Logo Pečie celé Slovensko

Popis

Ingrediencie

Cesto
  • 200 g chlebovej hladkej múky
  • 100–120 ml teplej vody
  • 1 PL bravčovej masti
  • štipka soli
  • zemiakový škrob alebo múka na podsypanie
Náplň
  • 400 g kyslej kapusty (bez tekutiny)
  • 1 cibuľa
  • 150 g prerastanej údenej slaniny
  • 6 plátkov oravskej alebo anglickej slaniny
  • soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
  • 2–3 PL hnedého cukru
  • 1 PL bravčovej masti
Na dokončenie
  • 1 žĺtok
  • celá rasca (na posypanie)

Postup

  1. Cesto: Múku zmiešame so soľou a prilejeme teplú vodu a roztopenú bravčovú masť. Vypracujeme mäkké, ale nelepivé cesto (vodu pridávame postupne). Ak je cesto lepivé, pridáme trochu múky.
  2. Hotové cesto premiestnime na pracovnú dosku a hnetieme aspoň 10–15 minút, kým nebude hladké a pružné. Môžeme použiť aj kuchynský robot, no odporúča sa ešte ručné spracovanie.
  3. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme odpočívať v chlade – ideálne cez noc alebo aspoň 30 minút.
  4. Plnka: Z kyslej kapusty vytlačíme prebytočnú tekutinu a pokrájame ju na menšie kúsky. Cibuľu a údenú slaninu nakrájame na kocky.
  5. Na väčšej panvici roztopíme bravčovú masť a opečieme slaninu na škvarky. Vyberieme ich bokom spolu s časťou masti.
  6. Na zvyšnej masti orestujeme cibuľu do sklovita, pridáme kyslú kapustu a restujeme 5–7 minút. Ak je zmes suchá, môžeme pridať trochu vody. Dochutíme soľou, korením a hnedým cukrom. Restujeme ešte minútku a odstavíme. Necháme úplne vychladnúť (ideálne pripraviť deň vopred).
  7. Formovanie banice: Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na čo najtenší plát. Od stredu ho jemne povyťahujeme ako štrúdľové cesto – najlepšie na utierke alebo obruse.
  8. Cesto potrieme odloženou vyškvarenou masťou, navrstvíme vychladenú kapustu a škvarky.
  9. Plátky slaniny nakrájame na menšie kúsky a rovnomerne ich rozložíme na plnku.
  10. Pomocou utierky alebo obrusu cesto zrolujeme a opatrne prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  11. Povrch potrieme rozšľahaným žĺtkom (s olejom alebo masťou) a posypeme celou rascou.
  12. Pečieme v rúre predhriatej na 170–180 °C približne 30 minút dozlatista.
  13. Po upečení necháme banicu vychladnúť na mriežke. Podávame teplú alebo vlažnú.
Cesto
  • 200 g chlebovej hladkej múky
  • 100–120 ml teplej vody
  • 1 PL bravčovej masti
  • štipka soli
  • zemiakový škrob alebo múka na podsypanie
Náplň
  • 400 g kyslej kapusty (bez tekutiny)
  • 1 cibuľa
  • 150 g prerastanej údenej slaniny
  • 6 plátkov oravskej alebo anglickej slaniny
  • soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
  • 2–3 PL hnedého cukru
  • 1 PL bravčovej masti
Na dokončenie
  • 1 žĺtok
  • celá rasca (na posypanie)
  1. Cesto: Múku zmiešame so soľou a prilejeme teplú vodu a roztopenú bravčovú masť. Vypracujeme mäkké, ale nelepivé cesto (vodu pridávame postupne). Ak je cesto lepivé, pridáme trochu múky.
  2. Hotové cesto premiestnime na pracovnú dosku a hnetieme aspoň 10–15 minút, kým nebude hladké a pružné. Môžeme použiť aj kuchynský robot, no odporúča sa ešte ručné spracovanie.
  3. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme odpočívať v chlade – ideálne cez noc alebo aspoň 30 minút.
  4. Plnka: Z kyslej kapusty vytlačíme prebytočnú tekutinu a pokrájame ju na menšie kúsky. Cibuľu a údenú slaninu nakrájame na kocky.
  5. Na väčšej panvici roztopíme bravčovú masť a opečieme slaninu na škvarky. Vyberieme ich bokom spolu s časťou masti.
  6. Na zvyšnej masti orestujeme cibuľu do sklovita, pridáme kyslú kapustu a restujeme 5–7 minút. Ak je zmes suchá, môžeme pridať trochu vody. Dochutíme soľou, korením a hnedým cukrom. Restujeme ešte minútku a odstavíme. Necháme úplne vychladnúť (ideálne pripraviť deň vopred).
  7. Formovanie banice: Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na čo najtenší plát. Od stredu ho jemne povyťahujeme ako štrúdľové cesto – najlepšie na utierke alebo obruse.
  8. Cesto potrieme odloženou vyškvarenou masťou, navrstvíme vychladenú kapustu a škvarky.
  9. Plátky slaniny nakrájame na menšie kúsky a rovnomerne ich rozložíme na plnku.
  10. Pomocou utierky alebo obrusu cesto zrolujeme a opatrne prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  11. Povrch potrieme rozšľahaným žĺtkom (s olejom alebo masťou) a posypeme celou rascou.
  12. Pečieme v rúre predhriatej na 170–180 °C približne 30 minút dozlatista.
  13. Po upečení necháme banicu vychladnúť na mriežke. Podávame teplú alebo vlažnú.