400 g čiernych ríbezlí (čerstvých alebo mrazených)
200 g kryštálového cukru
5 vetvičiek fialovej bazalky (iba lístky)
Postup
Náplň: Ríbezle a cukor dáme do hrnca, na silnom ohni 2–3 minúty miešame, kým sa uvoľní šťava a cukor sa začne rozpúšťať. Znížime teplotu tesne pod strednú a varíme 15–20 minút, občas premiešame.
Na „tanierový test“ si pred varením dáme tanier do mrazničky. Keď je džem hustý, kápneme trochu na studený tanier a nakloníme – ak kvapka drží tvar a nesteká, je hotový. Vtedy vmiešame najemno nasekané lístky bazalky a odstavíme. Necháme chladiť.
Cesto: Maslo nakrájame na kocky a necháme mierne zmäknúť. Pridáme vanilkový cukor, soľ a cukor a šľaháme do nadýchanej hmoty. Po jednom zašľaháme vajcia.
Múku zmiešame s práškom do pečiva a zapracujeme do maslovej zmesi. Vymiesime mäkké, vláčne cesto. Rozdelíme ho v pomere 2/3 a 1/3. Menšiu časť dáme na 30 minút do mrazničky, väčšiu do chladničky.
Rúru predhrejeme na 180 °C. Väčšiu časť cesta rozvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie na hrúbku 3–4 mm a prenesieme na plech.
Na cesto rovnomerne rozotrieme vychladnutú ríbezľovú náplň. Menšiu (zamrznutú) časť cesta nastrúhame na hrubom strúhadle po povrchu (alebo vytvoríme pásiky na mriežku).
Pečieme 25–30 minút pri 180 °C do zlatistej farby. Necháme vychladnúť, nakrájame a podávame.
400 g čiernych ríbezlí (čerstvých alebo mrazených)
200 g kryštálového cukru
5 vetvičiek fialovej bazalky (iba lístky)
Náplň: Ríbezle a cukor dáme do hrnca, na silnom ohni 2–3 minúty miešame, kým sa uvoľní šťava a cukor sa začne rozpúšťať. Znížime teplotu tesne pod strednú a varíme 15–20 minút, občas premiešame.
Na „tanierový test“ si pred varením dáme tanier do mrazničky. Keď je džem hustý, kápneme trochu na studený tanier a nakloníme – ak kvapka drží tvar a nesteká, je hotový. Vtedy vmiešame najemno nasekané lístky bazalky a odstavíme. Necháme chladiť.
Cesto: Maslo nakrájame na kocky a necháme mierne zmäknúť. Pridáme vanilkový cukor, soľ a cukor a šľaháme do nadýchanej hmoty. Po jednom zašľaháme vajcia.
Múku zmiešame s práškom do pečiva a zapracujeme do maslovej zmesi. Vymiesime mäkké, vláčne cesto. Rozdelíme ho v pomere 2/3 a 1/3. Menšiu časť dáme na 30 minút do mrazničky, väčšiu do chladničky.
Rúru predhrejeme na 180 °C. Väčšiu časť cesta rozvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie na hrúbku 3–4 mm a prenesieme na plech.
Na cesto rovnomerne rozotrieme vychladnutú ríbezľovú náplň. Menšiu (zamrznutú) časť cesta nastrúhame na hrubom strúhadle po povrchu (alebo vytvoríme pásiky na mriežku).
Pečieme 25–30 minút pri 180 °C do zlatistej farby. Necháme vychladnúť, nakrájame a podávame.