Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Babičkino potešenie

Babičkino potešenie

Popis

Ingrediencie

Cesto
  • 12 vajec
  • 380 g kryštálový cukor
  • 680 g polohrubá múka
  • 68 g vlašské orechy (mleté)
  • 4 bal. vanilkový cukor
  • 20 PL voda
  • štipka soli
  • 2 bal. kypriaci prášok do pečiva
Vanilkový krém
  • 2 vajcia
  • 200 g práškový cukor
  • 500 g palmarín
  • 2 bal. vanilkový cukor
Marhuľový džem
  • 300 g marhuľový kompót
  • 50 ml voda
  • 10 g agar
  • 100 g kryštálový cukor
Krém na obter
  • 250 g palmarín
  • 100 g práškový cukor
Poleva
  • 124 g čokoláda na varenie
  • 10–15 g cera
Na zdobenie
  • mleté vlašské orechy
  • ananás (nakrájaný na kúsky)

Postup

POSTUP
  1. Rúru predhrejeme na 180 °C a pripravíme si tortové formy s papierom na pečenie.
  2. Žĺtky vyšľaháme s kryštálovým a vanilkovým cukrom a vodou do nadýchanej peny. Bielky so štipkou soli vyšľaháme na tuhý sneh.
  3. Do žĺtkovej peny pridáme preosiatu múku, pomleté orechy a ručne premiešame, potom zľahka vmiešame sneh. Cesto rozdelíme do dvoch foriem.
  4. Pečieme pri 180 °C asi 40 minút. Po upečení necháme vychladnúť, odstránime papier a z korpusu stiahneme vrchnú kôrku. Každý korpus rozrežeme na 3 pláty.
  5. Vanilkový krém: vajcia, práškový a vanilkový cukor vyšľaháme nad parou do peny, zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť. Palmarín vyšľaháme do peny a postupne zašľaháme vychladenú vaječnú zmes.
  6. Marhuľový džem: marhule necháme odkvapkať, zmiešame s vodou a cukrom a povaríme. Rozmixujeme, pridáme agar a varíme 10 minút, kým zmes nezhustne. Necháme vychladnúť.
  7. Plníme: spodný plát natrieme marhuľovým džemom, nanesieme krém a do stredu poukladáme kúsky ananásu. Postup opakujeme so všetkými plátmi.
  8. Čokoládová poleva: čokoládu s cerou rozpustíme nad parou a necháme mierne vychladnúť.
  9. Krém na obter: palmarín vymiešame s práškovým cukrom a obtrieme celú tortu.
  10. Boky torty posypeme mletými orechmi a vrch polejeme čokoládou tak, aby vznikli stekance. Na stred poukladáme ananás, zapichneme sviečku a krémom dozdobíme okraje. Podľa chuti ozdobíme aj vlašskými orechmi.
Cesto
  • 12 vajec
  • 380 g kryštálový cukor
  • 680 g polohrubá múka
  • 68 g vlašské orechy (mleté)
  • 4 bal. vanilkový cukor
  • 20 PL voda
  • štipka soli
  • 2 bal. kypriaci prášok do pečiva
Vanilkový krém
  • 2 vajcia
  • 200 g práškový cukor
  • 500 g palmarín
  • 2 bal. vanilkový cukor
Marhuľový džem
  • 300 g marhuľový kompót
  • 50 ml voda
  • 10 g agar
  • 100 g kryštálový cukor
Krém na obter
  • 250 g palmarín
  • 100 g práškový cukor
Poleva
  • 124 g čokoláda na varenie
  • 10–15 g cera
Na zdobenie
  • mleté vlašské orechy
  • ananás (nakrájaný na kúsky)
POSTUP
  1. Rúru predhrejeme na 180 °C a pripravíme si tortové formy s papierom na pečenie.
  2. Žĺtky vyšľaháme s kryštálovým a vanilkovým cukrom a vodou do nadýchanej peny. Bielky so štipkou soli vyšľaháme na tuhý sneh.
  3. Do žĺtkovej peny pridáme preosiatu múku, pomleté orechy a ručne premiešame, potom zľahka vmiešame sneh. Cesto rozdelíme do dvoch foriem.
  4. Pečieme pri 180 °C asi 40 minút. Po upečení necháme vychladnúť, odstránime papier a z korpusu stiahneme vrchnú kôrku. Každý korpus rozrežeme na 3 pláty.
  5. Vanilkový krém: vajcia, práškový a vanilkový cukor vyšľaháme nad parou do peny, zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť. Palmarín vyšľaháme do peny a postupne zašľaháme vychladenú vaječnú zmes.
  6. Marhuľový džem: marhule necháme odkvapkať, zmiešame s vodou a cukrom a povaríme. Rozmixujeme, pridáme agar a varíme 10 minút, kým zmes nezhustne. Necháme vychladnúť.
  7. Plníme: spodný plát natrieme marhuľovým džemom, nanesieme krém a do stredu poukladáme kúsky ananásu. Postup opakujeme so všetkými plátmi.
  8. Čokoládová poleva: čokoládu s cerou rozpustíme nad parou a necháme mierne vychladnúť.
  9. Krém na obter: palmarín vymiešame s práškovým cukrom a obtrieme celú tortu.
  10. Boky torty posypeme mletými orechmi a vrch polejeme čokoládou tak, aby vznikli stekance. Na stred poukladáme ananás, zapichneme sviečku a krémom dozdobíme okraje. Podľa chuti ozdobíme aj vlašskými orechmi.