Logo Pečie celé Slovensko

Popis

Ingrediencie

Korpus
  • 220 g polohrubej múky
  • 80 g kakaa
  • 8 vajec
  • 320 g kryštálového cukru
  • 60 g kukuričného škrobu
  • 2 prášky do pečiva
  • 100 g rozpusteného masla
  • 100 ml studenej vody
Arašidové maslo
  • 500 g slaných arašidov
Maslový taliansky meringue krém
  • 250 g kryštálového cukru
  • 100 ml vody
  • 50 g kryštálového cukru
  • 5 bielkov
  • 500 g masla
Karamelizované banány s brandy
  • 4 zrelé banány
  • 4 PL masla
  • 6 PL hnedého cukru
  • 4 PL brandy
  • štipka vanilkovej soli
Arašidový crunch
  • 150 g kryštálového cukru
  • 150 g slaných arašidov
  • 95 g čokolády 32 %
Pena
  • 500 ml mlieka
  • 1 g sójového lecitínu
  • 20 g kryštálového cukru
Ozdoba
  • 1 kg modelovacieho fondánu
  • potravinárske farbivo – čierne, žlté, zelené, červené
  • kukuričný škrob
  • jedlý papier

Postup

  1. Rúru zohrejeme na 170 °C a vystelieme plech papierom na pečenie.
  2. Korpus: V miske vyšľaháme bielky so štipkou soli do tuhej peny. Postupne pridávame cukor a šľaháme min. 10 minút. Pridáme vodu a žĺtky. Preosejeme suché suroviny a v dvoch krokoch ich zľahka vmiešame do vaječnej zmesi. Cesto nalejeme do dvoch foriem (18 cm) a pečieme 35 minút.
  3. Necháme úplne vychladnúť a každý korpus rozrežeme na polovicu.
  4. Maslový taliansky meringue krém: Cukor s vodou varíme do 120 °C. Medzitým vyšľaháme bielky s cukrom. Pomaly vlejeme horúci sirup a šľaháme do vychladnutia. Po častiach zašľaháme maslo. Krém rozdelíme na dve časti – plnenie a obtretie.
  5. Karamelizované banány: Maslo rozpustíme, pridáme cukor a karamelizujeme. Pridáme banány, smažíme 2–3 minúty. Pridáme brandy a necháme chvíľu povariť.
  6. Arašidový crunch: Cukor rozpustíme na karamel, vmiešame arašidy, necháme vychladnúť. Čokoládu roztopíme, necháme vychladnúť a vmiešame nasekané karamelizované arašidy.
  7. Do jednej časti krému pridáme arašidové maslo a natrieme ním korpus. Pridáme banány a crunch. Dáme chladiť. Druhú časť krému použijeme na obtretie torty a opäť zachladíme.
  8. Fondán vypracujeme s farbivom, použijeme rukavice a kukuričný škrob. Rozvaľkáme a obalíme tortu. Zo zvyšku modelujeme 3D ozdoby (kuchynské motívy).
  9. Fondán uhladíme žehličkou na fondán a dozdobíme pripravenými dekoráciami.
  10. Pena: Mlieko, cukor a lecitín zohrejeme a ponorným mixérom vyšľaháme penu. Dozdobíme ňou tortu.
  11. Jedlý papier nastriháme do tvaru plameňov, zafarbíme oranžovou a žltou olejovou farbou a prilepíme okolo torty ako efekt ohňa.
Korpus
  • 220 g polohrubej múky
  • 80 g kakaa
  • 8 vajec
  • 320 g kryštálového cukru
  • 60 g kukuričného škrobu
  • 2 prášky do pečiva
  • 100 g rozpusteného masla
  • 100 ml studenej vody
Arašidové maslo
  • 500 g slaných arašidov
Maslový taliansky meringue krém
  • 250 g kryštálového cukru
  • 100 ml vody
  • 50 g kryštálového cukru
  • 5 bielkov
  • 500 g masla
Karamelizované banány s brandy
  • 4 zrelé banány
  • 4 PL masla
  • 6 PL hnedého cukru
  • 4 PL brandy
  • štipka vanilkovej soli
Arašidový crunch
  • 150 g kryštálového cukru
  • 150 g slaných arašidov
  • 95 g čokolády 32 %
Pena
  • 500 ml mlieka
  • 1 g sójového lecitínu
  • 20 g kryštálového cukru
Ozdoba
  • 1 kg modelovacieho fondánu
  • potravinárske farbivo – čierne, žlté, zelené, červené
  • kukuričný škrob
  • jedlý papier
  1. Rúru zohrejeme na 170 °C a vystelieme plech papierom na pečenie.
  2. Korpus: V miske vyšľaháme bielky so štipkou soli do tuhej peny. Postupne pridávame cukor a šľaháme min. 10 minút. Pridáme vodu a žĺtky. Preosejeme suché suroviny a v dvoch krokoch ich zľahka vmiešame do vaječnej zmesi. Cesto nalejeme do dvoch foriem (18 cm) a pečieme 35 minút.
  3. Necháme úplne vychladnúť a každý korpus rozrežeme na polovicu.
  4. Maslový taliansky meringue krém: Cukor s vodou varíme do 120 °C. Medzitým vyšľaháme bielky s cukrom. Pomaly vlejeme horúci sirup a šľaháme do vychladnutia. Po častiach zašľaháme maslo. Krém rozdelíme na dve časti – plnenie a obtretie.
  5. Karamelizované banány: Maslo rozpustíme, pridáme cukor a karamelizujeme. Pridáme banány, smažíme 2–3 minúty. Pridáme brandy a necháme chvíľu povariť.
  6. Arašidový crunch: Cukor rozpustíme na karamel, vmiešame arašidy, necháme vychladnúť. Čokoládu roztopíme, necháme vychladnúť a vmiešame nasekané karamelizované arašidy.
  7. Do jednej časti krému pridáme arašidové maslo a natrieme ním korpus. Pridáme banány a crunch. Dáme chladiť. Druhú časť krému použijeme na obtretie torty a opäť zachladíme.
  8. Fondán vypracujeme s farbivom, použijeme rukavice a kukuričný škrob. Rozvaľkáme a obalíme tortu. Zo zvyšku modelujeme 3D ozdoby (kuchynské motívy).
  9. Fondán uhladíme žehličkou na fondán a dozdobíme pripravenými dekoráciami.
  10. Pena: Mlieko, cukor a lecitín zohrejeme a ponorným mixérom vyšľaháme penu. Dozdobíme ňou tortu.
  11. Jedlý papier nastriháme do tvaru plameňov, zafarbíme oranžovou a žltou olejovou farbou a prilepíme okolo torty ako efekt ohňa.