Čokoládové soufflé
Petra
Popis
Ingrediencie
Čokoládové soufflé (4 porcie)
- 60 g masla
- 110 g horkej čokolády (70 %)
- 4 vajcia veľkosti L
- ¼ ČL soli
- 60 g cukru
- 30 ml brandy
- maslo na vytretie formičiek
- cukor krupica na vysypanie formičiek
- 200 ml šľahačkovej smotany (40 %)
Postup
- Zapnite si vopred rúru na 100 °C.
- Nad vodným kúpeľom rozpustite čokoládu s maslom, pridajte brandy a cukor. Nechajte mierne vychladnúť, potom primiešajte žĺtky.
- Bielky vyšľahajte so soľou do krémovej konzistencie a opatrne ich zapracujte do čokoládovej zmesi. Vložte do chladničky jemne zatuhnúť.
- Vymažte ich roztopeným maslom a vysypte cukrom.
- Cukrárskym vreckom naplňte formičky skoro doplna a zarovnajte. Prstom urobte ryhu medzi cestom a okrajom formičky.
- Položte formičky na plech a zalejte horúcou vodou do výšky cca 2 cm. Pečte v rúre pri 100 °C asi 15 minút, kým sa povrch soufflé neprestane lesknúť.
- Vyberte soufflé z vody, zvyšujte teplotu na 170 °C a dopekajte 10–15 minút. Soufflé musí narásť nad okraj formičky.
- Počas pečenia vyšľahajte smotanu do krémova.
- Podávajte soufflé okamžite po vybratí z rúry so šľahačkou.
Rada: Soufflé je veľmi citlivé na teplotu a čas pečenia. Odporúča sa odskúšať pečenie vo vlastnej rúre a prispôsobiť si časy a teploty podľa potreby.
Čokoládové soufflé (4 porcie)
- 60 g masla
- 110 g horkej čokolády (70 %)
- 4 vajcia veľkosti L
- ¼ ČL soli
- 60 g cukru
- 30 ml brandy
- maslo na vytretie formičiek
- cukor krupica na vysypanie formičiek
- 200 ml šľahačkovej smotany (40 %)
- Zapnite si vopred rúru na 100 °C.
- Nad vodným kúpeľom rozpustite čokoládu s maslom, pridajte brandy a cukor. Nechajte mierne vychladnúť, potom primiešajte žĺtky.
- Bielky vyšľahajte so soľou do krémovej konzistencie a opatrne ich zapracujte do čokoládovej zmesi. Vložte do chladničky jemne zatuhnúť.
- Vymažte ich roztopeným maslom a vysypte cukrom.
- Cukrárskym vreckom naplňte formičky skoro doplna a zarovnajte. Prstom urobte ryhu medzi cestom a okrajom formičky.
- Položte formičky na plech a zalejte horúcou vodou do výšky cca 2 cm. Pečte v rúre pri 100 °C asi 15 minút, kým sa povrch soufflé neprestane lesknúť.
- Vyberte soufflé z vody, zvyšujte teplotu na 170 °C a dopekajte 10–15 minút. Soufflé musí narásť nad okraj formičky.
- Počas pečenia vyšľahajte smotanu do krémova.
- Podávajte soufflé okamžite po vybratí z rúry so šľahačkou.
Rada: Soufflé je veľmi citlivé na teplotu a čas pečenia. Odporúča sa odskúšať pečenie vo vlastnej rúre a prispôsobiť si časy a teploty podľa potreby.