Logo Pečie celé Slovensko

Popis

Ingrediencie

Cesto
  • 250 g polohrubej múky
  • 100 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • 150 g masla
  • 2–3 PL kakaa
  • 6 g prášku do pečiva
  • 1 ČL vanilkovej pasty
Tvarohová plnka
  • 250 g jemného tvarohu
  • 250 g hrudkoviteho tvarohu
  • 3 PL práškového cukru
  • 1 ČL vanilkovej pasty
  • 1 žĺtok
  • 200 ml kyslej smotany 16–18 %
  • 1 PL kukuričného škrobu
  • 1 citrón – šťava a kôra
Orechové cesto
  • 2 vajcia
  • 150 g kryštálového cukru
  • 150 ml oleja
  • 75 ml vlažnej vody (5 PL)
  • 70 g mletých vlašských orechov
  • 200 g polohrubej múky
Na posypanie a dozdobenie
  • Nesavý práškový cukor
  • 30 g horkej čokolády
  • 200 g jemného tvarohu
  • 2–3 PL mascarpone
  • 30–50 ml smotany na šľahanie 33 %
  • 2–3 PL práškového cukru

Postup

  1. Sypké suroviny na cesto – múku, cukor, prášok do pečiva a kakao – preosejeme, pridáme vanilkovú pastu. Pridáme nastrúhané studené maslo a zapracujeme vajce.
  2. Vypracujeme hladké cesto, ktoré rozvaľkáme na pomúčenej doske a vložíme na vymastený a múkou vysypaný plech (25×35 cm). Boky cesta mierne vyvýšime (cca 1,5 cm). Zvyšné cesto odložíme na ozdobu.
  3. Tvarohová plnka: všetky suroviny spolu premiešame. Vylejeme na pripravené cesto. Predpečieme 15 minút pri 180 °C.
  4. Orechové cesto: vajcia vyšľaháme s cukrom a vanilkovou pastou do peny, postupne pridáme olej a vlažnú vodu. Nakoniec pridáme preosiatu múku, orechy a zľahka premiešame. Vylejeme na predpečený koláč a dopečieme ďalších 25 minút.
  5. Sušienky: zvyšné cesto rozvaľkáme na hrúbku 3 mm, vykrajujeme malé keksíky a pečieme 7–10 minút pri 180 °C. Vychladnuté namáčame do rozpustenej čokolády, môžeme posypať orechmi.
  6. Tvarohový krém: tvaroh, šľahačku, mascarpone a cukor vyšľaháme. Dochutíme citrónovou kôrou podľa chuti. Krém nanášame na vychladnutý koláč malou lyžičkou alebo nastriekame špičkou.
  7. Po upečení necháme koláč vychladnúť. Pred podávaním nakrájame, posypeme práškovým cukrom a dozdobíme krémom a sušienkami zo zvyšného cesta.
Cesto
  • 250 g polohrubej múky
  • 100 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • 150 g masla
  • 2–3 PL kakaa
  • 6 g prášku do pečiva
  • 1 ČL vanilkovej pasty
Tvarohová plnka
  • 250 g jemného tvarohu
  • 250 g hrudkoviteho tvarohu
  • 3 PL práškového cukru
  • 1 ČL vanilkovej pasty
  • 1 žĺtok
  • 200 ml kyslej smotany 16–18 %
  • 1 PL kukuričného škrobu
  • 1 citrón – šťava a kôra
Orechové cesto
  • 2 vajcia
  • 150 g kryštálového cukru
  • 150 ml oleja
  • 75 ml vlažnej vody (5 PL)
  • 70 g mletých vlašských orechov
  • 200 g polohrubej múky
Na posypanie a dozdobenie
  • Nesavý práškový cukor
  • 30 g horkej čokolády
  • 200 g jemného tvarohu
  • 2–3 PL mascarpone
  • 30–50 ml smotany na šľahanie 33 %
  • 2–3 PL práškového cukru
  1. Sypké suroviny na cesto – múku, cukor, prášok do pečiva a kakao – preosejeme, pridáme vanilkovú pastu. Pridáme nastrúhané studené maslo a zapracujeme vajce.
  2. Vypracujeme hladké cesto, ktoré rozvaľkáme na pomúčenej doske a vložíme na vymastený a múkou vysypaný plech (25×35 cm). Boky cesta mierne vyvýšime (cca 1,5 cm). Zvyšné cesto odložíme na ozdobu.
  3. Tvarohová plnka: všetky suroviny spolu premiešame. Vylejeme na pripravené cesto. Predpečieme 15 minút pri 180 °C.
  4. Orechové cesto: vajcia vyšľaháme s cukrom a vanilkovou pastou do peny, postupne pridáme olej a vlažnú vodu. Nakoniec pridáme preosiatu múku, orechy a zľahka premiešame. Vylejeme na predpečený koláč a dopečieme ďalších 25 minút.
  5. Sušienky: zvyšné cesto rozvaľkáme na hrúbku 3 mm, vykrajujeme malé keksíky a pečieme 7–10 minút pri 180 °C. Vychladnuté namáčame do rozpustenej čokolády, môžeme posypať orechmi.
  6. Tvarohový krém: tvaroh, šľahačku, mascarpone a cukor vyšľaháme. Dochutíme citrónovou kôrou podľa chuti. Krém nanášame na vychladnutý koláč malou lyžičkou alebo nastriekame špičkou.
  7. Po upečení necháme koláč vychladnúť. Pred podávaním nakrájame, posypeme práškovým cukrom a dozdobíme krémom a sušienkami zo zvyšného cesta.