

Diktát nasladko
Popis
Ingrediencie
Cesto
- 6 ks vajec
- 190 g kryštálového cukru
- 220 g polohrubej múky
- 25 g mletých vlašských orechov
- 2 bal. vanilkového cukru
- 10 PL vody z vodovodu
- 1 prášok do pečiva
- štipka soli
Plnka
- 500 g gaštanového pyré
- 100 g práškového cukru
- 250 g masla
- 100–150 ml rumu (podľa chuti)
Želé plát
- 600 g mrazených čiernych ríbezlí
- 50 g vody
- 6 ks želatínových plátov
- 200–300 g kryštálového cukru (podľa kyslosti)
Džem
- 100 g mrazených čiernych ríbezlí
- 150 g kryštálového cukru
- 50 ml vody
- 2 pláty želatíny
Krém na obtretie torty – SWISS
- 450 g masla
- 5 bielkov
- 300 g kryštálového cukru
Na zdobenie
- fondán
- potravinárska farba
- drevené špilky
Postup
- Rúru zohrejeme na 185 °C a pripravíme si tortovú formu s papierom na pečenie.
- Zo žĺtkov s kryštálovým cukrom, vanilkovým cukrom a vodou vyšľaháme tuhú nadýchanú penu na najvyšších otáčkach. Medzitým z bielkov so štipkou soli vyšľaháme tuhý sneh. Do žĺtkovej peny pridáme preosiatu múku, pomleté vlašské orechy, prášok do pečiva a pomaly ručne premiešame, potom pridáme bielka a následne opäť zľahka premiešame.
- Cesto vylejeme do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie a dáme upiecť do vyhriatej rúry na ventilátore 185 °C na cca 35–40 minút, cesto priebežne kontrolujeme.
- Upečené cesto prevrátime na pracovnú dosku. Z cesta stiahneme papier na pečenie a necháme asi 10 minút na chladnom mieste vychladiť. Následne vychladnuté cesto prevrátime a vrchnú šupku pomaly s nožom stiahneme z cesta. Pripravené cesto porežeme na 3 pláty.
- Plnka: maslo s práškovým cukrom vyšľaháme. Gaštanové pyré postrúhame na jemnom strúhadle. Do masla s cukrom pridáme gaštanové pyré a rum a zmes poriadne premiešame.
- Ovocné želé: želatínové pláty dáme do studenej vody cca na 10 minút. Mrazené ovocie dáme do hrnca, podlejeme vodou a uvedieme do varu. Následne rozmixujeme ponorným mixérom. Pridáme cukor a premiešame na ohni. Nakoniec pridáme vyžmýkané želatínové pláty a premiešame, kým sa nerozpustia. Zmes necháme mierne vychladnúť (nie zatuhnúť!) a vlejeme do okrúhlej silikónovej formy. Dáme zatuhnúť do mrazničky na cca 10–20 minút.
- Džem: želatínové pláty dáme do studenej vody cca na 10 minút. Mrazené ovocie podlejeme vodou, pridáme cukor, uvedieme do varu a následne rozmixujeme ponorným mixérom. Nakoniec pridáme vyžmýkané želatínové pláty a premiešame, kým sa nerozpustia.
- Upečený a vychladnutý korpus rozrežeme na 3 pláty. Spodný plát potrieme džemom, nanesieme krém a urobíme obruč okolo okrajov. Vyklopený želé plát položíme do stredu. Prikryjeme druhým plátom, opäť džem, krém a na stred ďalší želé plát. Navrch položíme tretí plát. Zabalíme do fólie a necháme odstáť v chladničke cca 1–1,5 hodiny.
- Krém na obtretie: bielky s cukrom necháme nad parou vo vodnom kúpeli rozpustiť. Keď dosiahne teplotu 75 °C, odstavíme a vyšľaháme na najvyšších otáčkach, kým hmota nebude pevná a lesklá. Postupne zašľaháme zmäknuté maslo. Vyšľahaným krémom obtrieme vychladenú tortu.
- Na záver tortu ozdobíme pomocou modelovacej hmoty, ktorú nafarbíme gélovými potravinárskymi farbami podľa potreby.
