Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Dievčenské madlenky

Dievčenské madlenky

Popis

Ingrediencie

Piškótové cesto na madlenky
  • 150 g vajec
  • 150 g kryštálového cukru
  • 30 g medu
  • 150 g hladkej múky
  • 6 g prášku do pečiva
  • 165 g roztopeného vychladeného masla
  • kôra z 2 väčších citrónov
Citrónová plnka
  • 100 g kryštálového cukru
  • kôra z 1 citróna
  • 50 ml citrónovej šťavy
  • 3 žĺtky
  • 56 g masla
Čokoládová dekorácia
  • 300 g ružovej (Ruby) čokolády
  • biela čokoláda (podľa potreby)

Postup

  1. Citrónová plnka: Cukor rozmixujeme s citrónovou kôrou. Zmiešame so žĺtkami a citrónovou šťavou a na miernom ohni varíme, kým krém nezhustne.
  2. Horúcu hmotu prepasírujeme cez sitko na maslo a miešame do jeho rozpustenia. Zakryjeme fóliou „na dotyk“ a necháme stuhnúť v chladničke.
  3. Cesto: Maslo roztopíme a necháme vychladnúť. Vajíčka, cukor a med vyšľaháme do bleda. Primiešame citrónovú kôru, preosiatu múku s práškom do pečiva a nakoniec jemne zapracujeme vychladené maslo.
  4. Cesto necháme odpočívať cca 2 hodiny pri izbovej teplote (alebo v chladničke; pred pečením temperujeme 60 minút na izbovú teplotu).
  5. Rúru predhrejeme na 220 °C s ventilátorom. Silikónové formy na madlenky vytrieme maslom.
  6. Formy naplníme zhruba do 1/3 cestom, pridáme malé množstvo citrónovej plnky a zakryjeme ďalšou 1/3 cestom.
  7. Pečieme 2 minúty pri 220 °C, potom znížime na 170 °C a dopekáme približne 8–10 minút, kým sú madlenky pružné a zlatisté. Vyklopíme a necháme vychladnúť.
  8. Dekorovanie: Bielu čokoládu roztopíme a do formičiek nakvapkáme vzor. Krátko stuhneme v chladničke. Potom nalejeme tenkú vrstvu roztopenej ružovej (Ruby) čokolády a ešte teplé madlenky zatlačíme späť do formy. Necháme stuhnúť a vyberieme.
Piškótové cesto na madlenky
  • 150 g vajec
  • 150 g kryštálového cukru
  • 30 g medu
  • 150 g hladkej múky
  • 6 g prášku do pečiva
  • 165 g roztopeného vychladeného masla
  • kôra z 2 väčších citrónov
Citrónová plnka
  • 100 g kryštálového cukru
  • kôra z 1 citróna
  • 50 ml citrónovej šťavy
  • 3 žĺtky
  • 56 g masla
Čokoládová dekorácia
  • 300 g ružovej (Ruby) čokolády
  • biela čokoláda (podľa potreby)
  1. Citrónová plnka: Cukor rozmixujeme s citrónovou kôrou. Zmiešame so žĺtkami a citrónovou šťavou a na miernom ohni varíme, kým krém nezhustne.
  2. Horúcu hmotu prepasírujeme cez sitko na maslo a miešame do jeho rozpustenia. Zakryjeme fóliou „na dotyk“ a necháme stuhnúť v chladničke.
  3. Cesto: Maslo roztopíme a necháme vychladnúť. Vajíčka, cukor a med vyšľaháme do bleda. Primiešame citrónovú kôru, preosiatu múku s práškom do pečiva a nakoniec jemne zapracujeme vychladené maslo.
  4. Cesto necháme odpočívať cca 2 hodiny pri izbovej teplote (alebo v chladničke; pred pečením temperujeme 60 minút na izbovú teplotu).
  5. Rúru predhrejeme na 220 °C s ventilátorom. Silikónové formy na madlenky vytrieme maslom.
  6. Formy naplníme zhruba do 1/3 cestom, pridáme malé množstvo citrónovej plnky a zakryjeme ďalšou 1/3 cestom.
  7. Pečieme 2 minúty pri 220 °C, potom znížime na 170 °C a dopekáme približne 8–10 minút, kým sú madlenky pružné a zlatisté. Vyklopíme a necháme vychladnúť.
  8. Dekorovanie: Bielu čokoládu roztopíme a do formičiek nakvapkáme vzor. Krátko stuhneme v chladničke. Potom nalejeme tenkú vrstvu roztopenej ružovej (Ruby) čokolády a ešte teplé madlenky zatlačíme späť do formy. Necháme stuhnúť a vyberieme.