100 g práškového cukru na posypanie alebo 100 g medu na poliatie
Postup
Rúru predhrejeme na 180 °C.
Cesto: Tvaroh, múku, práškový cukor, žĺtok a zmäknuté maslo spojíme a vymiesime hladké cesto. Zabalíme a necháme v chladničke aspoň 30 minút odležať.
Náplň: Jablká ošúpeme, vyberieme jadrovníky a prekrojíme na polovice. Na panvici ich krátko a zprudka orestujeme. Mandľové lupienky nasucho jemne opražíme a necháme vychladnúť.
Cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 3 mm a vykrojíme štvorce (približne 15×15 cm na „dobrú desiatu“).
Na každý štvorec položíme polovicu jablka (dutinkou nahor), dutinku naplníme hrozienkami, posypeme škoricou a kryštálovým cukrom, pridáme mandľové lupienky.
Štvorec zložíme do batôžteka (protiľahlé rohy spojíme a pritlačíme). Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme 20–30 minút do zlatistej farby.
Po upečení necháme krátko vychladnúť a batôžteky posypeme práškovým cukrom alebo prelejeme medom.
100 g práškového cukru na posypanie alebo 100 g medu na poliatie
Rúru predhrejeme na 180 °C.
Cesto: Tvaroh, múku, práškový cukor, žĺtok a zmäknuté maslo spojíme a vymiesime hladké cesto. Zabalíme a necháme v chladničke aspoň 30 minút odležať.
Náplň: Jablká ošúpeme, vyberieme jadrovníky a prekrojíme na polovice. Na panvici ich krátko a zprudka orestujeme. Mandľové lupienky nasucho jemne opražíme a necháme vychladnúť.
Cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 3 mm a vykrojíme štvorce (približne 15×15 cm na „dobrú desiatu“).
Na každý štvorec položíme polovicu jablka (dutinkou nahor), dutinku naplníme hrozienkami, posypeme škoricou a kryštálovým cukrom, pridáme mandľové lupienky.
Štvorec zložíme do batôžteka (protiľahlé rohy spojíme a pritlačíme). Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme 20–30 minút do zlatistej farby.
Po upečení necháme krátko vychladnúť a batôžteky posypeme práškovým cukrom alebo prelejeme medom.