

Desiata pre babičku
Popis
Ingrediencie
Mini tacos – cesto
- 60 g kukuričná múka
- 30 g hladká múka
- 55 ml teplá voda
- 1 PL slnečnicový olej
- soľ
- čili
- kurkuma
- mletá sladká paprika
Plnka
- 2 PL slnečnicový olej
- ½ malej cibule, najemno
- 90 g hovädzie mleté mäso
- 3 PL rajčinový pretlak
- ½ strúčika cesnaku, najemno
- kurkuma, čili, soľ, mleté čierne korenie (podľa chuti)
- 150 g strúhaný cheddar (A)
- 50 g cheddar (B)
- 100 ml mlieko
Guacamole
- ½ avokáda
- ½ malej cibule, najemno
- ½ strúčika cesnaku, najemno
- 4 ks cherry paradajky, na malé kocky
- soľ, mleté čierne korenie
- šťava z limetky (podľa chuti)
Čili truffles
- 135 g horká čokoláda 55 %
- 50 g smotana na šľahanie 33 %
- 2 kvapky čili extraktu
- ½ ČL mletá škorica
- 50 g kakao (na obalenie)
Ozdoba
- čierne sezamové semienka
Postup
- Čili truffles: Smotanu so škoricou a čili zohrejeme tesne pod bod varu, odstavíme a pridáme nasekanú čokoládu. Prelejeme do misky, zakryjeme fóliou a necháme vychladiť v chladničke. Zo stuhnutej hmoty tvarujeme malé guľôčky, obaľujeme v kakau a odložíme do boxu.
- Mini tacos – cesto: Všetky suroviny vymiešame na jemne lepkavé cesto. Na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku cca 0,3 mm, vykrojíme kruhy (Ø 8 cm) a uložíme na plech s papierom na pečenie.
- Plnka: Na oleji zľahka opečieme cibuľu a cesnak. Pridáme mleté mäso a miešame, kým sa prepečie. Primiešame rajčinový pretlak, koreniny a minútu prehrejeme.
- Do stredu každého kruhu dáme trochu plnky (len málo, aby nevytekala), posypeme časťou cheddaru (A) a vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C na 1 minútu, aby sa syr začal topiť. Vyberieme, preložíme na polovicu (pomôžeme si nožom), jemne pritlačíme pohárom a dopečieme ďalšie 4 minúty.
- Syrová omáčka: Zohrejeme mlieko s cheddarom (B) a miešame do hladka. Hotové mini tacos v boxe ľahko prelejeme omáčkou.
- Guacamole: Avokádo roztlačíme vidličkou, pridáme cibuľu, paradajky, cesnak, osolíme, okoreníme a dochutíme limetkou. Natlačíme do prázdnej šupky z avokáda, posypeme čiernym sezamom a vložíme do boxu.
Mini tacos – cesto
- 60 g kukuričná múka
- 30 g hladká múka
- 55 ml teplá voda
- 1 PL slnečnicový olej
- soľ
- čili
- kurkuma
- mletá sladká paprika
Plnka
- 2 PL slnečnicový olej
- ½ malej cibule, najemno
- 90 g hovädzie mleté mäso
- 3 PL rajčinový pretlak
- ½ strúčika cesnaku, najemno
- kurkuma, čili, soľ, mleté čierne korenie (podľa chuti)
- 150 g strúhaný cheddar (A)
- 50 g cheddar (B)
- 100 ml mlieko
Guacamole
- ½ avokáda
- ½ malej cibule, najemno
- ½ strúčika cesnaku, najemno
- 4 ks cherry paradajky, na malé kocky
- soľ, mleté čierne korenie
- šťava z limetky (podľa chuti)
Čili truffles
- 135 g horká čokoláda 55 %
- 50 g smotana na šľahanie 33 %
- 2 kvapky čili extraktu
- ½ ČL mletá škorica
- 50 g kakao (na obalenie)
Ozdoba
- čierne sezamové semienka
- Čili truffles: Smotanu so škoricou a čili zohrejeme tesne pod bod varu, odstavíme a pridáme nasekanú čokoládu. Prelejeme do misky, zakryjeme fóliou a necháme vychladiť v chladničke. Zo stuhnutej hmoty tvarujeme malé guľôčky, obaľujeme v kakau a odložíme do boxu.
- Mini tacos – cesto: Všetky suroviny vymiešame na jemne lepkavé cesto. Na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku cca 0,3 mm, vykrojíme kruhy (Ø 8 cm) a uložíme na plech s papierom na pečenie.
- Plnka: Na oleji zľahka opečieme cibuľu a cesnak. Pridáme mleté mäso a miešame, kým sa prepečie. Primiešame rajčinový pretlak, koreniny a minútu prehrejeme.
- Do stredu každého kruhu dáme trochu plnky (len málo, aby nevytekala), posypeme časťou cheddaru (A) a vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C na 1 minútu, aby sa syr začal topiť. Vyberieme, preložíme na polovicu (pomôžeme si nožom), jemne pritlačíme pohárom a dopečieme ďalšie 4 minúty.
- Syrová omáčka: Zohrejeme mlieko s cheddarom (B) a miešame do hladka. Hotové mini tacos v boxe ľahko prelejeme omáčkou.
- Guacamole: Avokádo roztlačíme vidličkou, pridáme cibuľu, paradajky, cesnak, osolíme, okoreníme a dochutíme limetkou. Natlačíme do prázdnej šupky z avokáda, posypeme čiernym sezamom a vložíme do boxu.