Logo Pečie celé Slovensko

Popis

Ingrediencie

Cesto
  • 6 ks vajec
  • 190 g kryštálového cukru
  • 220 g polohrubej múky
  • 25 g mletých vlašských orechov
  • 2 bal. vanilkového cukru
  • 10 PL vody z vodovodu
  • 1 prášok do pečiva
  • štipka soli
Plnka
  • 500 g gaštanového pyré
  • 100 g práškového cukru
  • 250 g masla
  • 100–150 ml rumu (podľa chuti)
Želé plát
  • 600 g mrazených čiernych ríbezlí
  • 50 g vody
  • 6 ks želatínových plátov
  • 200–300 g kryštálového cukru (podľa kyslosti)
Džem
  • 100 g mrazených čiernych ríbezlí
  • 150 g kryštálového cukru
  • 50 ml vody
  • 2 pláty želatíny
Krém na obtretie torty – SWISS
  • 450 g masla
  • 5 bielkov
  • 300 g kryštálového cukru
Na zdobenie
  • fondán
  • potravinárska farba
  • drevené špilky

Postup

  1. Rúru zohrejeme na 185 °C a pripravíme si tortovú formu s papierom na pečenie.
  2. Zo žĺtkov s kryštálovým cukrom, vanilkovým cukrom a vodou vyšľaháme tuhú nadýchanú penu na najvyšších otáčkach. Medzitým z bielkov so štipkou soli vyšľaháme tuhý sneh. Do žĺtkovej peny pridáme preosiatu múku, pomleté vlašské orechy, prášok do pečiva a pomaly ručne premiešame, potom pridáme bielka a následne opäť zľahka premiešame.
  3. Cesto vylejeme do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie a dáme upiecť do vyhriatej rúry na ventilátore 185 °C na cca 35–40 minút, cesto priebežne kontrolujeme.
  4. Upečené cesto prevrátime na pracovnú dosku. Z cesta stiahneme papier na pečenie a necháme asi 10 minút na chladnom mieste vychladiť. Následne vychladnuté cesto prevrátime a vrchnú šupku pomaly s nožom stiahneme z cesta. Pripravené cesto porežeme na 3 pláty.
  5. Plnka: maslo s práškovým cukrom vyšľaháme. Gaštanové pyré postrúhame na jemnom strúhadle. Do masla s cukrom pridáme gaštanové pyré a rum a zmes poriadne premiešame.
  6. Ovocné želé: želatínové pláty dáme do studenej vody cca na 10 minút. Mrazené ovocie dáme do hrnca, podlejeme vodou a uvedieme do varu. Následne rozmixujeme ponorným mixérom. Pridáme cukor a premiešame na ohni. Nakoniec pridáme vyžmýkané želatínové pláty a premiešame, kým sa nerozpustia. Zmes necháme mierne vychladnúť (nie zatuhnúť!) a vlejeme do okrúhlej silikónovej formy. Dáme zatuhnúť do mrazničky na cca 10–20 minút.
  7. Džem: želatínové pláty dáme do studenej vody cca na 10 minút. Mrazené ovocie podlejeme vodou, pridáme cukor, uvedieme do varu a následne rozmixujeme ponorným mixérom. Nakoniec pridáme vyžmýkané želatínové pláty a premiešame, kým sa nerozpustia.
  8. Upečený a vychladnutý korpus rozrežeme na 3 pláty. Spodný plát potrieme džemom, nanesieme krém a urobíme obruč okolo okrajov. Vyklopený želé plát položíme do stredu. Prikryjeme druhým plátom, opäť džem, krém a na stred ďalší želé plát. Navrch položíme tretí plát. Zabalíme do fólie a necháme odstáť v chladničke cca 1–1,5 hodiny.
  9. Krém na obtretie: bielky s cukrom necháme nad parou vo vodnom kúpeli rozpustiť. Keď dosiahne teplotu 75 °C, odstavíme a vyšľaháme na najvyšších otáčkach, kým hmota nebude pevná a lesklá. Postupne zašľaháme zmäknuté maslo. Vyšľahaným krémom obtrieme vychladenú tortu.
  10. Na záver tortu ozdobíme pomocou modelovacej hmoty, ktorú nafarbíme gélovými potravinárskymi farbami podľa potreby.
