Sladkosti patria k najrýchlejším zdrojom energie, no náš organizmus s nimi pracuje omnoho komplexnejšie, ako si bežne uvedomujeme.
O tom, čo sa deje v tele bezprostredne po ich konzumácii, hovorí výživový expert Michal Páleník. Pre Rádio Slovensko upozornil, že prijať cukor dokážeme, no dôležitý je jeho objem a frekvencia.
„Po zjedení sladkosti sa cukor rýchlo vstrebáva. Zvýši tak hladinu glukózy, čo je vlastne cukor v krvi, a ak je ho prebytok, ten sa premieňa na tuk v pečeni a v tukovom tkanive,“ vysvetľuje.
To však automaticky neznamená, že každý kúsok koláča sa okamžite premení na tuk. Telo disponuje systémom zásob energie, ktoré vedia glukózu efektívne uložiť.
„V tele máme aj zásoby cukru, zvané glykogén. Ten sa nachádza najmä v pečeni a vo svaloch a je akýmsi rezervoárom pre naše bunky, keď budú potrebovať cukor. Tieto zásoby máme v tele v množstve asi do 3000 kilokalórií.“
Pri fyzickej aktivite sa glykogén spotrebúva rýchlo, preto sa pri športovaní cukor využíva prednostne. Ak však telo nemá výdaj, zásobník sa postupne plní.
A práve tu sa láme zdravie. „K ukladaniu tuku do zásob dochádza až vtedy, keď je táto miska úplne preplnená a začne pretekať. Ak pretečie, telo si tento prebytok premení na tuk a ten sa nám potom ukladá.“
Nadbytok cukru tak časom prispieva k rastu tukových zásob aj k zdravotným komplikáciám. Výživový expert pripomína, že problém nastáva vtedy, keď je sladkého priveľa a pravidelne.
Vtedy môže dôjsť k inzulínovej rezistencii, zápalom, zvýšenému riziku obezity, cukrovky 2. typu či stukovateniu pečene.
STVR online
Súčasne však platí, že cukor nie je nepriateľ, len ho treba využívať rozumne. „Cukor v malom množstve nie je škodlivý, je pre telo prirodzený a v skutočnosti veľmi dôležitý. Ale ako sa hovorí – všetkého veľa škodí.“
25 50 75 90