300 g v šupke uvarených a najemno nastrúhaných zemiakov
50 g masla
80 g práškového cukru
1 vajce M
¼ čl soli
360 g polohrubej múky
22 g droždia
3 lyžice vlažného mlieka
1. plnka
150 g mletého maku
40 g cukru krupica
50 ml mlieka
25 ml rumu
25 g masla
kôra z 1/2 citróna
sneh z 1 bielka
2. plnka
150 g mletých orechov
40 g cukru krupica
50 ml mlieka
25 ml rumu
25 g masla
kôra z 1/2 citróna
sneh z 1 bielka
3. plnka
150 g jemného tvarohu
40 g cukor práškový
1 vanilkový cukor
3 žĺtky
sneh z 1 bielka
mletá škorica podľa chuti
40g hrozienka namočené v rume podľa chuti
Dokončenie
250 g slivkový lekvár
100 g rozpusteného masla
múka na podsypanie pri vaľkaní
Postup
Cesto - do misky rozdrvte droždie a zalejte mliekom. Zemiaky dajte do misy od mixéra spolu s nakrájaným maslom, cukrom, vajcom, štipkou soli a múkou. Prilejte droždie s mliekom a vypracujte s hákom jemné cesto. Zakryte a nechajte v miske kysnúť cca 30 min, kým neurobíte plnky.
Plnka 1 - mlieko s cukrom a maslom dáme variť. Pridáme pomletý mak, nastrúhanú citrónovú kôru. Plnku dôkladne premiešame a necháme vychladnúť.Sneh zapracujeme opatrne po miernom vychladnutí plnky.
Plnka 2 - mlieko s cukrom a maslom dáme variť. Pridáme pomleté orechy, rum a nastrúhanú citrónovú kôru. Plnku dôkladne premiešame a necháme vychladnúť. Sneh zapracujeme opatrne po miernom vychladnutí plnky.
Plnka 3 - tvaroh vymiešame s práškovým cukrom, vanilkou a žĺtkami. Pridáme škoricu podľa chuti a hrozienka. Opatrne vmiešame sneh z bielkov.
Predhrejte rúru na 180 stupňov.
Cesto si rozdelíme na 5 častí, ktoré vyvaľkáme na veľkosť plechu.Koláč rovnomerne vrstvíme. Na dno plechu ide cesto, maková plnka. Ďalšie cesto a orechová plnka. Tretie cesto a tvarohová plnka. Ďalšie cesto po rozvaľkaní potrite lekvárom a položte opatrne na tvarohovú plnku. Ako posledné rozvaľkajte 5 cesto a vo forme mriežky nazdobte na lekvár.
Potrite cesto roztopeným maslom.
Pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov po dobu 45-55 minút, alebo kým pri špajdľovom teste nie je špajdľa čistá.Cesto si rozdelíme na 5 častí, ktoré vyvaľkáme na veľkosť plechu.
300 g v šupke uvarených a najemno nastrúhaných zemiakov
50 g masla
80 g práškového cukru
1 vajce M
¼ čl soli
360 g polohrubej múky
22 g droždia
3 lyžice vlažného mlieka
1. plnka
150 g mletého maku
40 g cukru krupica
50 ml mlieka
25 ml rumu
25 g masla
kôra z 1/2 citróna
sneh z 1 bielka
2. plnka
150 g mletých orechov
40 g cukru krupica
50 ml mlieka
25 ml rumu
25 g masla
kôra z 1/2 citróna
sneh z 1 bielka
3. plnka
150 g jemného tvarohu
40 g cukor práškový
1 vanilkový cukor
3 žĺtky
sneh z 1 bielka
mletá škorica podľa chuti
40g hrozienka namočené v rume podľa chuti
Dokončenie
250 g slivkový lekvár
100 g rozpusteného masla
múka na podsypanie pri vaľkaní
Cesto - do misky rozdrvte droždie a zalejte mliekom. Zemiaky dajte do misy od mixéra spolu s nakrájaným maslom, cukrom, vajcom, štipkou soli a múkou. Prilejte droždie s mliekom a vypracujte s hákom jemné cesto. Zakryte a nechajte v miske kysnúť cca 30 min, kým neurobíte plnky.
Plnka 1 - mlieko s cukrom a maslom dáme variť. Pridáme pomletý mak, nastrúhanú citrónovú kôru. Plnku dôkladne premiešame a necháme vychladnúť.Sneh zapracujeme opatrne po miernom vychladnutí plnky.
Plnka 2 - mlieko s cukrom a maslom dáme variť. Pridáme pomleté orechy, rum a nastrúhanú citrónovú kôru. Plnku dôkladne premiešame a necháme vychladnúť. Sneh zapracujeme opatrne po miernom vychladnutí plnky.
Plnka 3 - tvaroh vymiešame s práškovým cukrom, vanilkou a žĺtkami. Pridáme škoricu podľa chuti a hrozienka. Opatrne vmiešame sneh z bielkov.
Predhrejte rúru na 180 stupňov.
Cesto si rozdelíme na 5 častí, ktoré vyvaľkáme na veľkosť plechu.Koláč rovnomerne vrstvíme. Na dno plechu ide cesto, maková plnka. Ďalšie cesto a orechová plnka. Tretie cesto a tvarohová plnka. Ďalšie cesto po rozvaľkaní potrite lekvárom a položte opatrne na tvarohovú plnku. Ako posledné rozvaľkajte 5 cesto a vo forme mriežky nazdobte na lekvár.
Potrite cesto roztopeným maslom.
Pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov po dobu 45-55 minút, alebo kým pri špajdľovom teste nie je špajdľa čistá.Cesto si rozdelíme na 5 častí, ktoré vyvaľkáme na veľkosť plechu.