Logo Pečie celé Slovensko

Popis

Ingrediencie

Kuracie krokety a bešamel
  • 250 g kuracích stehien (spodných)
  • 500 ml vody
  • 10 g masla
  • 50 g hladkej múky
  • 25 g strúhaného parmezánu
  • 15 g nasekaných ančovičiek
  • 1 strúčik cesnaku, rozdrvený
  • 10 g nasekanej petržlenovej vňate
  • 1 mrkva
  • 200 g zeleru
  • 1 cibuľa
  • soľ, mleté čierne korenie
  • rastlinný olej (na vyprážanie)
Obaľovanie na krokety
  • hladká múka
  • vajcia (rozšľahané)
  • strúhanka
Cézar dresing
  • 1 vajce, uvarené na mäkko
  • 1 PL bieleho vínneho octu
  • 1 a ½ PL dijonskej horčice
  • 1 ančovička
  • 50 ml olivového oleja
  • 75 g jemne nastrúhaného parmezánu
  • worcesterská omáčka (podľa chuti)
  • citrónová šťava (na dochutenie)
Tortilla
  • 220 g hladkej pšeničnej múky (prípadne hladkej celozrnnej)
  • 55 g masla
  • ½ ČL soli
  • 25 g vlažnej vody
Na podávanie
  • rímsky šalát (lettuce)
  • parmezánové hobliny
  • mikro žerucha

Postup

  1. Kuracie mäso a vývar: Do hrnca nalejeme vodu, pridáme cibuľu, mrkvu, zeler a osolíme. Vložíme kuracie stehná, privedieme k varu a varíme 12–14 minút do mäkka. Necháme vychladnúť vo vývare. Mäso nasekáme nadrobno a vývar odložíme na bešamel.
  2. Bešamel a plnka: Z masla a múky urobíme zápražku, postupne zašľaháme horúci vývar do hustého bešamelu. Vmiešame parmezán, ančovičky a cesnak, rozmixujeme dohladka, potom pridáme petržlen a nasekané mäso. Dochutíme soľou a korením, preložíme do misky a necháme v chladničke stuhnúť.
  3. Tvarovanie a obaľovanie: Zo studenej hmoty vytvarujeme 12 guľôčok. Obaľujeme postupne v múke, vajci a strúhanke. Odložíme do chladničky.
  4. Vyprážanie krokiet: Olej rozohrejeme na 180 °C a krokety smažíme 2–3 minúty dozlatista. Necháme odkvapkať.
  5. Cézar dresing: Vajce, ocot a horčicu rozmixujeme dohladka. Pridáme ančovičku a za mixovania postupne prilievame olivový olej (ako majonézu). Vmiešame parmezán, dochutíme worcesterskou a citrónovou šťavou, podľa potreby zriedime teplou vodou na ľahko tečúcu konzistenciu.
  6. Tortilly: Všetky suroviny spojíme a vymiesime hladké cesto. Necháme 15 minút odpočinúť. Rozdelíme na 6 menších (alebo 4 väčšie) diely, vytvarujeme guličky a natenko rozvaľkáme. Pečieme nasucho na panvici z oboch strán 30–60 sekúnd, až sa nafúknu a miestami zhnednú. Hotové prikrývame mierne navlhčenou utierkou.
  7. Servírovanie: Tortilly plníme rímskym šalátom, horúcimi kroketami a pokvapkáme cézar dresingom. Posypeme parmezánovými hoblinami a dozdobíme mikro žeruchou. Podávame ihneď.
Kuracie krokety a bešamel
  • 250 g kuracích stehien (spodných)
  • 500 ml vody
  • 10 g masla
  • 50 g hladkej múky
  • 25 g strúhaného parmezánu
  • 15 g nasekaných ančovičiek
  • 1 strúčik cesnaku, rozdrvený
  • 10 g nasekanej petržlenovej vňate
  • 1 mrkva
  • 200 g zeleru
  • 1 cibuľa
  • soľ, mleté čierne korenie
  • rastlinný olej (na vyprážanie)
Obaľovanie na krokety
  • hladká múka
  • vajcia (rozšľahané)
  • strúhanka
Cézar dresing
  • 1 vajce, uvarené na mäkko
  • 1 PL bieleho vínneho octu
  • 1 a ½ PL dijonskej horčice
  • 1 ančovička
  • 50 ml olivového oleja
  • 75 g jemne nastrúhaného parmezánu
  • worcesterská omáčka (podľa chuti)
  • citrónová šťava (na dochutenie)
Tortilla
  • 220 g hladkej pšeničnej múky (prípadne hladkej celozrnnej)
  • 55 g masla
  • ½ ČL soli
  • 25 g vlažnej vody
Na podávanie
  • rímsky šalát (lettuce)
  • parmezánové hobliny
  • mikro žerucha
  1. Kuracie mäso a vývar: Do hrnca nalejeme vodu, pridáme cibuľu, mrkvu, zeler a osolíme. Vložíme kuracie stehná, privedieme k varu a varíme 12–14 minút do mäkka. Necháme vychladnúť vo vývare. Mäso nasekáme nadrobno a vývar odložíme na bešamel.
  2. Bešamel a plnka: Z masla a múky urobíme zápražku, postupne zašľaháme horúci vývar do hustého bešamelu. Vmiešame parmezán, ančovičky a cesnak, rozmixujeme dohladka, potom pridáme petržlen a nasekané mäso. Dochutíme soľou a korením, preložíme do misky a necháme v chladničke stuhnúť.
  3. Tvarovanie a obaľovanie: Zo studenej hmoty vytvarujeme 12 guľôčok. Obaľujeme postupne v múke, vajci a strúhanke. Odložíme do chladničky.
  4. Vyprážanie krokiet: Olej rozohrejeme na 180 °C a krokety smažíme 2–3 minúty dozlatista. Necháme odkvapkať.
  5. Cézar dresing: Vajce, ocot a horčicu rozmixujeme dohladka. Pridáme ančovičku a za mixovania postupne prilievame olivový olej (ako majonézu). Vmiešame parmezán, dochutíme worcesterskou a citrónovou šťavou, podľa potreby zriedime teplou vodou na ľahko tečúcu konzistenciu.
  6. Tortilly: Všetky suroviny spojíme a vymiesime hladké cesto. Necháme 15 minút odpočinúť. Rozdelíme na 6 menších (alebo 4 väčšie) diely, vytvarujeme guličky a natenko rozvaľkáme. Pečieme nasucho na panvici z oboch strán 30–60 sekúnd, až sa nafúknu a miestami zhnednú. Hotové prikrývame mierne navlhčenou utierkou.
  7. Servírovanie: Tortilly plníme rímskym šalátom, horúcimi kroketami a pokvapkáme cézar dresingom. Posypeme parmezánovými hoblinami a dozdobíme mikro žeruchou. Podávame ihneď.