

Jablká v župane
Popis
Ingrediencie
Tvarohové cesto
- 250 g hrudkovitého tvarohu
- 250 g zmäknutého masla
- 250 g hladkej múky
- 50 g práškového cukru
- 1 vaječný žĺtok
Plnka
- 6 stredne veľkých jabĺk
- 30 g mletej škorice
- 100 g hrozienok
- 100 g kryštálového cukru
- 100 g mandľových lupienkov
Na dokončenie
- 1 celé vajce (na potretie)
- 100 g práškového cukru na posypanie alebo 100 g medu na poliatie
Postup
- Rúru predhrejeme na 180 °C.
- Cesto: Tvaroh, múku, práškový cukor, žĺtok a zmäknuté maslo spojíme a vymiesime hladké cesto. Zabalíme a necháme v chladničke aspoň 30 minút odležať.
- Náplň: Jablká ošúpeme, vyberieme jadrovníky a prekrojíme na polovice. Na panvici ich krátko a zprudka orestujeme. Mandľové lupienky nasucho jemne opražíme a necháme vychladnúť.
- Cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 3 mm a vykrojíme štvorce (približne 15×15 cm na „dobrú desiatu“).
- Na každý štvorec položíme polovicu jablka (dutinkou nahor), dutinku naplníme hrozienkami, posypeme škoricou a kryštálovým cukrom, pridáme mandľové lupienky.
- Štvorec zložíme do batôžteka (protiľahlé rohy spojíme a pritlačíme). Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme 20–30 minút do zlatistej farby.
- Po upečení necháme krátko vychladnúť a batôžteky posypeme práškovým cukrom alebo prelejeme medom.
Tvarohové cesto
- 250 g hrudkovitého tvarohu
- 250 g zmäknutého masla
- 250 g hladkej múky
- 50 g práškového cukru
- 1 vaječný žĺtok
Plnka
- 6 stredne veľkých jabĺk
- 30 g mletej škorice
- 100 g hrozienok
- 100 g kryštálového cukru
- 100 g mandľových lupienkov
Na dokončenie
- 1 celé vajce (na potretie)
- 100 g práškového cukru na posypanie alebo 100 g medu na poliatie
- Rúru predhrejeme na 180 °C.
- Cesto: Tvaroh, múku, práškový cukor, žĺtok a zmäknuté maslo spojíme a vymiesime hladké cesto. Zabalíme a necháme v chladničke aspoň 30 minút odležať.
- Náplň: Jablká ošúpeme, vyberieme jadrovníky a prekrojíme na polovice. Na panvici ich krátko a zprudka orestujeme. Mandľové lupienky nasucho jemne opražíme a necháme vychladnúť.
- Cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 3 mm a vykrojíme štvorce (približne 15×15 cm na „dobrú desiatu“).
- Na každý štvorec položíme polovicu jablka (dutinkou nahor), dutinku naplníme hrozienkami, posypeme škoricou a kryštálovým cukrom, pridáme mandľové lupienky.
- Štvorec zložíme do batôžteka (protiľahlé rohy spojíme a pritlačíme). Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme 20–30 minút do zlatistej farby.
- Po upečení necháme krátko vychladnúť a batôžteky posypeme práškovým cukrom alebo prelejeme medom.