Stane sa, že cez sviatky zrazu zistíte, že máte v lekárničke málo toho, čo práve súrne potrebujete. Jednoduché riešenie máme v kuchyni a používame ich, samozrejme všetci bez rozdielu, ale najmä na varenie.
Ingrediencie, čo pomôžu hneď pri liečbe
Mnohé kuchynské ingrediencie však účinne pomôžu aj pri liečbe viacerých ochorení, čo by nám možno vôbec nenapadlo. Hovoríme napr. aj o dobre známom čiernom korení, ktoré máme takmer vždy po ruke na varenie v kuchyni.
V Dámskom klube ho divákom z iných pohľadov predstavila propagátorka zdravého životného štýlu Zora Kondé, ktorá vedela o jeho zložení naozaj veľa informácií.
Pôsobí antibakteriálne a antisepticky
Inšpirujte sa, lebo nikdy neviete, kedy by ste mohli práve čierne korenie použiť na liečenie:
„Od bolestí hlavy, keďže rozširuje cievy, cez prechladnutie, či bolesť zubov, ho môžeme použiť až po črevá. Pri prvých príznakoch prechladnutia si môžeme jednoducho pomôcť rozžutím dvoch – troch guličiek čierneho korenia štyri až päťkrát denne, čiže v odstupoch troch až štyroch hodín.Pôsobí antibakteriálne a antisepticky, preto dokáže pomôcť, lebo aj čistí a rozpúšťa hlieny, takže je dobré pri kašli.“
Za základ považuje pri rýchlej pomoci na rôzne neduhy Zora Kondé aj obyčajný jednoduchý čaj.
Varíme mätu s guličkami korenia
Pripravíme ho spolu so základnou bylinkou mätou, ktorú varíme v pol litri vody spolu s dvanástimi až pätnástimi guličkami čierneho korenia 30 minút.
Potom zmes necháme 10 minút lúhovať. Zora Kondé vysvetlila viaceré použitia výluhu: „Ak do čaju nedáme med, môžeme ho piť aj na podporu zníženia hmotnosti. Med pridávame pri dýchacích ochoreniach.“
Čierne korenie využijeme aj pri ochoreniach a ťažkostiach nášho žalúdka, ktorý cez sviatky dostáva riadne zabrať.
Dopĺňajú sa stratené minerály
Účinne napomáha peristaltike čriev a podporuje vylučovanie tráviacich štiav. Zora Kondé radí aj iné čaje z korenia:
„Ak máme zápchu, dáme menšiu mokka lyžičku mletého korenia a zalejeme do pohára vriacou vodou. Necháme lúhovať a potom popíjame. Pri hnačke zasa dáme ešte menej, teda polovicu z mokka lyžičky čerstvo namletého korenia. Doplníme si tak pri hnačke stratené minerály a stopové prvky.“
Trávenie aj imunitu posilňuje i čaj z nového korenia. Ten tiež tlmí bolesť zubov, ale aj svalov a kĺbov, či pomôže pri prechladnutí. Pri chorobách žalúdka podľa rád Zory Kondé pridáme malú lyžičku čierneho korenia do lyžičky medu.
Prehrieva a podporuje psychiku
Takúto zmes zmiešame a užívame 30 minút ráno pred jedlom. Zora Kondé vysvetlila.
„Čierne korenie prehrieva,
prekrvuje, pôsobí antisepticky. Pri nechutenstve zmes s medom dávame po
malých množstvách, aby sme žalúdok nepodráždili. Využitie
má aj v oblasti psychických chorôb," hovorí.
"Nie nadarmo sa hovorí: ostrý chlap,
či ostrá žena, ak použijeme čierne korenie aj na liečbu frigidity, či
impotencie pomocou čajového výluhu. Do
zmesí éterických olejov ho môžeme pridať spolu so škoricou a mätou a
necháme vyparovať z aróma lampy. Pomôže to nielen pri vytváraní
príjemnej partnerskej atmosféry, ale aj pri už spomínanom prechladnutí,“ dodáva.
A celé čierne korenie si môžeme, predstavte si to, nasypať aj do ponožiek.
V káve pôsobí čierne ako životabudič
Ak v takýchto ponožkách chodíme, prekrví a rozohreje sa náš organizmus. Ak to preženieme s alkoholom, Zora Kondé radí:
„Do kávy si namelieme pol čajovej lyžičky čierneho korenia, aby nás to prebralo a neboli sme nadmieru unavení. Ak sme v stavoch permanentného stresu vtedy korenie nepoužívajme, aby nás úplne neodrovnalo.“
Ako používať rôzne recepty z čierneho korenia sa dozviete z nášho videa i z archívu STVR bez reklám a zadarmo.
25 50 75 90
