Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Citrusový obláčik

Citrusový obláčik

Popis

Ingrediencie

Citrónový korpus
  • 4 vajcia
  • 105 g kryštálového cukru
  • 20 g kryštálového cukru
  • 140 g hladkej múky
  • 35 g rastlinného oleja
  • 1 ČL vanilkovej pasty
  • 20 ml Limoncella (citrónového alkoholu)
  • 20 ml vlažnej vody
Citrónový curd
  • 3 chemicky neošetrované citróny
  • 180 g kryštálového cukru
  • 2 vajcia
  • 2 žĺtky
  • 100 g masla
Tvarohovo-citrónový krém
  • 500 g tučného hrudkovitého tvarohu
  • 250 g mascarpone
  • 80 g krupicového cukru
  • citrónová a limetková kôra (môže byť aj sušená, má výraznejšiu arómu)
  • 2–3 PL smotany na šľahanie 40% (podľa potreby)
Bielkový sneh
  • 60 g bielkov (cca z 3 vajec)
  • 90 g kryštálového cukru
  • 30 g kryštálového cukru
  • 40 g vody
Ozdoba
  • kandizované citróny
  • lyofilizované citróny / sušené jedlé kvety (podľa fantázie)

Postup

  1. Citrónový curd: Z umytých a osušených citrónov ostrúhame kôru a vytlačíme šťavu. Budeme potrebovať 100 ml, zvyšok odložíme na korpus a do plnky. Citrónovú šťavu, cukor a strúhanú kôru z dvoch citrónov dáme ohrievať do misy nad parou. Medzitým vidličkou rozšľaháme celé vajcia a žĺtky a primiešame k citrónovej zmesi. Za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Uvarenú hmotu prepasírujeme cez sito a primiešame maslo. Dôkladne premiešame a vychladíme. Celú prípravu môžeme urobiť aj v hrnci a za stáleho miešania uvariť do konzistencie pudingu.
  2. Korpus: Rúru predhrejeme na 180 °C, okrúhlu formu s priemerom 18 cm vystelieme papierom na pečenie. Bielky so štipkou soli šľaháme do bielej peny a postupne pridávame 105 g cukru. Vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtka s 20 g cukru vyšľaháme do svetlej peny a postupne primiešame Limoncello, vlažnú vodu a vanilku. Nakoniec pridáme olej. Obe vaječné peny zľahka spojíme a primiešame preosiatu múku s 1 lyžičkou strúhanej citrónovej kôry. Rovnomerne rozotrieme do formy a pečieme 25–30 minút. Po upečení uvoľníme z formy a necháme vychladiť na mriežke.
  3. Tvarohovo-citrónový krém: Všetky suroviny spolu vyšľaháme. Ak je konzistencia veľmi hustá, môžeme ju zjemniť šľahačkovou smotanou. Podľa chuti dosladíme.
  4. Vrstvenie: Vychladený korpus prekrojíme na tri rovnaké časti. Prvý korpus potrieme krémom a navrstvíme citrónový curd. Priložíme druhý korpus a postup zopakujeme. Nakoniec dáme tretí korpus a celú tortu obtrieme vrstvou krému. Na vrch natrieme citrónový curd asi 2 cm od okraja a zachladíme.
  5. Bielkový sneh: Bielka so štipkou soli začneme šľahať na stredných otáčkach. Pridáme 30 g cukru a naďalej šľaháme. Medzitým pripravíme cukrový rozvar z vody a 120 g cukru do teploty 118 °C. Pripravený rozvar pomalým prúdom prilejeme za stáleho šľahania k snehu a šľaháme do vychladenia. Mali by sme dosiahnuť pevný, lesklý sneh.
  6. Záverečné zdobenie: Vychladenú tortu obtrieme bielkovým snehom a vytvoríme efekt obláčika. Tortu dozdobíme kandizovanými citrónmi alebo podľa vlastnej fantázie – suchými jedlými kvetmi či lyofilizovanými citrónmi.
