vmiešajte maslo (bez čiernych častíc) a nasekané pekany. Pečte na 180 °C 7–10 minút.
  2. Ganache: Zohrejte smotanu, zalejte ňou bielu čokoládu, premiešajte dohladka. Nechajte úplne vychladnúť, vyšľahajte a skladujte v chlade.
  3. Pekanová chrumkavosť: Pekany opečte na 180 °C 10 minút. Pripravte karamel z cukru a vody, nalejte na orechy a nechajte stuhnúť. Potom rozmixujte na kúsky alebo pastu.
  4. Maslová sušienka: Suché suroviny premiešajte, pridajte maslo, vymiešajte na piesok. Pridajte vajíčko, vytvorte hladké cesto. Vyvaľkajte medzi papiermi (2 mm), nechajte stuhnúť, vykrojte a pečte na 160 °C cca 5–7 minút.
  5. Černicový mousse: Černice povarte s cukrom a citrónom 3–5 minút, rozmixujte a prepasírujte. Primiešajte napučanú želatínu. Po vychladnutí po častiach vmiešajte vyšľahanú smotanu. Nalejte do formy do polovice, pridajte coulis a dolejete mousse. Zamrazte.
  6. Černicové coulis: Všetko spolu povarte, prípadne rozmixujte. Nechajte vychladnúť.
  7. Karamel: Z cukru uvarte karamel, pridajte smotanu a premiešajte. Po vychladnutí vmiešajte želatínu a rozmixujte.
  8. Jablkové compotée: Zelené jablká varte do priesvitnosti, pridajte červené, cukor, maslo. Zmes nechajte vychladnúť, zmiešajte s karamelom (25 °C), nalejte do formy a zmrazte. Potom nakrájajte na kocky.
  9. Neutrálna poleva: Vodu, citrón, glukózu a cukor (130 g) ohrejte na 50 °C. Pridajte cukor s pektínom (50 g + 5 g). Varte do 85 °C, nechajte vychladnúť. Pred použitím zohrejte na 35–40 °C.
  10. Zostavenie: Vykrojte z korpusu kruhy (5 cm), ozdobte ganache a chrumkami. Vyklopte mousse, namáčajte do polevy a položte na sušienky. Jablkové kocky obalíte v poleve a tiež uložíte na sušienky. Ozdobte podľa chuti.
Pekanový korpus
  • 90 g nesoleného masla
  • 2 vajcia
  • 70 g trstinového cukru
  • 35 g medu
  • 100 g hladkej múky
  • 2 čl prášku do pečiva
  • 1 čl škorice
  • štipka soli
  • 80 g pekanových orechov
Ganache z bielej čokolády
  • 150 g bielej čokolády
  • 115 ml šľahačky (33 %)
Pekanová chrumkavosť
  • 75 g pekanových orechov
  • 75 g kryštálového cukru
  • 38 g vody
Černicový mousse
  • 250 g mrazených černíc
  • 2–3 PL kryštálového cukru
  • 1 čl citrónovej šťavy
  • 1 čl vanilkového extraktu
  • 200 ml šľahačky (33 %)
  • 1 čl želatíny v prášku (alebo 2 plátky)
  • 2 PL vody (ak používate práškovú želatínu)
Černicové coulis
  • 200 g černicového pyré
  • 20 g kryštálového cukru
  • 5 g pektínu
Maslová sušienka
  • 85 g hladkej múky
  • 12 g mandľovej múky
  • 35 g práškového cukru
  • 20 g vajíčka
  • 45 g masla
  • 0,75 g soli
Karamel
  • 200 g kryštálového cukru
  • 90 g šľahačkovej smotany (33 %)
  • 55 g želatíny (4 a ½ plátku)
Jablkové compotée
  • 335 g červených jabĺk
  • 125 g zelených jabĺk (Granny Smith)
  • 35 g hnedého cukru
  • 35 g masla
Neutrálna poleva
  • 250 g vody
  • 15 g citrónovej šťavy
  • 50 g glukózy
  • 130 g kryštálového cukru
  • 50 g kryštálového cukru
  • 5 g pektínu
  1. Pekanový korpus: Opečte pekanové orechy na suchej panvici 5 minút. Maslo zhnednite na miernom ohni, nechajte vychladnúť. Vajcia s cukrom vyšľahajte, pridajte med. Primiešajte preosiatu múku, škoricu, prášok do pečiva a soľ. Jemne vmiešajte maslo (bez čiernych častíc) a nasekané pekany. Pečte na 180 °C 7–10 minút.
  2. Ganache: Zohrejte smotanu, zalejte ňou bielu čokoládu, premiešajte dohladka. Nechajte úplne vychladnúť, vyšľahajte a skladujte v chlade.
  3. Pekanová chrumkavosť: Pekany opečte na 180 °C 10 minút. Pripravte karamel z cukru a vody, nalejte na orechy a nechajte stuhnúť. Potom rozmixujte na kúsky alebo pastu.
  4. Maslová sušienka: Suché suroviny premiešajte, pridajte maslo, vymiešajte na piesok. Pridajte vajíčko, vytvorte hladké cesto. Vyvaľkajte medzi papiermi (2 mm), nechajte stuhnúť, vykrojte a pečte na 160 °C cca 5–7 minút.
  5. Černicový mousse: Černice povarte s cukrom a citrónom 3–5 minút, rozmixujte a prepasírujte. Primiešajte napučanú želatínu. Po vychladnutí po častiach vmiešajte vyšľahanú smotanu. Nalejte do formy do polovice, pridajte coulis a dolejete mousse. Zamrazte.
  6. Černicové coulis: Všetko spolu povarte, prípadne rozmixujte. Nechajte vychladnúť.
  7. Karamel: Z cukru uvarte karamel, pridajte smotanu a premiešajte. Po vychladnutí vmiešajte želatínu a rozmixujte.
  8. Jablkové compotée: Zelené jablká varte do priesvitnosti, pridajte červené, cukor, maslo. Zmes nechajte vychladnúť, zmiešajte s karamelom (25 °C), nalejte do formy a zmrazte. Potom nakrájajte na kocky.
  9. Neutrálna poleva: Vodu, citrón, glukózu a cukor (130 g) ohrejte na 50 °C. Pridajte cukor s pektínom (50 g + 5 g). Varte do 85 °C, nechajte vychladnúť. Pred použitím zohrejte na 35–40 °C.
  10. Zostavenie: Vykrojte z korpusu kruhy (5 cm), ozdobte ganache a chrumkami. Vyklopte mousse, namáčajte do polevy a položte na sušienky. Jablkové kocky obalíte v poleve a tiež uložíte na sušienky. Ozdobte podľa chuti.