Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Chrumkavá dobrota

Chrumkavá dobrota

Popis

Ingrediencie

Cesto
  • 420 g pšeničnej múky
  • 200 g masla
  • 250 g kryštálového cukru
  • 10 g vanilkového cukru
  • 2 ks vajec
  • 10 g prášku do pečiva
  • štipka soli
Náplň – čierne ríbezle a bazalka
  • 400 g čiernych ríbezlí (čerstvých alebo mrazených)
  • 200 g kryštálového cukru
  • 5 vetvičiek fialovej bazalky (iba lístky)

Postup

  1. Náplň: Ríbezle a cukor dáme do hrnca, na silnom ohni 2–3 minúty miešame, kým sa uvoľní šťava a cukor sa začne rozpúšťať. Znížime teplotu tesne pod strednú a varíme 15–20 minút, občas premiešame.
  2. Na „tanierový test“ si pred varením dáme tanier do mrazničky. Keď je džem hustý, kápneme trochu na studený tanier a nakloníme – ak kvapka drží tvar a nesteká, je hotový. Vtedy vmiešame najemno nasekané lístky bazalky a odstavíme. Necháme chladiť.
  3. Cesto: Maslo nakrájame na kocky a necháme mierne zmäknúť. Pridáme vanilkový cukor, soľ a cukor a šľaháme do nadýchanej hmoty. Po jednom zašľaháme vajcia.
  4. Múku zmiešame s práškom do pečiva a zapracujeme do maslovej zmesi. Vymiesime mäkké, vláčne cesto. Rozdelíme ho v pomere 2/3 a 1/3. Menšiu časť dáme na 30 minút do mrazničky, väčšiu do chladničky.
  5. Rúru predhrejeme na 180 °C. Väčšiu časť cesta rozvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie na hrúbku 3–4 mm a prenesieme na plech.
  6. Na cesto rovnomerne rozotrieme vychladnutú ríbezľovú náplň. Menšiu (zamrznutú) časť cesta nastrúhame na hrubom strúhadle po povrchu (alebo vytvoríme pásiky na mriežku).
  7. Pečieme 25–30 minút pri 180 °C do zlatistej farby. Necháme vychladnúť, nakrájame a podávame.
Cesto
  • 420 g pšeničnej múky
  • 200 g masla
  • 250 g kryštálového cukru
  • 10 g vanilkového cukru
  • 2 ks vajec
  • 10 g prášku do pečiva
  • štipka soli
Náplň – čierne ríbezle a bazalka
  • 400 g čiernych ríbezlí (čerstvých alebo mrazených)
  • 200 g kryštálového cukru
  • 5 vetvičiek fialovej bazalky (iba lístky)
  1. Náplň: Ríbezle a cukor dáme do hrnca, na silnom ohni 2–3 minúty miešame, kým sa uvoľní šťava a cukor sa začne rozpúšťať. Znížime teplotu tesne pod strednú a varíme 15–20 minút, občas premiešame.
  2. Na „tanierový test“ si pred varením dáme tanier do mrazničky. Keď je džem hustý, kápneme trochu na studený tanier a nakloníme – ak kvapka drží tvar a nesteká, je hotový. Vtedy vmiešame najemno nasekané lístky bazalky a odstavíme. Necháme chladiť.
  3. Cesto: Maslo nakrájame na kocky a necháme mierne zmäknúť. Pridáme vanilkový cukor, soľ a cukor a šľaháme do nadýchanej hmoty. Po jednom zašľaháme vajcia.
  4. Múku zmiešame s práškom do pečiva a zapracujeme do maslovej zmesi. Vymiesime mäkké, vláčne cesto. Rozdelíme ho v pomere 2/3 a 1/3. Menšiu časť dáme na 30 minút do mrazničky, väčšiu do chladničky.
  5. Rúru predhrejeme na 180 °C. Väčšiu časť cesta rozvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie na hrúbku 3–4 mm a prenesieme na plech.
  6. Na cesto rovnomerne rozotrieme vychladnutú ríbezľovú náplň. Menšiu (zamrznutú) časť cesta nastrúhame na hrubom strúhadle po povrchu (alebo vytvoríme pásiky na mriežku).
  7. Pečieme 25–30 minút pri 180 °C do zlatistej farby. Necháme vychladnúť, nakrájame a podávame.