Cesto
- 6 ks vajec
- 190 g kryštálového cukru
- 220 g polohrubej múky
- 25 g mletých vlašských orechov
- 2 bal. vanilkového cukru
- 10 PL vody z vodovodu
- 1 prášok do pečiva
- štipka soli
Plnka
- 500 g gaštanového pyré
- 100 g práškového cukru
- 250 g masla
- 100–150 ml rumu (podľa chuti)
Želé plát
- 600 g mrazených čiernych ríbezlí
- 50 g vody
- 6 ks želatínových plátov
- 200–300 g kryštálového cukru (podľa kyslosti)
Džem
- 100 g mrazených čiernych ríbezlí
- 150 g kryštálového cukru
- 50 ml vody
- 2 pláty želatíny
Krém na obtretie torty – SWISS
- 450 g masla
- 5 bielkov
- 300 g kryštálového cukru
Na zdobenie
- fondán
- potravinárska farba
- drevené špilky
- Rúru zohrejeme na 185 °C a pripravíme si tortovú formu s papierom na pečenie.
- Zo žĺtkov s kryštálovým cukrom, vanilkovým cukrom a vodou vyšľaháme tuhú nadýchanú penu na najvyšších otáčkach. Medzitým z bielkov so štipkou soli vyšľaháme tuhý sneh. Do žĺtkovej peny pridáme preosiatu múku, pomleté vlašské orechy, prášok do pečiva a pomaly ručne premiešame, potom pridáme bielka a následne opäť zľahka premiešame.
- Cesto vylejeme do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie a dáme upiecť do vyhriatej rúry na ventilátore 185 °C na cca 35–40 minút, cesto priebežne kontrolujeme.
- Upečené cesto prevrátime na pracovnú dosku. Z cesta stiahneme papier na pečenie a necháme asi 10 minút na chladnom mieste vychladiť. Následne vychladnuté cesto prevrátime a vrchnú šupku pomaly s nožom stiahneme z cesta. Pripravené cesto porežeme na 3 pláty.
- Plnka: maslo s práškovým cukrom vyšľaháme. Gaštanové pyré postrúhame na jemnom strúhadle. Do masla s cukrom pridáme gaštanové pyré a rum a zmes poriadne premiešame.
- Ovocné želé: želatínové pláty dáme do studenej vody cca na 10 minút. Mrazené ovocie dáme do hrnca, podlejeme vodou a uvedieme do varu. Následne rozmixujeme ponorným mixérom. Pridáme cukor a premiešame na ohni. Nakoniec pridáme vyžmýkané želatínové pláty a premiešame, kým sa nerozpustia. Zmes necháme mierne vychladnúť (nie zatuhnúť!) a vlejeme do okrúhlej silikónovej formy. Dáme zatuhnúť do mrazničky na cca 10–20 minút.
- Džem: želatínové pláty dáme do studenej vody cca na 10 minút. Mrazené ovocie podlejeme vodou, pridáme cukor, uvedieme do varu a následne rozmixujeme ponorným mixérom. Nakoniec pridáme vyžmýkané želatínové pláty a premiešame, kým sa nerozpustia.
- Upečený a vychladnutý korpus rozrežeme na 3 pláty. Spodný plát potrieme džemom, nanesieme krém a urobíme obruč okolo okrajov. Vyklopený želé plát položíme do stredu. Prikryjeme druhým plátom, opäť džem, krém a na stred ďalší želé plát. Navrch položíme tretí plát. Zabalíme do fólie a necháme odstáť v chladničke cca 1–1,5 hodiny.
- Krém na obtretie: bielky s cukrom necháme nad parou vo vodnom kúpeli rozpustiť. Keď dosiahne teplotu 75 °C, odstavíme a vyšľaháme na najvyšších otáčkach, kým hmota nebude pevná a lesklá. Postupne zašľaháme zmäknuté maslo. Vyšľahaným krémom obtrieme vychladenú tortu.
- Na záver tortu ozdobíme pomocou modelovacej hmoty, ktorú nafarbíme gélovými potravinárskymi farbami podľa potreby.