

Dievčenské madlenky
Popis
Ingrediencie
Piškótové cesto na madlenky
- 150 g vajec
- 150 g kryštálového cukru
- 30 g medu
- 150 g hladkej múky
- 6 g prášku do pečiva
- 165 g roztopeného vychladeného masla
- kôra z 2 väčších citrónov
Citrónová plnka
- 100 g kryštálového cukru
- kôra z 1 citróna
- 50 ml citrónovej šťavy
- 3 žĺtky
- 56 g masla
Čokoládová dekorácia
- 300 g ružovej (Ruby) čokolády
- biela čokoláda (podľa potreby)
Postup
- Citrónová plnka: Cukor rozmixujeme s citrónovou kôrou. Zmiešame so žĺtkami a citrónovou šťavou a na miernom ohni varíme, kým krém nezhustne.
- Horúcu hmotu prepasírujeme cez sitko na maslo a miešame do jeho rozpustenia. Zakryjeme fóliou „na dotyk“ a necháme stuhnúť v chladničke.
- Cesto: Maslo roztopíme a necháme vychladnúť. Vajíčka, cukor a med vyšľaháme do bleda. Primiešame citrónovú kôru, preosiatu múku s práškom do pečiva a nakoniec jemne zapracujeme vychladené maslo.
- Cesto necháme odpočívať cca 2 hodiny pri izbovej teplote (alebo v chladničke; pred pečením temperujeme 60 minút na izbovú teplotu).
- Rúru predhrejeme na 220 °C s ventilátorom. Silikónové formy na madlenky vytrieme maslom.
- Formy naplníme zhruba do 1/3 cestom, pridáme malé množstvo citrónovej plnky a zakryjeme ďalšou 1/3 cestom.
- Pečieme 2 minúty pri 220 °C, potom znížime na 170 °C a dopekáme približne 8–10 minút, kým sú madlenky pružné a zlatisté. Vyklopíme a necháme vychladnúť.
- Dekorovanie: Bielu čokoládu roztopíme a do formičiek nakvapkáme vzor. Krátko stuhneme v chladničke. Potom nalejeme tenkú vrstvu roztopenej ružovej (Ruby) čokolády a ešte teplé madlenky zatlačíme späť do formy. Necháme stuhnúť a vyberieme.
Piškótové cesto na madlenky
- 150 g vajec
- 150 g kryštálového cukru
- 30 g medu
- 150 g hladkej múky
- 6 g prášku do pečiva
- 165 g roztopeného vychladeného masla
- kôra z 2 väčších citrónov
Citrónová plnka
- 100 g kryštálového cukru
- kôra z 1 citróna
- 50 ml citrónovej šťavy
- 3 žĺtky
- 56 g masla
Čokoládová dekorácia
- 300 g ružovej (Ruby) čokolády
- biela čokoláda (podľa potreby)
- Citrónová plnka: Cukor rozmixujeme s citrónovou kôrou. Zmiešame so žĺtkami a citrónovou šťavou a na miernom ohni varíme, kým krém nezhustne.
- Horúcu hmotu prepasírujeme cez sitko na maslo a miešame do jeho rozpustenia. Zakryjeme fóliou „na dotyk“ a necháme stuhnúť v chladničke.
- Cesto: Maslo roztopíme a necháme vychladnúť. Vajíčka, cukor a med vyšľaháme do bleda. Primiešame citrónovú kôru, preosiatu múku s práškom do pečiva a nakoniec jemne zapracujeme vychladené maslo.
- Cesto necháme odpočívať cca 2 hodiny pri izbovej teplote (alebo v chladničke; pred pečením temperujeme 60 minút na izbovú teplotu).
- Rúru predhrejeme na 220 °C s ventilátorom. Silikónové formy na madlenky vytrieme maslom.
- Formy naplníme zhruba do 1/3 cestom, pridáme malé množstvo citrónovej plnky a zakryjeme ďalšou 1/3 cestom.
- Pečieme 2 minúty pri 220 °C, potom znížime na 170 °C a dopekáme približne 8–10 minút, kým sú madlenky pružné a zlatisté. Vyklopíme a necháme vychladnúť.
- Dekorovanie: Bielu čokoládu roztopíme a do formičiek nakvapkáme vzor. Krátko stuhneme v chladničke. Potom nalejeme tenkú vrstvu roztopenej ružovej (Ruby) čokolády a ešte teplé madlenky zatlačíme späť do formy. Necháme stuhnúť a vyberieme.