Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Čokoládové soufflé

Čokoládové soufflé

Popis

Ingrediencie

Čokoládové soufflé (4 porcie)
  • 60 g masla
  • 110 g horkej čokolády (70 %)
  • 4 vajcia veľkosti L
  • ¼ ČL soli
  • 60 g cukru
  • 30 ml brandy
  • maslo na vytretie formičiek
  • cukor krupica na vysypanie formičiek
  • 200 ml šľahačkovej smotany (40 %)

Postup

  1. Zapnite si vopred rúru na 100 °C.
  2. Nad vodným kúpeľom rozpustite čokoládu s maslom, pridajte brandy a cukor. Nechajte mierne vychladnúť, potom primiešajte žĺtky.
  3. Bielky vyšľahajte so soľou do krémovej konzistencie a opatrne ich zapracujte do čokoládovej zmesi. Vložte do chladničky jemne zatuhnúť.
  4. Vymažte ich roztopeným maslom a vysypte cukrom.
  5. Cukrárskym vreckom naplňte formičky skoro doplna a zarovnajte. Prstom urobte ryhu medzi cestom a okrajom formičky.
  6. Položte formičky na plech a zalejte horúcou vodou do výšky cca 2 cm. Pečte v rúre pri 100 °C asi 15 minút, kým sa povrch soufflé neprestane lesknúť.
  7. Vyberte soufflé z vody, zvyšujte teplotu na 170 °C a dopekajte 10–15 minút. Soufflé musí narásť nad okraj formičky.
  8. Počas pečenia vyšľahajte smotanu do krémova.
  9. Podávajte soufflé okamžite po vybratí z rúry so šľahačkou.

Rada: Soufflé je veľmi citlivé na teplotu a čas pečenia. Odporúča sa odskúšať pečenie vo vlastnej rúre a prispôsobiť si časy a teploty podľa potreby.

Čokoládové soufflé (4 porcie)
  • 60 g masla
  • 110 g horkej čokolády (70 %)
  • 4 vajcia veľkosti L
  • ¼ ČL soli
  • 60 g cukru
  • 30 ml brandy
  • maslo na vytretie formičiek
  • cukor krupica na vysypanie formičiek
  • 200 ml šľahačkovej smotany (40 %)
  1. Zapnite si vopred rúru na 100 °C.
  2. Nad vodným kúpeľom rozpustite čokoládu s maslom, pridajte brandy a cukor. Nechajte mierne vychladnúť, potom primiešajte žĺtky.
  3. Bielky vyšľahajte so soľou do krémovej konzistencie a opatrne ich zapracujte do čokoládovej zmesi. Vložte do chladničky jemne zatuhnúť.
  4. Vymažte ich roztopeným maslom a vysypte cukrom.
  5. Cukrárskym vreckom naplňte formičky skoro doplna a zarovnajte. Prstom urobte ryhu medzi cestom a okrajom formičky.
  6. Položte formičky na plech a zalejte horúcou vodou do výšky cca 2 cm. Pečte v rúre pri 100 °C asi 15 minút, kým sa povrch soufflé neprestane lesknúť.
  7. Vyberte soufflé z vody, zvyšujte teplotu na 170 °C a dopekajte 10–15 minút. Soufflé musí narásť nad okraj formičky.
  8. Počas pečenia vyšľahajte smotanu do krémova.
  9. Podávajte soufflé okamžite po vybratí z rúry so šľahačkou.

Rada: Soufflé je veľmi citlivé na teplotu a čas pečenia. Odporúča sa odskúšať pečenie vo vlastnej rúre a prispôsobiť si časy a teploty podľa potreby.