

Cézar tortilla
Popis
Ingrediencie
Kuracie krokety a bešamel
- 250 g kuracích stehien (spodných)
- 500 ml vody
- 10 g masla
- 50 g hladkej múky
- 25 g strúhaného parmezánu
- 15 g nasekaných ančovičiek
- 1 strúčik cesnaku, rozdrvený
- 10 g nasekanej petržlenovej vňate
- 1 mrkva
- 200 g zeleru
- 1 cibuľa
- soľ, mleté čierne korenie
- rastlinný olej (na vyprážanie)
Obaľovanie na krokety
- hladká múka
- vajcia (rozšľahané)
- strúhanka
Cézar dresing
- 1 vajce, uvarené na mäkko
- 1 PL bieleho vínneho octu
- 1 a ½ PL dijonskej horčice
- 1 ančovička
- 50 ml olivového oleja
- 75 g jemne nastrúhaného parmezánu
- worcesterská omáčka (podľa chuti)
- citrónová šťava (na dochutenie)
Tortilla
- 220 g hladkej pšeničnej múky (prípadne hladkej celozrnnej)
- 55 g masla
- ½ ČL soli
- 25 g vlažnej vody
Na podávanie
- rímsky šalát (lettuce)
- parmezánové hobliny
- mikro žerucha
Postup
- Kuracie mäso a vývar: Do hrnca nalejeme vodu, pridáme cibuľu, mrkvu, zeler a osolíme. Vložíme kuracie stehná, privedieme k varu a varíme 12–14 minút do mäkka. Necháme vychladnúť vo vývare. Mäso nasekáme nadrobno a vývar odložíme na bešamel.
- Bešamel a plnka: Z masla a múky urobíme zápražku, postupne zašľaháme horúci vývar do hustého bešamelu. Vmiešame parmezán, ančovičky a cesnak, rozmixujeme dohladka, potom pridáme petržlen a nasekané mäso. Dochutíme soľou a korením, preložíme do misky a necháme v chladničke stuhnúť.
- Tvarovanie a obaľovanie: Zo studenej hmoty vytvarujeme 12 guľôčok. Obaľujeme postupne v múke, vajci a strúhanke. Odložíme do chladničky.
- Vyprážanie krokiet: Olej rozohrejeme na 180 °C a krokety smažíme 2–3 minúty dozlatista. Necháme odkvapkať.
- Cézar dresing: Vajce, ocot a horčicu rozmixujeme dohladka. Pridáme ančovičku a za mixovania postupne prilievame olivový olej (ako majonézu). Vmiešame parmezán, dochutíme worcesterskou a citrónovou šťavou, podľa potreby zriedime teplou vodou na ľahko tečúcu konzistenciu.
- Tortilly: Všetky suroviny spojíme a vymiesime hladké cesto. Necháme 15 minút odpočinúť. Rozdelíme na 6 menších (alebo 4 väčšie) diely, vytvarujeme guličky a natenko rozvaľkáme. Pečieme nasucho na panvici z oboch strán 30–60 sekúnd, až sa nafúknu a miestami zhnednú. Hotové prikrývame mierne navlhčenou utierkou.
- Servírovanie: Tortilly plníme rímskym šalátom, horúcimi kroketami a pokvapkáme cézar dresingom. Posypeme parmezánovými hoblinami a dozdobíme mikro žeruchou. Podávame ihneď.
Kuracie krokety a bešamel
- 250 g kuracích stehien (spodných)
- 500 ml vody
- 10 g masla
- 50 g hladkej múky
- 25 g strúhaného parmezánu
- 15 g nasekaných ančovičiek
- 1 strúčik cesnaku, rozdrvený
- 10 g nasekanej petržlenovej vňate
- 1 mrkva
- 200 g zeleru
- 1 cibuľa
- soľ, mleté čierne korenie
- rastlinný olej (na vyprážanie)
Obaľovanie na krokety
- hladká múka
- vajcia (rozšľahané)
- strúhanka
Cézar dresing
- 1 vajce, uvarené na mäkko
- 1 PL bieleho vínneho octu
- 1 a ½ PL dijonskej horčice
- 1 ančovička
- 50 ml olivového oleja
- 75 g jemne nastrúhaného parmezánu
- worcesterská omáčka (podľa chuti)
- citrónová šťava (na dochutenie)
Tortilla
- 220 g hladkej pšeničnej múky (prípadne hladkej celozrnnej)
- 55 g masla
- ½ ČL soli
- 25 g vlažnej vody
Na podávanie
- rímsky šalát (lettuce)
- parmezánové hobliny
- mikro žerucha
- Kuracie mäso a vývar: Do hrnca nalejeme vodu, pridáme cibuľu, mrkvu, zeler a osolíme. Vložíme kuracie stehná, privedieme k varu a varíme 12–14 minút do mäkka. Necháme vychladnúť vo vývare. Mäso nasekáme nadrobno a vývar odložíme na bešamel.
- Bešamel a plnka: Z masla a múky urobíme zápražku, postupne zašľaháme horúci vývar do hustého bešamelu. Vmiešame parmezán, ančovičky a cesnak, rozmixujeme dohladka, potom pridáme petržlen a nasekané mäso. Dochutíme soľou a korením, preložíme do misky a necháme v chladničke stuhnúť.
- Tvarovanie a obaľovanie: Zo studenej hmoty vytvarujeme 12 guľôčok. Obaľujeme postupne v múke, vajci a strúhanke. Odložíme do chladničky.
- Vyprážanie krokiet: Olej rozohrejeme na 180 °C a krokety smažíme 2–3 minúty dozlatista. Necháme odkvapkať.
- Cézar dresing: Vajce, ocot a horčicu rozmixujeme dohladka. Pridáme ančovičku a za mixovania postupne prilievame olivový olej (ako majonézu). Vmiešame parmezán, dochutíme worcesterskou a citrónovou šťavou, podľa potreby zriedime teplou vodou na ľahko tečúcu konzistenciu.
- Tortilly: Všetky suroviny spojíme a vymiesime hladké cesto. Necháme 15 minút odpočinúť. Rozdelíme na 6 menších (alebo 4 väčšie) diely, vytvarujeme guličky a natenko rozvaľkáme. Pečieme nasucho na panvici z oboch strán 30–60 sekúnd, až sa nafúknu a miestami zhnednú. Hotové prikrývame mierne navlhčenou utierkou.
- Servírovanie: Tortilly plníme rímskym šalátom, horúcimi kroketami a pokvapkáme cézar dresingom. Posypeme parmezánovými hoblinami a dozdobíme mikro žeruchou. Podávame ihneď.