Citrónový korpus
  • 4 vajcia
  • 105 g kryštálového cukru
  • 20 g kryštálového cukru
  • 140 g hladkej múky
  • 35 g rastlinného oleja
  • 1 ČL vanilkovej pasty
  • 20 ml Limoncella (citrónového alkoholu)
  • 20 ml vlažnej vody
Citrónový curd
  • 3 chemicky neošetrované citróny
  • 180 g kryštálového cukru
  • 2 vajcia
  • 2 žĺtky
  • 100 g masla
Tvarohovo-citrónový krém
  • 500 g tučného hrudkovitého tvarohu
  • 250 g mascarpone
  • 80 g krupicového cukru
  • citrónová a limetková kôra (môže byť aj sušená, má výraznejšiu arómu)
  • 2–3 PL smotany na šľahanie 40% (podľa potreby)
Bielkový sneh
  • 60 g bielkov (cca z 3 vajec)
  • 90 g kryštálového cukru
  • 30 g kryštálového cukru
  • 40 g vody
Ozdoba
  • kandizované citróny
  • lyofilizované citróny / sušené jedlé kvety (podľa fantázie)
  1. Citrónový curd: Z umytých a osušených citrónov ostrúhame kôru a vytlačíme šťavu. Budeme potrebovať 100 ml, zvyšok odložíme na korpus a do plnky. Citrónovú šťavu, cukor a strúhanú kôru z dvoch citrónov dáme ohrievať do misy nad parou. Medzitým vidličkou rozšľaháme celé vajcia a žĺtky a primiešame k citrónovej zmesi. Za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Uvarenú hmotu prepasírujeme cez sito a primiešame maslo. Dôkladne premiešame a vychladíme. Celú prípravu môžeme urobiť aj v hrnci a za stáleho miešania uvariť do konzistencie pudingu.
  2. Korpus: Rúru predhrejeme na 180 °C, okrúhlu formu s priemerom 18 cm vystelieme papierom na pečenie. Bielky so štipkou soli šľaháme do bielej peny a postupne pridávame 105 g cukru. Vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtka s 20 g cukru vyšľaháme do svetlej peny a postupne primiešame Limoncello, vlažnú vodu a vanilku. Nakoniec pridáme olej. Obe vaječné peny zľahka spojíme a primiešame preosiatu múku s 1 lyžičkou strúhanej citrónovej kôry. Rovnomerne rozotrieme do formy a pečieme 25–30 minút. Po upečení uvoľníme z formy a necháme vychladiť na mriežke.
  3. Tvarohovo-citrónový krém: Všetky suroviny spolu vyšľaháme. Ak je konzistencia veľmi hustá, môžeme ju zjemniť šľahačkovou smotanou. Podľa chuti dosladíme.
  4. Vrstvenie: Vychladený korpus prekrojíme na tri rovnaké časti. Prvý korpus potrieme krémom a navrstvíme citrónový curd. Priložíme druhý korpus a postup zopakujeme. Nakoniec dáme tretí korpus a celú tortu obtrieme vrstvou krému. Na vrch natrieme citrónový curd asi 2 cm od okraja a zachladíme.
  5. Bielkový sneh: Bielka so štipkou soli začneme šľahať na stredných otáčkach. Pridáme 30 g cukru a naďalej šľaháme. Medzitým pripravíme cukrový rozvar z vody a 120 g cukru do teploty 118 °C. Pripravený rozvar pomalým prúdom prilejeme za stáleho šľahania k snehu a šľaháme do vychladenia. Mali by sme dosiahnuť pevný, lesklý sneh.
  6. Záverečné zdobenie: Vychladenú tortu obtrieme bielkovým snehom a vytvoríme efekt obláčika. Tortu dozdobíme kandizovanými citrónmi alebo podľa vlastnej fantázie – suchými jedlými kvetmi či lyofilizovanými citrónmi.