

Historická torta
Popis
Ingrediencie
Korpus
- 4 vajcia
- 200 g kryštálového cukru
- 1 dcl vody
- 1 dcl oleja
- 200 g hladkej múky
- 1 vanilkový cukor
- 1 prášok do pečiva
- kôra z 2 pomarančov
- kôra z 1 limetky
- kôra z 1 citróna
- ananás čerstvý
Plnka
- 500 g masla
- 1000 g práškového cukru
- 1 plechovka zaváraného ananásu
Ozdoba
- Fondán a potravinárske farby
Postup
- Žĺtka s cukrom a vanilkovým cukrom vyšľaháme.
- Pridáme vodu a olej a premiešame.
- Pridáme preosiatu múku a prášok do pečiva a premiešame.
- Pridáme vyšľahaný sneh z bielkov.
- Pridáme nastrúhanú kôru z pomarančov, limetky a citróna.
- Dáme upiecť 2 korpusy do rúry vyhriatej na 180 °C
- Priebežne, ako sa nám pečú korpusy, pripravíme plnku. Zmäknuté maslo vyšľaháme do biela.
- Pridáme práškový cukor a šľaháme, kým to nám nevznikne hladký krém
- Pridáme šťavu zo zaváraného ananásu podľa chuti a vyšľaháme do krému.
- Rozdelíme krém na 2 časti. Jednu na potretie torty a tú druhú si dáme na stranu. Do druhej časti, ktorá bude na plnku, pridáme nadrobno nakrájaný ananás a primiešame ho do plnky.
- Z čerstvého ananásu si uvaríme džem.
- Väčší korpus rozrežeme stredom a naplníme krémom s kúskami ananásu, na ktorý natrieme džem a potrieme krémom bez kúskov.
- Obalíme fondánom.
- Menší korpus potrieme krémom a obalíme fondánom.
- Menší korpus položíme na väčší a spravíme do neho dierku na „delo“ vymodelované z fondánu.
- Vyrežeme si kruhy na kolesá a zúbkované pásy a ozdobíme väčší korpus po stranách.
Korpus
- 4 vajcia
- 200 g kryštálového cukru
- 1 dcl vody
- 1 dcl oleja
- 200 g hladkej múky
- 1 vanilkový cukor
- 1 prášok do pečiva
- kôra z 2 pomarančov
- kôra z 1 limetky
- kôra z 1 citróna
- ananás čerstvý
Plnka
- 500 g masla
- 1000 g práškového cukru
- 1 plechovka zaváraného ananásu
Ozdoba
- Fondán a potravinárske farby
- Žĺtka s cukrom a vanilkovým cukrom vyšľaháme.
- Pridáme vodu a olej a premiešame.
- Pridáme preosiatu múku a prášok do pečiva a premiešame.
- Pridáme vyšľahaný sneh z bielkov.
- Pridáme nastrúhanú kôru z pomarančov, limetky a citróna.
- Dáme upiecť 2 korpusy do rúry vyhriatej na 180 °C
- Priebežne, ako sa nám pečú korpusy, pripravíme plnku. Zmäknuté maslo vyšľaháme do biela.
- Pridáme práškový cukor a šľaháme, kým to nám nevznikne hladký krém
- Pridáme šťavu zo zaváraného ananásu podľa chuti a vyšľaháme do krému.
- Rozdelíme krém na 2 časti. Jednu na potretie torty a tú druhú si dáme na stranu. Do druhej časti, ktorá bude na plnku, pridáme nadrobno nakrájaný ananás a primiešame ho do plnky.
- Z čerstvého ananásu si uvaríme džem.
- Väčší korpus rozrežeme stredom a naplníme krémom s kúskami ananásu, na ktorý natrieme džem a potrieme krémom bez kúskov.
- Obalíme fondánom.
- Menší korpus potrieme krémom a obalíme fondánom.
- Menší korpus položíme na väčší a spravíme do neho dierku na „delo“ vymodelované z fondánu.
- Vyrežeme si kruhy na kolesá a zúbkované pásy a ozdobíme väčší korpus po stranách.