Príprava cesta na lokše: Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť, ošúpeme a nastrúhame najemno. Pridáme múku a soľ a vypracujeme hladké cesto. Vytvarujeme valček, ktorý pokrájame na približne 4 cm kúsky. Každý kúsok rozvaľkáme do tvaru placky a pečieme nasucho na panvici z oboch strán. Po upečení každú lokšu štedro potrieme roztopeným maslom a jemne posolíme.
Kapustová plnka: Kapustu nastrúhame najemno, osolíme a necháme chvíľu odstáť, aby pustila vodu. Vodu zlejeme. Cibuľu nakrájame na plátky a opražíme do zlatista na oleji vo väčšom hrnci. Pridáme kapustu, okoreníme, pridáme rascu a pomaly dusíme, kým nie je mäkká a chutná.
Slanina: Slaninu nakrájanú na kocky opražíme na panvici dozlatista. Plátky anglickej slaniny pečieme v rúre do chrumkava – vzniknú z nich chipsy na ozdobu.
Plnenie a servírovanie: Lokše potrieme maslom, navrstvíme dusenú kapustu a opraženú slaninu. Lokšu zložíme na štvrtiny alebo zrolujeme. Povrch ešte raz potrieme maslom. Podávame s lyžicou kyslej smotany a ozdobíme pažítkou. Na vrch môžeme položiť chrumkavý chips z anglickej slaniny.
Príprava cesta na lokše: Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť, ošúpeme a nastrúhame najemno. Pridáme múku a soľ a vypracujeme hladké cesto. Vytvarujeme valček, ktorý pokrájame na približne 4 cm kúsky. Každý kúsok rozvaľkáme do tvaru placky a pečieme nasucho na panvici z oboch strán. Po upečení každú lokšu štedro potrieme roztopeným maslom a jemne posolíme.
Kapustová plnka: Kapustu nastrúhame najemno, osolíme a necháme chvíľu odstáť, aby pustila vodu. Vodu zlejeme. Cibuľu nakrájame na plátky a opražíme do zlatista na oleji vo väčšom hrnci. Pridáme kapustu, okoreníme, pridáme rascu a pomaly dusíme, kým nie je mäkká a chutná.
Slanina: Slaninu nakrájanú na kocky opražíme na panvici dozlatista. Plátky anglickej slaniny pečieme v rúre do chrumkava – vzniknú z nich chipsy na ozdobu.
Plnenie a servírovanie: Lokše potrieme maslom, navrstvíme dusenú kapustu a opraženú slaninu. Lokšu zložíme na štvrtiny alebo zrolujeme. Povrch ešte raz potrieme maslom. Podávame s lyžicou kyslej smotany a ozdobíme pažítkou. Na vrch môžeme položiť chrumkavý chips z anglickej slaniny.