Logo Pečie celé Slovensko

Popis

Ingrediencie

Cesto
  • 250 g Hery
  • 250 g polohrubej múky
  • 250 g hladkej múky
  • 1 štamperlík octu
  • 1 kyslá smotana
  • 100 ml vody
  • štipka soli
Plnka
  • 750 g jabĺk
  • 110 g lúpaných nepražených mandlí
  • 120 g kryštálového cukru
  • 3 balíčky vanilkového cukru
  • 3 balíčky škoricového cukru
  • kôra z 1 citróna
  • 20 g detskej krupice
  • 1 vajíčko
  • 50 g mandľových lupienkov
Karamelová omáčka
  • 60 g masla
  • 2 PL kokosového oleja
  • 150 g kryštálového cukru
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • štipka soli

Postup

  1. Cesto: Zo všetkých surovín vypracujeme hladké cesto. Vyvaľkáme ho, niekoľkokrát preložíme a zabalíme do fólie. Necháme odpočívať v chladničke 15–20 minút.
  2. Plnka: Mandle a kryštálový cukor pomelieme najemno. Primiešame vanilkový a škoricový cukor. Jablká nastrúhame nahrubo a jemne z nich vytlačíme šťavu. Pridáme citrónovú kôru a premiešame.
  3. Karamelová omáčka: V hrnci roztopíme maslo a kokosový olej. Pridáme cukor a zahrievame, kým zmes nedosiahne cca 150 °C. Opatrne vlejeme smotanu a miešame, kým sa všetko nespojí. Nakoniec pridáme vanilkový extrakt a štipku soli.
  4. Rúru predhrejeme na 180 °C a plech vystelieme papierom na pečenie. Cesto rozdelíme na dve časti. Na pomúčenej utierke ho rozvaľkáme na tenko.
  5. Cesto potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme detskou krupicou. Rovnomerne nanesieme polovicu mandľovej zmesi, nastrúhané jablká s citrónovou kôrou a zvyšok mandľovej zmesi. Posypeme mandľovými lupienkami a podľa chuti aj cukrom.
  6. Bočné okraje cesta (asi 5 cm) prehneme dovnútra a pomocou utierky zrolujeme štrúdľu. Vrch potrieme zvyšným vajíčkom.
  7. Pečieme pri 180 °C približne 25–30 minút dozlatista. Na ozdobu môžeme pridať tenké plátky jabĺk a zapiecť ich spolu so štrúdľou.
  8. Upečenú a vychladnutú štrúdľu servírujeme s teplou karamelovou omáčkou.
Cesto
  • 250 g Hery
  • 250 g polohrubej múky
  • 250 g hladkej múky
  • 1 štamperlík octu
  • 1 kyslá smotana
  • 100 ml vody
  • štipka soli
Plnka
  • 750 g jabĺk
  • 110 g lúpaných nepražených mandlí
  • 120 g kryštálového cukru
  • 3 balíčky vanilkového cukru
  • 3 balíčky škoricového cukru
  • kôra z 1 citróna
  • 20 g detskej krupice
  • 1 vajíčko
  • 50 g mandľových lupienkov
Karamelová omáčka
  • 60 g masla
  • 2 PL kokosového oleja
  • 150 g kryštálového cukru
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • štipka soli
  1. Cesto: Zo všetkých surovín vypracujeme hladké cesto. Vyvaľkáme ho, niekoľkokrát preložíme a zabalíme do fólie. Necháme odpočívať v chladničke 15–20 minút.
  2. Plnka: Mandle a kryštálový cukor pomelieme najemno. Primiešame vanilkový a škoricový cukor. Jablká nastrúhame nahrubo a jemne z nich vytlačíme šťavu. Pridáme citrónovú kôru a premiešame.
  3. Karamelová omáčka: V hrnci roztopíme maslo a kokosový olej. Pridáme cukor a zahrievame, kým zmes nedosiahne cca 150 °C. Opatrne vlejeme smotanu a miešame, kým sa všetko nespojí. Nakoniec pridáme vanilkový extrakt a štipku soli.
  4. Rúru predhrejeme na 180 °C a plech vystelieme papierom na pečenie. Cesto rozdelíme na dve časti. Na pomúčenej utierke ho rozvaľkáme na tenko.
  5. Cesto potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme detskou krupicou. Rovnomerne nanesieme polovicu mandľovej zmesi, nastrúhané jablká s citrónovou kôrou a zvyšok mandľovej zmesi. Posypeme mandľovými lupienkami a podľa chuti aj cukrom.
  6. Bočné okraje cesta (asi 5 cm) prehneme dovnútra a pomocou utierky zrolujeme štrúdľu. Vrch potrieme zvyšným vajíčkom.
  7. Pečieme pri 180 °C približne 25–30 minút dozlatista. Na ozdobu môžeme pridať tenké plátky jabĺk a zapiecť ich spolu so štrúdľou.
  8. Upečenú a vychladnutú štrúdľu servírujeme s teplou karamelovou omáčkou.