Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Bardejovská pocta pre Sissi

Bardejovská pocta pre Sissi

Popis

Ingrediencie

Cesto
  • 350 g hladkej múky
  • 140 g práškového cukru
  • 53 g arašidovej múky
  • 3 g soli
  • 53 g vajec
  • 210 g masla
  • 4 g škorice
Čokoládová náplň
  • 320 g horkej čokolády 70%
  • 280 g smotany na šľahanie 33%
  • 160 g silnej kávy
  • 120 g arašidového masla
  • 120 g vajec
  • 2 g soli
  • 250 g broskýň
Broskyňový džem
  • 500 g broskyňového pyré
  • 167 g kryštálového cukru
  • kôra z 1 bio citróna
  • 3 polievkové lyžice citrónovej šťavy
  • 50 g kukuričného škrobu
  • ¾ čajovej lyžičky soli
Glazúra
  • 50 g žĺtkov
  • 12 g smotany
  • hnedá potravinárska farba

Postup

  1. Cesto: Hladkú a arašidovú múku zmiešame s cukrom a pridáme na kocky nakrájané studené maslo. V kuchynskom robote vymiešame do pieskovej konzistencie. Pridáme vajce a cesto zachladíme v chladničke na 15 – 20 minút. Vyvaľkáme na cca 5 mm a vložíme do formy (25 cm). Vytvoríme aj 4 cm vysoký okraj. Dáme do mrazničky.
  2. Čokoládová náplň: Smotanu privedieme k varu, vylejeme na čokoládu a vymiešame dohladka. Pridáme kávu, arašidové maslo, vajcia, soľ a premixujeme ponorným mixérom na emulziu.
  3. Broskyňový džem: Broskyne nakrájame na kocky, pridáme cukor, citrónovú kôru, šťavu, škrob, soľ a premiešame. Dáme variť, kým zmes nezhustne. Necháme vychladnúť a rozmixujeme tyčovým mixérom.
  4. Pečenie korpusu: Predpečieme samotné cesto pri 160 °C cca 5 minút. Potom do formy nalejeme čokoládovú náplň, pridáme kúsky broskýň a pečieme 15 – 20 minút pri 160 °C.
  5. Ozdoby: Zo zvyšného cesta vyrežeme obrys Baziliky sv. Egídia, profil cisárovnej Sissi a ďalšie ozdoby. Dáme ich zmraziť.
  6. Na predpečenú čokoládovú náplň opatrne nanesieme broskyňový džem. Na vrch umiestnime dekorácie (bazilika, ornamenty) a dopečieme pri 160 °C.
  7. Glazúra: Vymiešame žĺtky so smotanou a časť zafarbíme hnedou. Po dopečení ňou potrieme dekorácie a dotieňujeme podľa potreby.
Cesto
  • 350 g hladkej múky
  • 140 g práškového cukru
  • 53 g arašidovej múky
  • 3 g soli
  • 53 g vajec
  • 210 g masla
  • 4 g škorice
Čokoládová náplň
  • 320 g horkej čokolády 70%
  • 280 g smotany na šľahanie 33%
  • 160 g silnej kávy
  • 120 g arašidového masla
  • 120 g vajec
  • 2 g soli
  • 250 g broskýň
Broskyňový džem
  • 500 g broskyňového pyré
  • 167 g kryštálového cukru
  • kôra z 1 bio citróna
  • 3 polievkové lyžice citrónovej šťavy
  • 50 g kukuričného škrobu
  • ¾ čajovej lyžičky soli
Glazúra
  • 50 g žĺtkov
  • 12 g smotany
  • hnedá potravinárska farba
  1. Cesto: Hladkú a arašidovú múku zmiešame s cukrom a pridáme na kocky nakrájané studené maslo. V kuchynskom robote vymiešame do pieskovej konzistencie. Pridáme vajce a cesto zachladíme v chladničke na 15 – 20 minút. Vyvaľkáme na cca 5 mm a vložíme do formy (25 cm). Vytvoríme aj 4 cm vysoký okraj. Dáme do mrazničky.
  2. Čokoládová náplň: Smotanu privedieme k varu, vylejeme na čokoládu a vymiešame dohladka. Pridáme kávu, arašidové maslo, vajcia, soľ a premixujeme ponorným mixérom na emulziu.
  3. Broskyňový džem: Broskyne nakrájame na kocky, pridáme cukor, citrónovú kôru, šťavu, škrob, soľ a premiešame. Dáme variť, kým zmes nezhustne. Necháme vychladnúť a rozmixujeme tyčovým mixérom.
  4. Pečenie korpusu: Predpečieme samotné cesto pri 160 °C cca 5 minút. Potom do formy nalejeme čokoládovú náplň, pridáme kúsky broskýň a pečieme 15 – 20 minút pri 160 °C.
  5. Ozdoby: Zo zvyšného cesta vyrežeme obrys Baziliky sv. Egídia, profil cisárovnej Sissi a ďalšie ozdoby. Dáme ich zmraziť.
  6. Na predpečenú čokoládovú náplň opatrne nanesieme broskyňový džem. Na vrch umiestnime dekorácie (bazilika, ornamenty) a dopečieme pri 160 °C.
  7. Glazúra: Vymiešame žĺtky so smotanou a časť zafarbíme hnedou. Po dopečení ňou potrieme dekorácie a dotieňujeme podľa potreby.