Logo Pečie celé Slovensko

Popis

Ingrediencie

Korpus (na 1 plát) – pripravíme 2×
  • 120 g bielkov
  • 80 g kryštálového cukru
  • 4 vajcia
  • 130 g mletých mandlí
  • 75 g práškového cukru
  • 40 g hladkej múky
  • 2 PL vychladeného rozpusteného masla
  • 50 g drvených pistácií
Crème pâtissière
  • 1 vanilkový lusk
  • 500 ml mlieka
  • 100 g kryštálového cukru
  • 4 žĺtky
  • 50 g kukuričného škrobu
  • 2 PL masla
Diplomat krém
  • 500 ml smotany na šľahanie 33 %
Krém z mascarpone a bielej čokolády
  • 500 g mascarpone
  • 200 g bielej čokolády
  • 200 g práškového cukru
Korál
  • 35 g bielkov
  • 35 g masla
  • 35 g práškového cukru
  • 35 g hladkej múky
  • gélové farbivo – červené
Ozdoba
  • jahody
  • pistácie (drvené)

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 190 °C. Plech vystelieme papierom na pečenie.
  2. Korpus (pripravíme 2×): Bielky s kryštálovým cukrom vyšľaháme na pevné špičky, prišľaháme celé vajcia. Jemne vmiešame mleté mandle, práškový cukor a múku, nakoniec rozpustené maslo a drvené pistácie. Nanesieme na plech do roviny a pečieme 5–10 minút do pružna a zlata. Plát necháme vychladnúť a upečieme druhý.
  3. Crème pâtissière: Vanilkový lusk pozdĺžne rozrežeme a semienka stiahneme. Mlieko s luskom zohrejeme k varu. Žĺtky, cukor a škrob vymiešame dohladka, zalejeme polovicou horúceho mlieka, prešľaháme a vrátime do hrnca. Varíme na miernom ohni do zhustnutia (krátko prebublá), vyberieme lusk, pridáme maslo a vymiešame. Preložíme do misky, prikryjeme fóliou „na dotyk“ a necháme vychladnúť.
  4. Diplomat krém: Smotanu vyšľaháme na mäkké vlny (neprešľahať). Po etapách ju jemne zapracujeme do vychladnutého crème pâtissière, kým je krém hladký a nadýchaný. (Podľa potreby vmiešame na kocky nakrájané jahody.)
  5. Krém z mascarpone a bielej čokolády: Mascarpone s práškovým cukrom vyšľaháme. Bielu čokoládu rozpustíme nad parou, necháme mierne vychladnúť a vmiešame do mascarpone.
  6. Korál: Bielky, maslo, práškový cukor a múku vyšľaháme do hladka, zafarbíme gélovým farbivom. Hmotu rozotrieme do silikónových foriem (alebo tenko na plech) a pečieme 8 minút pri 150 °C. Necháme vychladnúť.
  7. Vrstvenie: Korpusy zrežeme do rovna a rozdelíme na rovnaké diely podľa formy. Do formy ukladáme: korpus – diplomat krém s jahodami – korpus – diplomat krém s jahodami – korpus – diplomat krém s jahodami – korpus. Vrch uhladíme krémom z mascarpone a bielej čokolády a dáme stuhnúť do chladničky.
  8. Dozdobenie: Stuhnutý koláč vyberieme z formy, dozdobíme korálom a drvenými pistáciami. Nakrájame a servírujeme s čerstvými jahodami.
Korpus (na 1 plát) – pripravíme 2×
  • 120 g bielkov
  • 80 g kryštálového cukru
  • 4 vajcia
  • 130 g mletých mandlí
  • 75 g práškového cukru
  • 40 g hladkej múky
  • 2 PL vychladeného rozpusteného masla
  • 50 g drvených pistácií
Crème pâtissière
  • 1 vanilkový lusk
  • 500 ml mlieka
  • 100 g kryštálového cukru
  • 4 žĺtky
  • 50 g kukuričného škrobu
  • 2 PL masla
Diplomat krém
  • 500 ml smotany na šľahanie 33 %
Krém z mascarpone a bielej čokolády
  • 500 g mascarpone
  • 200 g bielej čokolády
  • 200 g práškového cukru
Korál
  • 35 g bielkov
  • 35 g masla
  • 35 g práškového cukru
  • 35 g hladkej múky
  • gélové farbivo – červené
Ozdoba
  • jahody
  • pistácie (drvené)
  1. Rúru predhrejeme na 190 °C. Plech vystelieme papierom na pečenie.
  2. Korpus (pripravíme 2×): Bielky s kryštálovým cukrom vyšľaháme na pevné špičky, prišľaháme celé vajcia. Jemne vmiešame mleté mandle, práškový cukor a múku, nakoniec rozpustené maslo a drvené pistácie. Nanesieme na plech do roviny a pečieme 5–10 minút do pružna a zlata. Plát necháme vychladnúť a upečieme druhý.
  3. Crème pâtissière: Vanilkový lusk pozdĺžne rozrežeme a semienka stiahneme. Mlieko s luskom zohrejeme k varu. Žĺtky, cukor a škrob vymiešame dohladka, zalejeme polovicou horúceho mlieka, prešľaháme a vrátime do hrnca. Varíme na miernom ohni do zhustnutia (krátko prebublá), vyberieme lusk, pridáme maslo a vymiešame. Preložíme do misky, prikryjeme fóliou „na dotyk“ a necháme vychladnúť.
  4. Diplomat krém: Smotanu vyšľaháme na mäkké vlny (neprešľahať). Po etapách ju jemne zapracujeme do vychladnutého crème pâtissière, kým je krém hladký a nadýchaný. (Podľa potreby vmiešame na kocky nakrájané jahody.)
  5. Krém z mascarpone a bielej čokolády: Mascarpone s práškovým cukrom vyšľaháme. Bielu čokoládu rozpustíme nad parou, necháme mierne vychladnúť a vmiešame do mascarpone.
  6. Korál: Bielky, maslo, práškový cukor a múku vyšľaháme do hladka, zafarbíme gélovým farbivom. Hmotu rozotrieme do silikónových foriem (alebo tenko na plech) a pečieme 8 minút pri 150 °C. Necháme vychladnúť.
  7. Vrstvenie: Korpusy zrežeme do rovna a rozdelíme na rovnaké diely podľa formy. Do formy ukladáme: korpus – diplomat krém s jahodami – korpus – diplomat krém s jahodami – korpus – diplomat krém s jahodami – korpus. Vrch uhladíme krémom z mascarpone a bielej čokolády a dáme stuhnúť do chladničky.
  8. Dozdobenie: Stuhnutý koláč vyberieme z formy, dozdobíme korálom a drvenými pistáciami. Nakrájame a servírujeme s čerstvými jahodami.