Cesto
  • 6 ks vajec
  • 190 g kryštálového cukru
  • 220 g polohrubej múky
  • 25 g mletých vlašských orechov
  • 2 bal. vanilkového cukru
  • 10 PL vody z vodovodu
  • 1 prášok do pečiva
  • štipka soli
Plnka
  • 500 g gaštanového pyré
  • 100 g práškového cukru
  • 250 g masla
  • 100–150 ml rumu (podľa chuti)
Želé plát
  • 600 g mrazených čiernych ríbezlí
  • 50 g vody
  • 6 ks želatínových plátov
  • 200–300 g kryštálového cukru (podľa kyslosti)
Džem
  • 100 g mrazených čiernych ríbezlí
  • 150 g kryštálového cukru
  • 50 ml vody
  • 2 pláty želatíny
Krém na obtretie torty – SWISS
  • 450 g masla
  • 5 bielkov
  • 300 g kryštálového cukru
Na zdobenie
  • fondán
  • potravinárska farba
  • drevené špilky
  1. Rúru zohrejeme na 185 °C a pripravíme si tortovú formu s papierom na pečenie.
  2. Zo žĺtkov s kryštálovým cukrom, vanilkovým cukrom a vodou vyšľaháme tuhú nadýchanú penu na najvyšších otáčkach. Medzitým z bielkov so štipkou soli vyšľaháme tuhý sneh. Do žĺtkovej peny pridáme preosiatu múku, pomleté vlašské orechy, prášok do pečiva a pomaly ručne premiešame, potom pridáme bielka a následne opäť zľahka premiešame.
  3. Cesto vylejeme do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie a dáme upiecť do vyhriatej rúry na ventilátore 185 °C na cca 35–40 minút, cesto priebežne kontrolujeme.
  4. Upečené cesto prevrátime na pracovnú dosku. Z cesta stiahneme papier na pečenie a necháme asi 10 minút na chladnom mieste vychladiť. Následne vychladnuté cesto prevrátime a vrchnú šupku pomaly s nožom stiahneme z cesta. Pripravené cesto porežeme na 3 pláty.
  5. Plnka: maslo s práškovým cukrom vyšľaháme. Gaštanové pyré postrúhame na jemnom strúhadle. Do masla s cukrom pridáme gaštanové pyré a rum a zmes poriadne premiešame.
  6. Ovocné želé: želatínové pláty dáme do studenej vody cca na 10 minút. Mrazené ovocie dáme do hrnca, podlejeme vodou a uvedieme do varu. Následne rozmixujeme ponorným mixérom. Pridáme cukor a premiešame na ohni. Nakoniec pridáme vyžmýkané želatínové pláty a premiešame, kým sa nerozpustia. Zmes necháme mierne vychladnúť (nie zatuhnúť!) a vlejeme do okrúhlej silikónovej formy. Dáme zatuhnúť do mrazničky na cca 10–20 minút.
  7. Džem: želatínové pláty dáme do studenej vody cca na 10 minút. Mrazené ovocie podlejeme vodou, pridáme cukor, uvedieme do varu a následne rozmixujeme ponorným mixérom. Nakoniec pridáme vyžmýkané želatínové pláty a premiešame, kým sa nerozpustia.
  8. Upečený a vychladnutý korpus rozrežeme na 3 pláty. Spodný plát potrieme džemom, nanesieme krém a urobíme obruč okolo okrajov. Vyklopený želé plát položíme do stredu. Prikryjeme druhým plátom, opäť džem, krém a na stred ďalší želé plát. Navrch položíme tretí plát. Zabalíme do fólie a necháme odstáť v chladničke cca 1–1,5 hodiny.
  9. Krém na obtretie: bielky s cukrom necháme nad parou vo vodnom kúpeli rozpustiť. Keď dosiahne teplotu 75 °C, odstavíme a vyšľaháme na najvyšších otáčkach, kým hmota nebude pevná a lesklá. Postupne zašľaháme zmäknuté maslo. Vyšľahaným krémom obtrieme vychladenú tortu.
  10. Na záver tortu ozdobíme pomocou modelovacej hmoty, ktorú nafarbíme gélovými potravinárskymi farbami podľa potreby.