Logo Pečie celé Slovensko

Popis

Ingrediencie

Cesto (laminované)
  • Vodové cesto:
    • 420 g hladkej múky
    • 210 g vody
    • 2 g citrónovej šťavy
    • 12 g soli
    • 20 g masla (zmäknuté)
  • Maslový plát:
    • 250 g masla (studené)
    • 75 g hladkej múky
Plnka – ovocná
  • 300 g mrazeného lesného ovocia
  • 120 g kryštálového cukru
  • 1 PL vody
  • 40 g Zlatého klasu
Plnka – vanilková
  • 300 ml mlieka (3,5 %)
  • 60 g kryštálového cukru
  • 1 ČL vanilky
  • 40 g Zlatého klasu
Mandľová posýpka
  • 35 g trstinového cukru
  • 40 g hladkej múky
  • 35 g mandľovej múky
  • 35 g masla (studené, na kocky)
  • štipka soli
Coulis z lesného ovocia (na ozdobu)
  • 200 g mrazeného lesného ovocia
  • 2 PL práškového cukru
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • 1 PL vody

Postup

  1. Vodové cesto: V mise (hák) spojíme múku, soľ, vodu, citrónovú šťavu a 20 g masla. Vypracované cesto zabalíme do fólie a schladíme.
  2. Maslový plát: V robote krátko zapracujeme 250 g masla so 75 g múky. Vytvarujeme studený obdĺžnik 15 × 25 cm, zabalíme a schladíme.
  3. Laminovanie: Vodové cesto rozvaľkáme, uzavrieme doň maslový plát (obálka). Rozvaľkáme a preložíme na tretiny, zabalíme a chladíme 15 minút. Postup (valcovať–preložiť–chladiť) zopakujeme ešte 4–5×.
  4. Ovocná plnka: Ovocie s cukrom a lyžicou vody privedieme k varu. Zlatý klas rozmiešame v troche vody, vlejeme k ovociu a miešame do zhustnutia. Necháme vychladnúť.
  5. Vanilková plnka: Mlieko s cukrom a vanilkou zohrejeme. Zlatý klas rozmiešame v troche mlieka, vlejeme a uvaríme hladký puding. Necháme chladnúť (povrch prikryť fóliou na dotyk).
  6. Mandľová posýpka: Všetko spolu prstami rozmrvíme na sypkú drobenku a dáme do chladu.
  7. Formovanie štrúdle: Polovicu cesta rozvaľkáme na ~5 mm. Do stredu nanesieme vrstvu ovocného pudingu a na ňu vanilkový puding. Zabalíme (okraje prehrneme dnu), vrch narežeme, potrieme vajíčkom a posypeme časťou posýpky.
  8. Pečenie: Pečieme pri 180 °C približne 30 minút dozlatista. (Druhá polovica cesta – pripraviť druhý závin alebo podľa chuti iný tvar.)
  9. Coulis: Ovocie, práškový cukor, citrónovú šťavu a vodu krátko prevaríme, rozmixujeme a prepasírujeme. Podávame k štrúdli.
Cesto (laminované)
  • Vodové cesto:
    • 420 g hladkej múky
    • 210 g vody
    • 2 g citrónovej šťavy
    • 12 g soli
    • 20 g masla (zmäknuté)
  • Maslový plát:
    • 250 g masla (studené)
    • 75 g hladkej múky
Plnka – ovocná
  • 300 g mrazeného lesného ovocia
  • 120 g kryštálového cukru
  • 1 PL vody
  • 40 g Zlatého klasu
Plnka – vanilková
  • 300 ml mlieka (3,5 %)
  • 60 g kryštálového cukru
  • 1 ČL vanilky
  • 40 g Zlatého klasu
Mandľová posýpka
  • 35 g trstinového cukru
  • 40 g hladkej múky
  • 35 g mandľovej múky
  • 35 g masla (studené, na kocky)
  • štipka soli
Coulis z lesného ovocia (na ozdobu)
  • 200 g mrazeného lesného ovocia
  • 2 PL práškového cukru
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • 1 PL vody
  1. Vodové cesto: V mise (hák) spojíme múku, soľ, vodu, citrónovú šťavu a 20 g masla. Vypracované cesto zabalíme do fólie a schladíme.
  2. Maslový plát: V robote krátko zapracujeme 250 g masla so 75 g múky. Vytvarujeme studený obdĺžnik 15 × 25 cm, zabalíme a schladíme.
  3. Laminovanie: Vodové cesto rozvaľkáme, uzavrieme doň maslový plát (obálka). Rozvaľkáme a preložíme na tretiny, zabalíme a chladíme 15 minút. Postup (valcovať–preložiť–chladiť) zopakujeme ešte 4–5×.
  4. Ovocná plnka: Ovocie s cukrom a lyžicou vody privedieme k varu. Zlatý klas rozmiešame v troche vody, vlejeme k ovociu a miešame do zhustnutia. Necháme vychladnúť.
  5. Vanilková plnka: Mlieko s cukrom a vanilkou zohrejeme. Zlatý klas rozmiešame v troche mlieka, vlejeme a uvaríme hladký puding. Necháme chladnúť (povrch prikryť fóliou na dotyk).
  6. Mandľová posýpka: Všetko spolu prstami rozmrvíme na sypkú drobenku a dáme do chladu.
  7. Formovanie štrúdle: Polovicu cesta rozvaľkáme na ~5 mm. Do stredu nanesieme vrstvu ovocného pudingu a na ňu vanilkový puding. Zabalíme (okraje prehrneme dnu), vrch narežeme, potrieme vajíčkom a posypeme časťou posýpky.
  8. Pečenie: Pečieme pri 180 °C približne 30 minút dozlatista. (Druhá polovica cesta – pripraviť druhý závin alebo podľa chuti iný tvar.)
  9. Coulis: Ovocie, práškový cukor, citrónovú šťavu a vodu krátko prevaríme, rozmixujeme a prepasírujeme. Podávame k štrúdli.