Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Jesenná Linzer Torte

Jesenná Linzer Torte

Popis

Ingrediencie

Orechové cesto
  • 150g múka z lieskových orechov
  • 150g maslo
  • 100g kryštálový cukor
  • 15g hnedý cukor
  • 2 vajcia
  • 10g škorice
  • 300g hladnej múky
Hruškový džem
  • 1kg hrušiek
  • 2 limetky
  • 150g želírovacieho cukru
  • 30g vanilkového cukru
  • 1čl mletej vanilky
  • 10 lístkov medovky
  • 1/2čl škorice
  • 1/2čl muškátový orech
  • 1 pepper long
Ozdoba
  • listy z cesta

Postup

  1. Orechové cesto – Na plech vystlaný papierom vysypeme múku z orechov, pečieme ju v rúre vyhriatej na 180 stupňoch cca. 5–7 minút. Maslo, cukor, škoricu a vychladnuté lieskové orechy v kuchynskom robote vymiešame. Pridáme vajce, múku a vymiešame na cesto. Nemiešame príliš dlho. Zabalíme do fólie a necháme odležať v chladničke 30 minút.
  2. Hruškový džem – Hrušky očistíme, nakrájame na drobné kocky a vložíme do hrnca. K hruškám pridáme nastrúhanú kôru z biolimetiek a pokvapkáme limetkovou šťavou. Posypeme vanilkovým a želírovacím cukrom, škoricou, muškátovým orechom, premiešame a na strednom plameni privedieme do varu. Následne teplotu znížime a za pravidelného premiešavania varíme 15 minút. Ak je to potrebné, džem dosladíme. Na záver pridáme do džemu lístky medovky a mletú vanilku. Premiešame a varíme približne 10 minút.
  3. Cesto rozvaľkáme medzi pečiacim papierom na cca 3 mm. Valčekom prenesieme do formy vymastenej maslom. Jemne utlačíme a odstávajúce kraje odrežeme. Vložíme vychladnutý džem a rovnomerne ho rozotrieme. Na džem položíme tenkú vrstvu cesta, do ktorého sme vykrojili kruhy. Po okrajoch dozdobíme listami z cesta, pretrieme žĺtkom a dáme piecť na 180 stupňov 30 minút.
Orechové cesto
  • 150g múka z lieskových orechov
  • 150g maslo
  • 100g kryštálový cukor
  • 15g hnedý cukor
  • 2 vajcia
  • 10g škorice
  • 300g hladnej múky
Hruškový džem
  • 1kg hrušiek
  • 2 limetky
  • 150g želírovacieho cukru
  • 30g vanilkového cukru
  • 1čl mletej vanilky
  • 10 lístkov medovky
  • 1/2čl škorice
  • 1/2čl muškátový orech
  • 1 pepper long
Ozdoba
  • listy z cesta
  1. Orechové cesto – Na plech vystlaný papierom vysypeme múku z orechov, pečieme ju v rúre vyhriatej na 180 stupňoch cca. 5–7 minút. Maslo, cukor, škoricu a vychladnuté lieskové orechy v kuchynskom robote vymiešame. Pridáme vajce, múku a vymiešame na cesto. Nemiešame príliš dlho. Zabalíme do fólie a necháme odležať v chladničke 30 minút.
  2. Hruškový džem – Hrušky očistíme, nakrájame na drobné kocky a vložíme do hrnca. K hruškám pridáme nastrúhanú kôru z biolimetiek a pokvapkáme limetkovou šťavou. Posypeme vanilkovým a želírovacím cukrom, škoricou, muškátovým orechom, premiešame a na strednom plameni privedieme do varu. Následne teplotu znížime a za pravidelného premiešavania varíme 15 minút. Ak je to potrebné, džem dosladíme. Na záver pridáme do džemu lístky medovky a mletú vanilku. Premiešame a varíme približne 10 minút.
  3. Cesto rozvaľkáme medzi pečiacim papierom na cca 3 mm. Valčekom prenesieme do formy vymastenej maslom. Jemne utlačíme a odstávajúce kraje odrežeme. Vložíme vychladnutý džem a rovnomerne ho rozotrieme. Na džem položíme tenkú vrstvu cesta, do ktorého sme vykrojili kruhy. Po okrajoch dozdobíme listami z cesta, pretrieme žĺtkom a dáme piecť na 180 stupňov 30 minút.