Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Jablká v župane

Jablká v župane

Popis

Ingrediencie

Tvarohové cesto
  • 250 g hrudkovitého tvarohu
  • 250 g zmäknutého masla
  • 250 g hladkej múky
  • 50 g práškového cukru
  • 1 vaječný žĺtok
Plnka
  • 6 stredne veľkých jabĺk
  • 30 g mletej škorice
  • 100 g hrozienok
  • 100 g kryštálového cukru
  • 100 g mandľových lupienkov
Na dokončenie
  • 1 celé vajce (na potretie)
  • 100 g práškového cukru na posypanie alebo 100 g medu na poliatie

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 180 °C.
  2. Cesto: Tvaroh, múku, práškový cukor, žĺtok a zmäknuté maslo spojíme a vymiesime hladké cesto. Zabalíme a necháme v chladničke aspoň 30 minút odležať.
  3. Náplň: Jablká ošúpeme, vyberieme jadrovníky a prekrojíme na polovice. Na panvici ich krátko a zprudka orestujeme. Mandľové lupienky nasucho jemne opražíme a necháme vychladnúť.
  4. Cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 3 mm a vykrojíme štvorce (približne 15×15 cm na „dobrú desiatu“).
  5. Na každý štvorec položíme polovicu jablka (dutinkou nahor), dutinku naplníme hrozienkami, posypeme škoricou a kryštálovým cukrom, pridáme mandľové lupienky.
  6. Štvorec zložíme do batôžteka (protiľahlé rohy spojíme a pritlačíme). Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme 20–30 minút do zlatistej farby.
  7. Po upečení necháme krátko vychladnúť a batôžteky posypeme práškovým cukrom alebo prelejeme medom.
Tvarohové cesto
  • 250 g hrudkovitého tvarohu
  • 250 g zmäknutého masla
  • 250 g hladkej múky
  • 50 g práškového cukru
  • 1 vaječný žĺtok
Plnka
  • 6 stredne veľkých jabĺk
  • 30 g mletej škorice
  • 100 g hrozienok
  • 100 g kryštálového cukru
  • 100 g mandľových lupienkov
Na dokončenie
  • 1 celé vajce (na potretie)
  • 100 g práškového cukru na posypanie alebo 100 g medu na poliatie
  1. Rúru predhrejeme na 180 °C.
  2. Cesto: Tvaroh, múku, práškový cukor, žĺtok a zmäknuté maslo spojíme a vymiesime hladké cesto. Zabalíme a necháme v chladničke aspoň 30 minút odležať.
  3. Náplň: Jablká ošúpeme, vyberieme jadrovníky a prekrojíme na polovice. Na panvici ich krátko a zprudka orestujeme. Mandľové lupienky nasucho jemne opražíme a necháme vychladnúť.
  4. Cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 3 mm a vykrojíme štvorce (približne 15×15 cm na „dobrú desiatu“).
  5. Na každý štvorec položíme polovicu jablka (dutinkou nahor), dutinku naplníme hrozienkami, posypeme škoricou a kryštálovým cukrom, pridáme mandľové lupienky.
  6. Štvorec zložíme do batôžteka (protiľahlé rohy spojíme a pritlačíme). Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme 20–30 minút do zlatistej farby.
  7. Po upečení necháme krátko vychladnúť a batôžteky posypeme práškovým cukrom alebo prelejeme medom.