Cesto: Múku zmiešame so soľou a prilejeme teplú vodu a roztopenú bravčovú masť. Vypracujeme mäkké, ale nelepivé cesto (vodu pridávame postupne). Ak je cesto lepivé, pridáme trochu múky.
Hotové cesto premiestnime na pracovnú dosku a hnetieme aspoň 10–15 minút, kým nebude hladké a pružné. Môžeme použiť aj kuchynský robot, no odporúča sa ešte ručné spracovanie.
Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme odpočívať v chlade – ideálne cez noc alebo aspoň 30 minút.
Plnka: Z kyslej kapusty vytlačíme prebytočnú tekutinu a pokrájame ju na menšie kúsky. Cibuľu a údenú slaninu nakrájame na kocky.
Na väčšej panvici roztopíme bravčovú masť a opečieme slaninu na škvarky. Vyberieme ich bokom spolu s časťou masti.
Na zvyšnej masti orestujeme cibuľu do sklovita, pridáme kyslú kapustu a restujeme 5–7 minút. Ak je zmes suchá, môžeme pridať trochu vody. Dochutíme soľou, korením a hnedým cukrom. Restujeme ešte minútku a odstavíme. Necháme úplne vychladnúť (ideálne pripraviť deň vopred).
Formovanie banice: Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na čo najtenší plát. Od stredu ho jemne povyťahujeme ako štrúdľové cesto – najlepšie na utierke alebo obruse.
Cesto potrieme odloženou vyškvarenou masťou, navrstvíme vychladenú kapustu a škvarky.
Plátky slaniny nakrájame na menšie kúsky a rovnomerne ich rozložíme na plnku.
Pomocou utierky alebo obrusu cesto zrolujeme a opatrne prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Povrch potrieme rozšľahaným žĺtkom (s olejom alebo masťou) a posypeme celou rascou.
Pečieme v rúre predhriatej na 170–180 °C približne 30 minút dozlatista.
Po upečení necháme banicu vychladnúť na mriežke. Podávame teplú alebo vlažnú.
Cesto: Múku zmiešame so soľou a prilejeme teplú vodu a roztopenú bravčovú masť. Vypracujeme mäkké, ale nelepivé cesto (vodu pridávame postupne). Ak je cesto lepivé, pridáme trochu múky.
Hotové cesto premiestnime na pracovnú dosku a hnetieme aspoň 10–15 minút, kým nebude hladké a pružné. Môžeme použiť aj kuchynský robot, no odporúča sa ešte ručné spracovanie.
Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme odpočívať v chlade – ideálne cez noc alebo aspoň 30 minút.
Plnka: Z kyslej kapusty vytlačíme prebytočnú tekutinu a pokrájame ju na menšie kúsky. Cibuľu a údenú slaninu nakrájame na kocky.
Na väčšej panvici roztopíme bravčovú masť a opečieme slaninu na škvarky. Vyberieme ich bokom spolu s časťou masti.
Na zvyšnej masti orestujeme cibuľu do sklovita, pridáme kyslú kapustu a restujeme 5–7 minút. Ak je zmes suchá, môžeme pridať trochu vody. Dochutíme soľou, korením a hnedým cukrom. Restujeme ešte minútku a odstavíme. Necháme úplne vychladnúť (ideálne pripraviť deň vopred).
Formovanie banice: Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na čo najtenší plát. Od stredu ho jemne povyťahujeme ako štrúdľové cesto – najlepšie na utierke alebo obruse.
Cesto potrieme odloženou vyškvarenou masťou, navrstvíme vychladenú kapustu a škvarky.
Plátky slaniny nakrájame na menšie kúsky a rovnomerne ich rozložíme na plnku.
Pomocou utierky alebo obrusu cesto zrolujeme a opatrne prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Povrch potrieme rozšľahaným žĺtkom (s olejom alebo masťou) a posypeme celou rascou.
Pečieme v rúre predhriatej na 170–180 °C približne 30 minút dozlatista.
Po upečení necháme banicu vychladnúť na mriežke. Podávame teplú alebo vlažnú.